Laptop z obracanym ekranem

Witam wszystkich :slight_smile:
Poszukuje laptopa, do specyficznego wykorzystania - ma służyć jako “segregator” do tekstów piosenek. Jego głównym zadaniem będzie otwieranie PDFów z hiperłączami (z każdej strony odnośnik do spisu treści, oraz odnośniki ze spisu treści do każdego utworu).
Drugim zadaniem będzie obsługa programu LibreOffice Writer, na którym będę wprowadzał nowe utwory lub edytował istniejące.

Potrzebuję laptopa z obracanym ekranem - bardzo zależy mi na możliwości złożenia laptopa tak by ekran był “na wierzchu”.
Moje wymaganie to ekran o wielkości 14-15’’.
Nie jestem wybredny jeśli chodzi o system - ogarnę wszystko czego potrzebuję zarówno pod Windowsem jak i pod Linuxem. Może to być sprzęt na bazie Centrino, Core2Duo lub czegoś podobnej klasy. Bardzo istotną funkcjonalnością będzie wyjście D-Sub. S-Video nie wchodzi w grę w tym przypadku.

Nie biorę pod uwagę sprzętów nowych. Laptop na Core i5 lub i7 z 8GB RAM to gruby przerost formy nad treścią w tak specyficznym wykorzystaniu i spora część potencjału pozostanie nigdy niewykorzystana (a niepotrzebnie zmaleje za to potencjał mojego portfela).

Czy znacie może godne polecenia laptopy, które spełniłyby moje wymagania?

Nie podajesz budżetu, ale moim zdaniem - warto byś się pochylił nad poleasingowymi Lenovo ThinkPad X220/230 Tablet.

Faktycznie, nie ująłem budżetu, przepraszam najmocniej :slight_smile:
Chciałbym zmieścić się w miarę możliwości w 400-500zł i widzę, że w przypadku X220 spokojnie wyrobię się w takim budżecie.

X220 w zupełności wystarczy. Jednak w tej cenie pozostaje oferta typu outlet lub używka. Jako alternatywa pozostaje także lenovo flex 2. Ekran 15,6 który po pierwsze jest dotykowa a po drugie można go odchylić do 180stopni.