Laptop z XP Hom

Witam

Kupilem laptopa z wgranym juz systemem ale no wlasnie jezeli bede nusial zrobic kiedys format to co ?

Patrzalem alew dolaczonych plytkach nie ma tego systemu hyba ze mi poszlo na oczy

Moze ktos mi powie jak go bede mialwgrac

Czy musze dzwonic do nich ZEBY SYSTEM ZAREJESTROWAC ?

Aktyalizacje sie pobieraja i zweryfikowano system jak orginalny

Popraw błędy w poście.

Aktywacja XP do 30 dni trzeba zrobić.

Poczytaj instrukcję do lapa.

Zadzwoń do sklepu gdzie kupiłeś i popytaj.

Powinieneś mieć płytę CD/DVD z systemem lub typu recovery lub masz ukrytą partycję na dysku typu recovery z systemem i resztą oprogramowania.

Ok czyli krotko mowiac XP powiniwn byc na ktorejs z plytek dolaczonych do laptopa ?

Producenci często stosują praktykę dołączania obrazu partycji systemowej na ukrytej partycji. Narzędzie do jej odtworzenia lub płyta instalacyjna powinna być na płytach dołączonych do laptopa.

(BTW płyta z win xp wcale nie musi wyglądać tak jak oryginalna, mogą być na niej nadruki producenta lapka 8) ).

Wykasowano JNJN

Byłeś o coś proszony.

OT-kosmos.JNJN

Sam miałem kiedyś z tym problem.

Tak jak wspomniali koledzy może być ukryta partycja na dysku z systemem.

Ja swojego windowsa do nagrania (obraz) znalazłem na partycji systemowej C://

Jeśli masz płytkę product recovery to taką płytkę należy zabootować. Wyświetla się okienko i mamy kilka możliwości.

Np. format i przywrócenie ustawień fabrycznych. Windows wtedy wgrywa się nam od nowa automatycznie ze wszystkimi ustawieniami fabrycznymi.

Hmm… a jeśli sformatowałem “przez przypadek” także tą partycje, jest szansa na odzyskanie poprzedniego windowsa?

zrobiłem sobie jakieś 2 dvd “startowy punkt odzyskania” ale nie wiem czy to wystarczy… jak sądzicie?

Posiadam laptop z firmy Toschiba. Wraz z moim cudem dostałam płytę Product Recovery. Nie dostałam natomiast płyty z XP Home, czyli systemem wgranym w mój laptop… a przydałby się format… gdzie mogę znaleźć tą ukrytą partycę? mam wgrać obraz systemu na płytę, potem go uruchomić? Po co mi właściwie do cholery ten Product Recovery? Słyszałam od informatyka, że nie ma oddzielnych płyt instalacyjnych systemu dla laptopów i normalnych komputerów, tylko, że ja akurat z tego co widzę w moich programach mam różne rzeczy (badziewia?) powgrywane, każde z logien Toschiba, wydawające się na potrzebne, a szczególnie oprogramowanie do bateri… Jeśli odinstaluję system i zainstaluję od nowa z normalnej płyty XPka, która działa na moim komputerze nie będzie mi np. odczytywać właśnie baterii… więc co mam zrobić?

Hishou Destiny zabootuj płytkę product recovery a reszta pójdzie jak z płatka… :wink:

zaabotować, czyli? a po drugie zabootuje i co mam dalej robić? o ile w normalnym komputerze daję sobie świetnie radę, w laptopach ze mnie beznadzieja, chcę mieć pewność, że to co robię nie rozwali mi laptopa, bo inaczej 800 euro pójdzie się kochać =/ także proszę o szczegółowe instrukcje… bo chyba zabootować to nie wszystko, żeby zreinstalować komputer?

jak tak się boisz to daj to do serwisu :wink:

Ja też mam laptopa i kupując go dostałem razem z systemem czyli system Windows był wliczony w tę cenę. Jednak musi być oryginalna płyta z Windowsem i numerkiem seryjnym. Innej mozliwosci nie ma.

hehe, tylko, że niedawno przeprowadziłam się do Niemiec, nie znam tutaj zaufanego informatyka, nie jestem taka głupia, tak to bym w Polsce poszła i poprosiła o reinstalkę albo instrukcję :slight_smile: pisemnej nie dostałam wraz z laptopem. A jak tu mnie Niemiec źle zrozumie (a z nimi tak często bywa) to co później może mi facet zrobić? powiedzieć “przepraszam” ? pomocy == nie dostałam żadnej płyty z WinXP Home pomimo, że miałam już wgrany system… po prostu Product Recovery i tyle.

Złączono Posta : 16.09.2006 (Sob) 16:38

każdy mówi mi inaczej == to raz, że płyte Product Recovery mi niepotrzebna, to jakaś ukryta partcja, której po prostu nie ma - - mówiłam matce, że to głupi pomysł kupować mi najpierw laptopa, zamiast nowego kompa…

Nie wciskaj ciemnoty :!:

Poczytaj moje i inne powyższe posty :!:

Rok temu zakupiłem Toshibę z preinstalowanym XP Prof i wcale w zestawie nie było oryginalnej płyty z XP, zaś na lapku jest naklejka z nr seryjnym.

Fiesta nie wciskam ciemnoty, ponieważ opisałem swój zakup. Jezeli ktos ma typu Product Recovery to musi byc tez dostarczona do zestawu płyta CD Product Recovery !. Na nadruku pisze np. “Product Recovery CD-ROM Service Pack 2” albo posiada napis firmowy np. 776655 CD MS Windows® XP Home PL Optimus + SP2.

Przeciez płyta Recovery Product to nic innego jak oryginalny Windows tyle, że juz ze skonfigurowanym systemem, sterownikami wszystkich urządzeń oraz firmowe programy narzędziowe (np. Dell,Toshiba itd) do laptopa. Podczas instalacji z takiej płytki mamy identyczną konfigurację jak w momencie zakupu laptopa

Nie prawda ;]

Firmy produkujące lapy często zostawiają obraz windowsa na dysku w celu późniejszego własnoręcznego wypalenia.

Inne z kolei tworzą ukrytą partycję, którą się przywraca w razie awarii na partycję systemową (taki backup partycji)

Potrafisz czytać ze zrozumieniem :?

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 310#653310

Bo mam wrażenie że nie

:roll:

wITAM. Mam pytanie dotyczące instalacji, mianowicie; zakupilem laptopa i panowie w sklepie zainstalowali mi system i wszystkie programy. Zapomnialem zaznaczyc ze chce III partycje. I teraz musze postawic system i po drodze utworzyc partycje. Jak to zrobic (format robilem ale nie tworzylem partycji ), i jak po formacie zainstalowac wszystkie stery (gdzie je znalesc ; podobno są na jakies ukrytej partycvji).

Pozdrawiam

Tylko po co ??

Przecież możesz wydzielić partycję z już istniejącej bez ruszania systemu.

płatny partition magic lub bezpłatny partition logic - bez utraty danych.