Laptop Toshiba Satellite nie wykrywa dysku

Dzisiaj podczas gry komputer cały się zawiesił. Nie było reakcji na nic. Zrestartowalem komputer ale pojawił sie error “error disk read occured”. Sprobowalem włożyć płytę z windowsem ale niestety od 20 minut mam zielone kółko z napisem Microsoft corporation. Mam nadzieję że to nie problem z dyskiem, bo nowy kosztuje 300 zł. Otworzyłem go i nic się nie obluzowalo etc.

Sprawdź czy dysk jest wykrywany w bios, jeśli nie to sprawdź poprawność połączenia wtyczek zasilania i transmisji SATA/ATA. W czasie pracy powinien lekko wibrować i generować charakterystyczny hałas, po tym poznasz czy pracuje.

Jeśli działa to możliwe że padła tylko partycja systemowa, wtedy chkdsk dla tej partycji może ja naprawić.

W zasadzie przy laptopie masz tylko dwie możliwości:

1. komunikat nie kłamie - i coś się stało z dyskiem (wysiadł)

2. komunikat podaje stan, a przyczyna rzeczywista - to błąd systemu plików (np. usunięta partycja)

Najpierw upewnij się czy dysk jest prawidłowo rozpoznany przez BIOS.

A potem, podaj szczegóły sprzętu, bo “toshiba” to trochę szerokie pojęcie

Longhorn,  dysk jest wykrywany. Aktualnie jestem w okienku instalowania wina i zaraz zrobię format. Nawet jeżeli, to gdzie mam wpisać to chdsk?

Veers, w biosie dysk jest. Laptop to Toshiba Satelitę C50D-A-10T

I jeszcze jedno. W instalacji pokazywało mi wszystkie partycje zostały, ale je wyczyscilo. Nir wiem dlaczego

I w ten sposób uszkodziłeś system operacyjny . Mogły też powstać błędy zapisu na dysku które będą uniemożliwiały jego sformatowanie (MHDD , HDD REGENERATOR 2011) .

https://photos.google.com/album/AF1QipMjXkqpvCaPsevhzgR3VlAkl3bbzjg_7_a08RGp/photo/AF1QipNiPzVoO_AZu6qbby9IxnYjzUduF29N6WHZLujL

Sytuacja powyżej miała miejsce gdy laptop działał (ASUS , bateria zużyta w 100% !) i nagle we wsi brakło “prundu” (podejrzany sołtys , pod “wpływem” rzucił łańcuch na “druty”) . Na HDD były zdjęcia , filmy i dokumenty (jedna partycja !!!) więc formatowanie nie wchodziło w grę . Działa do dzisiaj (bateria 120 zł) .

Proszę zapoznać się z tą stroną a następnie skorzystać z przycisku Edytuj  i dokonać korekty tytułu.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.