Laptop Wifi, połączeni jest, brak internetu


(Lgniotowski) #1

Witam, niedawno zakupiem router d link n150, jest podłączony z moim komputerem, na którym internet mam, ponadto posiadam w pokoju telewizor samsung, który bezprzewodowo łączy się z z routerem i internet również posiadam, lecz posiadam laptop, po wpisaniu w ustawieniach Tcp/Ip ręcznie Ip bramki itd, łączy się z moją siecią, lecz nie ma internetu, próbowałem różnych możliwości bez skutku. prosilbym o jakieś porady wskazówki i na bierząco bede je próbował wdrożyć.


(Luki85m) #2

Wrzuć screeny ustawień karty sieciowej w laptopie tak będzie łatwiej coś stwierdzić :wink:


(Kapuscinski Krzysz) #3

PIerwsza czyność

otwórz wiersz polecenia i wpisz

ping 192.168.1.1 (podejrzewam, iż taką masz bramę domyślną)

jeśli odebranych masz 4 pakiety to połączenie prawidłowe

następnie

ping 212.77.100.101 (a potem ping wp.pl by sprawdzić czy serwer DNS masz prawidłowy)

jeśli odebranych pakietów masz 4 to ok, lecz jeśli nie wyświetlają Ci się strony to hmm, poleciłbym albo przeskanować lapka antyvirem, albo antyvira odinstalować (ostatczeność)


(roobal) #4

Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

ipconfig /all

netsh interface ip show config

route print

nslookup dobreprogramy.pl

tracert dobreprogramy.pl

(Lgniotowski) #5

niestety podczas przenoszenia pliku z cała zawartościa komend, wszystko tracę, prośze o podpowiedź jak je umieścic tu

Sufiks podstawowej domeny DNS........:

Typ węzła........; Nieznany

Routing IP włączony......TAK

Serwer WINSProxy włączony....:NIE


Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 3:


Sufiks DNS konkretnego połaczenia:

Opis.............: Atheros AR5007 802.11b/g Wifi Adapte


Adres fizyczny 00-23-4d-6d-bf-67

DHCP włączone : TAK

Autokonfiguracja włączona:TAK

Adres IP...............: 0.0.0.0

Maska podsieci.......: 0.0.0.0

Brama domyslna .....

Serwer DHCP........: 255.255.255.255



Konfiguracja dla interfejsu "Połączenie sieci bezprzeowdowej 3":

DHCP włączone: TAK

Metryka interfejsu 0

Serwery DNS skonfigurowane przez DHCP: Brak

Serwery WI?NS skonfigurowane przez DHCP: Brak

Rejestrowanie za pomocą którego sufiksu : Tylko podstawowy



Lista interfejsów

0x1......................... MS TCP Loopback interface

0x2 00 23 4d 6d bf 67 ....... Atheros AR5007 802.11b/g Wifi Adapter - Sterownik miniport Harmonogramu pakietów


Aktywne trasy:

Miejsce docelowe w sieciMaska sieci Brama Interfejs Metryka

127.0.0.0 255.0.0.0 127.0.0.1 127.0.0.1 1

255.255.255.255 255.255.255.255 255.255.255.255 2 1


Trasy trwałe : 

Brak 



nslookup dobreprogramy.pl

Domyslne serwery nie są dostępne

Serwer: Unkonown

Address: 127.0.0.1

przepisałem wszystko z komend ręcznie, myslę że wszystko jest czytelne

-- Dodane 07.11.2012 (Śr) 15:50 --

sa to dane gdy jest ustawione automatyczne pobieranie adresu IP i DNS, cay czas trwa wtedy pobieranie adresu sieciowego


(roobal) #6

Strasznie ciężka współpraca jest z Tobą kolego, podaję Ci link do poradnika w jaki sposób masz mi podać wyniki, piszę Tobie, abyś korzystał z tagu code, podaję Ci nawet link do poradnika jak korzystać z forum.

Wracając do tematu. Jeśli masz włączone automatyczne pobieranie adresu IP i DNS, to najwyraźniej komputer nie może znaleźć serwera DHCP. Zaloguj się do routera i sprawdź ustawienia serwera DHCP, sprawdź jakie adresy są przydzielane. Sprawdź również czy nie masz włączonej filtracji adresów MAC w ustawieniach sieci bezprzewodowej.

