i w związku z tym mam pytanie. Czy taki sprzęt będzie dobrze współpracował z Vistą? będzie mi sie na nim “normalnie” bez “zamulania” pracowało? Laptop przeznaczony ma być do raczej biurowo domowych zastosowań bez gier.
W sumie to być może zainstalowałbym na nim XP ale podobno mogę mieć problemy ze sterownikami np. itp…
w zasadzie cięzko już jest dostać notebooka bez Visty (oczywiście z nowych modeli), a bardzo zależy mi na HP pavilionie własnie gdyż jest po prostu śliczny
Vista Home Basic pociągnie na tym lapku jak byś chciał włączyć aero to juz były by problemy ale do zastosowań biurowych wystarczy,
co do WIn XP to zapytaj w sklepie czy nie mogliby go wgrać, ludzie często biorą najnowsze laptopy z Linuxem a potem instalują XP co do sterowników to szukaj w internecie, nic innego nie można wymyśleć.
Złączono Posta: 31.07.2007 (Wto) 8:43
A może wiesz jaka w nim jest płyta główna to może bym poszukał Ci steroników…
Szczerze wolałbym XP ale to twój wybór, więcej problemów będziesz miał raczej z Vistą niż tym pierwszym, zastanawiające natomiast jest dlaczego w większości sklepów nie ma wyboru dotyczącego systemu, z góry narzucają Vistę, taka promocja na chama żeby się micro$hit cieszył ze słupków sprzedaży,
Nie ma wybory systemu, bo xp to staroć 8 letnia i do nowego kompa wrzucać coś takiego jest totalną głupotą. Jeśli ktoś jest ( a zdażają się) chory na umyśle i na nowym sprzęcie, chce zainstalować sobie coś co jest już historią to jego sprawa. Przypomnij sobie lata 2001, kiedyy popularny był system 98, me. Jak w nowych kompach kupowanych w sklepach był zainstalowany XP, tylko trzebabylo dokupić aktywację w cenie około 400zł aby sprzedawca doinstalował do końca xp-ka. Teraz to przynajmniej sprzedają z pełnym systemem. Bez wątpienia do zastosowań biurowych Vista byłaby najlepsza, spokojnie wszystkie programy będą chodziły szybciej niż na starym xp.
ja mam lapa z tej seri, konkretnie Pavilion dv6331 ea z troche mocniejszą konfiguracją, Vista Home była od razu w zestawie więc ją sobie zostawiłem. Ogólnie soft jest preformatowany dla laptopa od razu przez producenta, mi tam vistaczek chodzi dobrze ale oczywiście nie jest perfekcyjny
Niestety HP instaluje troche za dużo syfu do obsługi czegoś, co w życiu ci sie nie przyda i potem trzeba to wywalać, system natomiast chodzi w miare stabilnie i póki co żadnych problemów sprzętowych nie miałem. Poza tym zdarzają mi sie jakies zawiechy explolera tylko i jakiś problem z WindowsAero własnie będe pytał o to w osobnym wątku.
Podsumowując, do moich zastosowań jako kompa do pracy Vista nadaje się idealnie. Duża szybkośc, prostota działania, dużo ułatwien i wydaje sie być dobrze zabezpieczona (jeszcze :P)
PS: jeżeli chodzi o wspracie techniczne HP, nie wierz w to. Wszedłem na czat bo mi Vista nie chciala sie łączyć z pc’tem /winxp/ to mi gościu po 45 minutach czekania powiedział żebym zapytał w poniedziałek. Niezły spławik, co?
Nie zamierzam na nim grać no chyba że w pasjansa lub Monopol
Po prostu chcę wiedzieć czy przy tej konfiguracji Vista będzie chodzić swobodnie bez "zamulania’ (nie mowiąc oczywiście o możliwych problemach z programami kompatybilnymi i z tym się liczę, a tak w ogole to Visty nie znam, boję się