Witam, otóż wczoraj laptop podczas pracy sam sie wyłączył , pomyślałem ze moze sie przegrzał , i dzisiaj jak próbuje go włączyć to zacina sie na pierwszym obrocie tych kulek co sie kręcą do okola podczas uruchamiania . I następnie pojawia sie napis “your pc into a problem and need to restart” . Dodam ze mam nowy dysk i nie mam pojęcia co sie stało , nie mogę nawet zbootowac płyty instalacyjnej windowsa bo jest tak ze pokaże sie logo i po chwili ten sam napis .
Na pewno pod spodem też są napisy, a zwłaszcza na samym dole. To jest identyfikator błędu który będzie bardzo pomocny przy określeniu co się dzieje, na razie możemy tylko powróżyć.
Obstawiam, że padł dysk mimo nowości mógł niestety złapać jakieś badsectory.
Nie dysk a system. Na dysku były wykonywane jakieś operacje i podczas niespodziewanego odłączenia zasilania systemy plików zostały uszkodzone. Format powinien rozwiązać problem.
Żeby uruchomić płytę bootowalną trzeba zmienić odpowiednie ustawienia w biosie/UEFI
Nie masz w tym laptopie przypadkiem karty graficznej od Nvidii? Jeśli tak, to czeka Cię format i instalacja najnowszych sterowników ze strony producenta. Jeśli system się ładuje, a przynajmniej próbuje ładować, to albo sterownik Nvidii uwalił Ci system, albo system się posypał. Ja miałem taką sytuację, że u mnie BIOS się ładował i na tym stał, okazało się, że płyta główna się uwaliła (całe szczęście laptop był na gwarancji jeszcze).