Spróbuj jeszcze wykonać takie polecenie w wierszu poleceń.

netsh interface ip set address name="Połączenie sieci bezprzewodowej 3" source=dhcp

Jeśli wyskoczy jakiś błąd, wklej tu treść tego błędu.

Napisz jeszcze jaki system jest zainstalowany na tym laptopie.


(Lgniotowski) #7

Umówmy sie, że nioe wkleje, bo przypomian ze na latopie nie mam internetu, możliwość to skopiowac w laptopie do notatnika, zapisac na drysku, przenieść na komputer i z komputera, ale podczas przenoszenia pliku na pendrive czy podczas zapisu pliku wszystko znika. Więc możliowe jest tylko przepsiwaynie ręczne. Nie wnikam w to dalej, musi byc tak jak jest. Co do systemu jest XP Professional

-- Dodane 08.11.2012 (Cz) 9:24 --

Protokół Dhcp jest już włączony w tym interfejsie

Taki wynik wyskoczył mi na zaleconą komende.

-- Dodane 08.11.2012 (Cz) 9:35 --

a>

-- Dodane 08.11.2012 (Cz) 9:39 --

image_id: 5176

-- Dodane 08.11.2012 (Cz) 9:40 --

tam w liście klientów, bez nazwy to telewizor, HDF to komputer, gniotowski to owy laptop


(roobal) #8

Korzystasz z bezpiecznego usuwania urządzeń USB?

Nie wnikam w to, ale umówmy się, że szybka pomoc zależy tylko od Ciebie, ja proszę o wyniki i musi być tak jak proszę, albo problem będziemy rozwiązywać w nieskończoność.

Domyśliłem się po adresach MAC. Jak widać DHCP przypisał twojemu laptopowi adres IP, więc powinien przypisać adres bramy itp. Teraz sprawdź poleceniem ipconfig czy masz adres IP, maskę i adres bramy, jeśli tak, sprawdź czy masz wyjście do internetu. Jeśli nie, sprawdź czy system rozpoznaje dns poleceniem nslookup dobreprogramy.pl. Ewentualnie sprawdź poleceniem tracert, w którym miejscu pakiety nie przechodzą.


(Lgniotowski) #9

Niestety w dalszym ciągu nie idzie tego sie skopiować, nie wnikam

ipconfig

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 3:

Sufiks DNS konkretnego połączenia z:

Adres IP..................................:0.0.0.0

Maska podsieci..........................:0.0.0.0

Brama domyslna.........................:


nslook up dobreprogramy.pl

Domyślne serwery ne są dostępne.

SerwerL Unknown

Address: 127.0.0.1


unknown nie może znaleźć dobreprgramy.pl No reponse from server.


tracert dobreprogramy.pl


Nie można rozpoznać nazwy systemu docelowego dobreprogramy.pl

Szkoda że owa pomoc również z Twoje strony sie przedłuża, gdyz te informacje o które znowu poprosiłes podałem przedwczoraj, ale spox.


(roobal) #10

Dziwne rzeczy się dzieją z tym twoim laptopem - DHCP twierdzi, że przypisał Ci adres IP, a system twierdzi, że tego adresu nie dostał. Spróbuj przeinstalować, a najlepiej zaktualizować sterowniki do karty graficznej. Spróbuj zresetować router do ustawień fabrycznych i skonfiguruj go na nowo. Możesz też ewentualnie zainstalować program Wireshark i zrobić analizę pobierania adresu sieciowego, ale tu potrzebowałbym naprawdę dokładny wynik, więc to pozostawiam dla Ciebie jako opcję, jeśli chce Ci się w to bawić. Najpierw spróbuj zresetować router.

Napisałem przecież wyraźnie.

W żadnym cytowanym zdaniu nie prosiłem o jakiekolwiek informacje. To o czym pisałem, znaczyło, że masz sprawdzić to sam dla siebie i dopiero, gdy coś będzie nie tak, napisać co jest nie tak.


(Lgniotowski) #11

skonfigurowany na nowo, tylko cięzko aktualizowac sterowniki na laptopie który nie ma dostepu do internetu, jest mozliwość, że ręcznie wpisze w usatawieniach TCP IP, adres IP, maske, bramke adresy DNS, wtedy połączy sie z siecią, ale internetu będzie brak. Sterowniki do karty graficznej czy sieciowej?

