Witam,
Mam takie pytanko/problem otóż na laptopie na C jest zainstalowany Windows Vista natomiast na
partycji D chciałbym zainstalować Windows XP Home Premium jak zrobić to, żeby nic nie uszkodzić
i żeby oba systemu wstały?
Dzięki.
Pozdrawiam,
Witam,
Mam takie pytanko/problem otóż na laptopie na C jest zainstalowany Windows Vista natomiast na
partycji D chciałbym zainstalować Windows XP Home Premium jak zrobić to, żeby nic nie uszkodzić
i żeby oba systemu wstały?
Dzięki.
Pozdrawiam,
Najpierw otwórz defragmentator dysków użyj go do partycji na której ma być XP.Potem uruchom w biosie uruchamianie wpierw z CD a nie z dysku.Wybierz partycję na której chcesz zainstalować XP i instaluj.Partycji C w żadnym wypadku nie ruszaj z poziomu XP zainstaluj program EasyBCD dostępny na portalu.Przywróć sektor rozruchowy Visty i gotowe.
Po co defragmentator? - co znaczy, że mam nie ruszać partycji C z pod Xp?
czy nie ma jakiejś innej możliwości niż korzystanie z EasyBCD?
Po co defragmentator? a po to ze partycja po pewnym czasie gdy dużo kasujesz i zapisujesz danych ulega bałaganowi przez co chodzi wolniej,i mógł by być problem z instalacją systemu na takiej partycji (prościej wytłumaczyć się nie da).Nie musisz go instalować ,menu start następnie akcesoria potem narzędzia systemowe,i masz tam schowany defragmentator.Druga sprawa EasyBCD jest najprostszym i darmowym programem do przywracania sektora rozruchowego.Następna sytuacja możesz ruszać pliki z partycji systemowej ,ale tego nie radze mało doświadczony użytkownik może skasować,pliki systemowe przez co Visty nie uruchomisz.I ostatnia sprawa konieczny jest program przywracający sektor rozruchowy Visty jeśli nie EasyBCD to szukaj dalej.