Mam laptopa Acer Aspire F15 z systemem Windows 10. Właśnie próbowałem uruchomić laptopa od nowa i komputer nie chce się ponownie uruchomić. Najpierw pojawił mi się obrazek taki jak widać na screenie numer 1, a potem zrobiłem twardy reset przyciskiem uruchamiania komputera i mam ekran główny uruchamiania z logiem laptopa Acer. Ale nic więcej - Ta jak widać na screenie numer 2.
Pojawił mi się też później niebieski ekran ze smutną minką i z napisem - że ten komputer napotkał problem. Dalej nie czytałem bo później ten ekran zniknął i ponowne się uruchamił, ale tylko do momentu tego czarnego ekranu z napisem Acer.
Teraz mi się jeszcze pojawił taki napis na tym ekranie czarnym „przygotowywanie automatycznej naprawy” tak jak to widać na screenie numer 3.
Proszę pomóżcie mi ten komputer naprawić, żeby się włączył Proszę Was.
@januszek Jeśli teraz mi pisze, że trwa automatycznie naprawianie to znaczy że się sam naprawia i zostawić ten komputery włączony do czasu aż się naprawi ?
Czy to po prostu faktycznie dysk uległ uszkodzeniu muszę jechać kupić nowy dysk i potem jechać do serwisu komputerowego żeby mi ten dysk wymienili ?
Jeśli to drugie no to jeśli ten dysk nie miałem podzielony na partycje A są tam filmy i zdjęcia moje czy te dane utraciłem ?
Gragiki to nie wiem. Te do dźwięku to pewnie będą generyczne lub dedykowane ze strony producenta:
Klucz Windows 10 pewnie masz w BIOS-ie/UEFI i powinien instalator pominąć pytanie jak go odczyta, a jak dasz „nie mam klucza” to zrobi się aktywacja cyfrowa po wykryciu internetu.
Do skopiowania starych danych powinien wystarczyć kabel SATA - USB lub jak jest DVD to wymienić je na kieszeń do montażu dodatkowego dysku.
No a jak pobiorę go z tej strony ? Windows mi się nie włacza teraz to jak ?Przecież nie włącze laptopa w biosie w przeglądarce edge, żeby pobrać windows. I nagrać na płytę cd.
Będzie potem lipa jak nie będę miał skąd pobrać sterowników grafiki, dżwięku i internetu.
To zamów sobie gotowy pendrive (może ktoś na tym zarabia i MS go nie ściga) i na telefonie zrób test integralności przy pomocy kabelka USB A na USB C/Micro USB B.
Może jeszcze działają kafejki internetowe albo stanowiska komputerowe w bibliotekach, jeżeli nie masz żadnego znajomego z komputerem…
ps. Możesz też pójść do jakiegoś sklepiku komputerowego i powiedzieć, że chcesz kupić pendrive ale chcesz żeby na niego nagrali iso windowsa…