-- Dodane 09.11.2012 (Pt) 13:48 --

zapomnaieł dodac, że po skonfigurowanie, neta dalej nie ma

-- Dodane 09.11.2012 (Pt) 14:10 --

no i wpisałem ręcznie adres Ip 192.168.0.102, maske 255.255.255.0,, bramke 192.168.0.1,,, oraz adresy DNS,,, połączyło z siecią, nie pobiera juz adresu sieciowego, ale brak internetu nadal


(roobal) #12

Błąd myślowy z mojej strony, miałem na myśli oczywiście kartę sieciową, nie mam pojęcia czemu napisałem o karcie graficznej.

Na innych urządzeniach działa?

Zaloguj się do routera, zrób zrzuty ekranu z ustawień WAN, LAN, DHCP, Wireless i wszystkiego co związane z fitrowaniem MAC adresów.

Pobierz na innym komputerze i skopiuj. Pisałeś, że masz jakieś problemy z pendrajwem, że nie ma plików, może cały problem leży po stronie systemu operacyjnego? Twój problem jest naprawdę dziwny, serwer DHCP twierdzi, że przypisał laptopowi adres IP, a laptop nie posiada żadnej konfiguracji. Jeśli masz dostęp do LANu, to możesz udostępnić pliki z innego komputera.

Kto jest tak w ogóle twoim dostawcą internetu? Router kupiłeś sam czy dostałeś od dostawcy internetu?


(Lgniotowski) #13

na inncyh urządzeniach jest, dostawcą jest lokalna sieć kablowa, ale najdziwniejszy jest fakt, że nawet jak brat przynosi swojego Iplusa to też nie działa,

-- Dodane 10.11.2012 (So) 9:06 --

image_id: 5181to jest screen, dwa poprzednie są wyżej,

-- Dodane 10.11.2012 (So) 9:07 --

image_id: 5182jeszcze to sie może przydać


(roobal) #14

Od strony sieci wygląda wszystko poprawnie. Przeniosę temat do działu bezpieczeństwo, niech ludzie od logów sprawdzą czy nie ma infekcji, która może powodować problem. W pierwszej kolejności zapoznaj się z tym tematem analiza-dezynfekcja-zestaw-narzedzi-nieingerencyjnych-t485632.html masz w nim opisane jak wykonać logi, zapoznaj się również koniecznie z tym tematem obowiazkowe-logi-t253052.html tu masz opisane w jaki sposób umieścić logi do analizy.

Przeniesiono z działu Sieci komputerowe.


(Lgniotowski) #15

Hej, temat przez moderatora został tutaj przeniesiony, bo analizie postów, efekt jest taki że nie mam internetu na laptopie, zrobi wszystko czego oczekujecie, czekam na polecenia, od razu mówię że zbyt sprytny z niektórych nazw nie jestem bystry. Logi to dla mnie nowa rzeczy czekam na wskazówki.


(Spandau) #16

sciana1988 , Moderator podał Ci linki do wszystkiego co potrzeba. Logi OTL instrukcja analiza-dezynfekcja-zestaw-narzedzi-nieingerencyjnych-t485632.html Logi wklej na www.wklej.org a w poście podaj linka do wklejki.


(Lgniotowski) #17

Tot logi,,to pierwszy http://wklejto.pl/138115 A TO DRUGI http://www.wklejto.pl/138116


(Spandau) #18

Iplus wygląda na poszkodowany.

Znasz ten plik C:\Documents and Settings\Aukasz\ g2mdlhlpx.exe

W okno Własne opcje skanowania / skrypt w OTL wklej:

Klikasz na Wykonaj skrypt. Zgadzasz się na restart komputera. Log z usuwania pokaż na forum.

Następnie ponownie uruchamiasz OTL Proszę ustawić program dokładnie tak jak na instrukcji na obrazku, klikasz raz jeszcze Skanuj i dajesz nowy log na forum Czyli dwa logi jeden z usuwania drugi z nowego skanowania po usuwaniu.


(Lgniotowski) #19

czy wykonywanie skryptu trwa długo, podczas tego procesu na dole wyskakuje napis killin proces Do Not inerrupt, i tak jakby sie zawiesił.


(Spandau) #20

A zamknąłeś przed tym wszystkie możliwe aplikacje. W instrukcji wyraźnie pisze

Zrestartuj komputer