Laptop z Ryzen 4000 (nowy) do grania za 3500 zł?

Cześć,

zbieram się do zakupu laptopa.

Przeznaczenie: gry, studia (programowanie) i multimedia
Cena: 3500-4000 zł
Wymagania:

• brak systemu to plus, bo mam swój
  • wolę lepszą wydajność i 8 GB RAM, który rozbuduje sobie sam
  • ekran fajnie jakby miał chociaż 120 Hz
  • dobra kultura pracy jest wskazana i w miarę spoko serwis w razie czego
    Kiedy zakup: w sumie, jak podejmę decyzję, bo kasę mam

Wiem, że popularne są HP Pavilion, ale one mi się jakoś tak nie podobają. Zastanawiam się, czy warto inwestować w nowe laptopy z Ryzen 4000:

Jak radzicie?

Na razie ciężko powiedzieć bo bardzo mało osób ma z nimi styczność. Choć istnieją w sklepach www to nie są jeszcze w oficjalnie w Polsce dostępne (nawet ten z twojego linka ma status “zapytaj o termin dostawy”. Ich oficjalna premiera mocno się opóźniła to raz. Dwa są ciężko na razie dostępne i trudno je kupić. Wszystkiemu winne są opóźnienia w produkcji, logistyce itp. Wszystkiemu winny jest koronawirus. Nawet w PassMarku na www.cpubenchmark.net nie ma jeszcze umieszczonego tego procesora (r5 4600h) w statystykach.
Podejrzewam, że jednak będzie to (jest?) bardzo dobry procesor jak na swoją półkę cenową. Mam jego starszego brata Ryzen 5 3550H i jestem zachwycony wydajnością, temperaturami i kulturą pracy na nim.

W okolicach 3,5k to bardzo dobra propozycja. Wydajność grafiki jest na poziomie między GTX1650 a GTX1660ti.

Warto się zastanowić nad wersją od razu 16 GB ram.
ASUS TUF Gaming A15 R5-4600H/16GB/512 144Hz

Gdzieś na FB czytałem, że dostawy w x-kom tych nowych Asusów mają być na koniec kwietnia, więc nie trzeba długo czekać.

Jeśli nie podoba się Tobie HP, możesz spojrzeć na niewiele droższego Asus ROG Strix z Intel Core i5-9300H i GTX 1660Ti:

ROG w porównaniu do TUF wypada lepiej jakościowo.

MSI GL65 jest co prawda ponad budżet, ale ma wydajne podzespoły.

Jednak coś w tym jest model z systemem widać jest dostępny
ASUS TUF Gaming A15 R5-4600H/8GB/512/W10 144Hz