Dzisiaj podczas gry komputer cały się zawiesił. Nie było reakcji na nic. Zrestartowalem komputer ale pojawił sie error “error disk read occured”. Sprobowalem włożyć płytę z windowsem ale niestety od 20 minut mam zielone kółko z napisem Microsoft corporation. Mam nadzieję że to nie problem z dyskiem, bo nowy kosztuje 300 zł. Otworzyłem go i nic się nie obluzowalo etc.
Sprawdź czy dysk jest wykrywany w bios, jeśli nie to sprawdź poprawność połączenia wtyczek zasilania i transmisji SATA/ATA. W czasie pracy powinien lekko wibrować i generować charakterystyczny hałas, po tym poznasz czy pracuje.
Jeśli działa to możliwe że padła tylko partycja systemowa, wtedy chkdsk dla tej partycji może ja naprawić.
W zasadzie przy laptopie masz tylko dwie możliwości:
-
komunikat nie kłamie - i coś się stało z dyskiem (wysiadł)
-
komunikat podaje stan, a przyczyna rzeczywista - to błąd systemu plików (np. usunięta partycja)
Najpierw upewnij się czy dysk jest prawidłowo rozpoznany przez BIOS.
A potem, podaj szczegóły sprzętu, bo “toshiba” to trochę szerokie pojęcie
Longhorn, dysk jest wykrywany. Aktualnie jestem w okienku instalowania wina i zaraz zrobię format. Nawet jeżeli, to gdzie mam wpisać to chdsk?
Veers, w biosie dysk jest. Laptop to Toshiba Satelitę C50D-A-10T
I jeszcze jedno. W instalacji pokazywało mi wszystkie partycje zostały, ale je wyczyscilo. Nir wiem dlaczego
I w ten sposób uszkodziłeś system operacyjny . Mogły też powstać błędy zapisu na dysku które będą uniemożliwiały jego sformatowanie (MHDD , HDD REGENERATOR 2011) .
Sytuacja powyżej miała miejsce gdy laptop działał (ASUS , bateria zużyta w 100% !) i nagle we wsi brakło “prundu” (podejrzany sołtys , pod “wpływem” rzucił łańcuch na “druty”) . Na HDD były zdjęcia , filmy i dokumenty (jedna partycja !!!) więc formatowanie nie wchodziło w grę . Działa do dzisiaj (bateria 120 zł) .
Proszę zapoznać się z tą stroną a następnie skorzystać z przycisku Edytuj i dokonać korekty tytułu.
W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.