Witam. Jestem pierwszy raz na takim forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem z laptopem ,a dokładniej z jego temperaturą i z całkowitym użyciem wszystkich dysków fizycznych . Często zdarza się tak ,że temperatura przekracza 50 stopni ,a wykorzystanie dysku to 90%-99% i laptop zaczyna bardzo wolno pracować. Po kilkunastu minutach problem na chwilę znika i znowu powraca.
Z góry dziękuje za pomoc i jakieś rady .
Jaki system?
Stan dysku sprawdzałeś?-Uruchom- CrystalDiskInfo- zmień ustawienia (Funkcje, Advanced Feature, Wartość Raw i ustaw 10 [DEC]) pokaż okno z programu wszystkie parametry.
Menadżer zadań i sprawdź co “obciąża”, może być, ze to Windows zgrywa jakieś aktualizacje sobie. Dysk wygląda na ok, codo temperatury… jak długo masz lapka? Czyściłeś kiedyś wentylator i radiator z kurzu?
Dysk - OK
Pokaż systemowy Menedżer zadań-> Ctrl + Shift + Esc -zrób screena gdy system przymuli,i pokaż na forum.
Oczywiście dobrze jest posortować procesy wg użycia dysku - klikając na nagłówek w tabeli.
Przepraszam wszystkich za brak odpowiedzi. Niestety przez pracę nie mogłem tutaj zaglądać. Dzisiaj postaram się zrobić screenie i wrzucić tutaj.
Laptopa mam od 3 lat. Nigdy go nie rozkręcałem i nie czyściłem .Był kiedyś w serwisie ,bo ramach gwarancji, mogłem go oddać żeby go tam posprawdzali ,ale nie pamiętam czy go czyścili .