Laptop z Vistą

Zamierzam nabyć laptopa:

HP Pavilion dv6326

Procesor: AMD Turion X2 TL-52 1,6 GHz FSB 533 MHz AMD PowerNow!

Pamięć RAM: 1024 MB DDR2

Dysk Twardy: 80 GB Sata

Karta Graficzna: NVidia GeForce Go 6150

Windows Vista Home Basic

i w związku z tym mam pytanie. Czy taki sprzęt będzie dobrze współpracował z Vistą? będzie mi sie na nim “normalnie” bez “zamulania” pracowało? Laptop przeznaczony ma być do raczej biurowo domowych zastosowań bez gier.

W sumie to być może zainstalowałbym na nim XP ale podobno mogę mieć problemy ze sterownikami np. itp… :confused:

w zasadzie cięzko już jest dostać notebooka bez Visty (oczywiście z nowych modeli), a bardzo zależy mi na HP pavilionie własnie gdyż jest po prostu śliczny :slight_smile:

Pozdrawiam.

Vista Home Basic pociągnie na tym lapku jak byś chciał włączyć aero to juz były by problemy ale do zastosowań biurowych wystarczy,

co do WIn XP to zapytaj w sklepie czy nie mogliby go wgrać, ludzie często biorą najnowsze laptopy z Linuxem a potem instalują XP co do sterowników to szukaj w internecie, nic innego nie można wymyśleć.

Złączono Posta : 31.07.2007 (Wto) 8:43

A może wiesz jaka w nim jest płyta główna to może bym poszukał Ci steroników… :slight_smile:

Szczerze wolałbym XP ale to twój wybór, więcej problemów będziesz miał raczej z Vistą niż tym pierwszym, zastanawiające natomiast jest dlaczego w większości sklepów nie ma wyboru dotyczącego systemu, z góry narzucają Vistę, taka promocja na chama żeby się micro$hit cieszył ze słupków sprzedaży,

Nie ma wybory systemu, bo xp to staroć 8 letnia i do nowego kompa wrzucać coś takiego jest totalną głupotą. Jeśli ktoś jest ( a zdażają się) chory na umyśle i na nowym sprzęcie, chce zainstalować sobie coś co jest już historią to jego sprawa. Przypomnij sobie lata 2001, kiedyy popularny był system 98, me. Jak w nowych kompach kupowanych w sklepach był zainstalowany XP, tylko trzebabylo dokupić aktywację w cenie około 400zł aby sprzedawca doinstalował do końca xp-ka. Teraz to przynajmniej sprzedają z pełnym systemem. Bez wątpienia do zastosowań biurowych Vista byłaby najlepsza, spokojnie wszystkie programy będą chodziły szybciej niż na starym xp.

Złączono Posta : 31.07.2007 (Wto) 8:43

A może wiesz jaka w nim jest płyta główna to może bym poszukał Ci steroników… :slight_smile:

Siemanko,

ja mam lapa z tej seri, konkretnie Pavilion dv6331 ea z troche mocniejszą konfiguracją, Vista Home była od razu w zestawie więc ją sobie zostawiłem. Ogólnie soft jest preformatowany dla laptopa od razu przez producenta, mi tam vistaczek chodzi dobrze ale oczywiście nie jest perfekcyjny :slight_smile:

Niestety HP instaluje troche za dużo syfu do obsługi czegoś, co w życiu ci sie nie przyda i potem trzeba to wywalać, system natomiast chodzi w miare stabilnie i póki co żadnych problemów sprzętowych nie miałem. Poza tym zdarzają mi sie jakies zawiechy explolera tylko i jakiś problem z WindowsAero własnie będe pytał o to w osobnym wątku.

Podsumowując, do moich zastosowań jako kompa do pracy Vista nadaje się idealnie. Duża szybkośc, prostota działania, dużo ułatwien i wydaje sie być dobrze zabezpieczona (jeszcze :P)

PS: jeżeli chodzi o wspracie techniczne HP, nie wierz w to. Wszedłem na czat bo mi Vista nie chciala sie łączyć z pc’tem /winxp/ to mi gościu po 45 minutach czekania powiedział żebym zapytał w poniedziałek. Niezły spławik, co?

Zly.

Ja mam HP Pavilion dv6000 z procesorem AMD Turion 64 X2, 2 GB RAM, Vista HP.

Jesli zamierzasz grac na nim, to nie da rady.Oczywiscie chodzi o najnowsze gry.

Nie zamierzam na nim grać no chyba że w pasjansa lub Monopol :slight_smile:

Po prostu chcę wiedzieć czy przy tej konfiguracji Vista będzie chodzić swobodnie bez "zamulania’ (nie mowiąc oczywiście o możliwych problemach z programami kompatybilnymi i z tym się liczę, a tak w ogole to Visty nie znam, boję się :wink:

Ja mam

HP Pavilion dv2000

Procesor: AMD Turion X2 TL-60 2.0

Pamięć RAM: 2GB DDR2

Dysk Twardy: 120 GB

Karta Graficzna: NVidia GeForce

Windows Vista Home Premium

Mysle ze to co mam to powinien byc standart jesli chce sie uzywac VistyHome Premium.

Mialem przez 30 dni podobny dv2000 ale z 1GB z home basic ale go oddalem do sklepu bo niestety nie sprawdzil sie.

Polecam Toshiba A210-128 :slight_smile: Komp pierwsza klasa… 8)