Laptop za ok. 4000 zł

Cześć,
przymierzam się do zmiany laptopa. Dotychczas używałem Lenovo Y580 wersja i7 2,3GHz, gtx 660m i poza dyskiem HDD sobie chwaliłem.
Potrzebuję podobnego rodzaju laptopa, to co jest dla mnie najważniejsze to dysk SSD - tylko i wyłącznie, hdd w laptopie to wg. mnie nieporozumienie, minimum 250 GB, 8 GB RAM, matryca najlepiej 15 calowa, jak da radę to matowa i jakaś dobra kultura pracy. Systemu być nie musi bo mam wolną licencję na 10. Przeznaczenie - uniwersalny z możliwością grania. Najlepiej jakby mieścił się w cenie do 4000 zł, ale do sensownej opcji mogę trochę dopłacić.
Z góry dziękuję za pomoc i propozycje.

Ja używam Hyperbooka i jest znakomity także mogę ci spokojnie polecić.

Ten jest do ok 4k, ale jest także konfigurator to sam możesz zdecydować co właściwie chcesz:

https://www.hyperbook.pl/sklep/pl/laptopy/200-hyperbook-nh7-i5-9300h-gtx-1050-5900168587687.html#/dysk_ssd_m2-wd120/dysk_twardy_25-brak/kalibracja_ekranu-brak/montazitestykonfiguracji-profesjonalne_testy_wydajnosci_podzespolow_i_jakosci_sprzetu/uklad_chlodzenia-standardowy_uklad_chlodzenia/pasta_termoprzewodzaca-gelid_gc_extreme_na_cpu_oraz_gpu/klawiatura_serii_sl-podswietlana_klawiatura_wielokolorowa/oprogramowanie_biurowe-brak/gwarancja-standard_24_miesiace_door_to_door_dozywotnie_wsparcie_techniczne/pakiety_serwisowe-brak/i5_9300h-i5_9300h/naped-brak/osinst-brak/bioslogo-logohyper/oprogramowanie_antywirusowe-brak/wifi3-intel_dual_band_wireless_ac_9560_80211_a_c_m2_wlan_bt/drugi_dysk_ssd_m2-brak/gtx_1050_3gb-nvidia_geforce_gtx_1050_3gb/173-173_173_fullhd_ips_1920_x_1080_led_matowy/system_operacyjny-windows_10_home_trial_30_dni/pamiec_ram-1x8gb2666

Chyba bym sobie odpuścił bliżej nieokreślone firmy.
Tu masz przykładowe propozycje:

Akurat Hyperbook to dość określona marka :slight_smile: Trzeba się tylko liczyć z tym, że to kadłubek Clevo - ze wszystkimi tego plusami i minusami.

Legion Panci wygląda " w sam raz" w tej cenie :wink: i7 i grafika przyzwoita jak na laptopa, ewentualnie możesz poszukać czegoś na amd z 1060 jak wejdą w budżet :wink:

Już jest Asus z procesorem AMD i kartą GTX 1650, która jest od 1050Ti wydajniejsza.

Legion Y530 jest też w tańszej wersji z procesorem i5-8300H, który do karty 1050Ti wystarczy.

Warty rozważenia :wink:

autor miał latami i7, więc może lepiej nie ciać na i5, jeżeli szanuje, a widać, ze tak, to może służyć i dekadę, a wymienić się nie da, a gdy różnica w cenie minimalna… takie gdybanie dla Autora :wink:

Dzięki za zainteresowanie, hyperbook - fajna inicjatywa z tak dużą możliwością konfiguracji laptopa, ale osobiście troszeczkę obawiam się takich rozwiązań, choć nie jestem absolutnie przeciwnikiem. Natomiast polecony ASUS wygląda super, różnicy w cenie względem Legiona nie ma, ponieważ w ASUSIE jest doliczony system wart 400 zł, także po jej odjęciu różnica to 50 zł, także żadna. Wydaje mi się, że w takim razie ten ASUS wygwywa, powiedzcie proszę jeszcze jak się przedstawia sprawa tego procesora AMD względem Intel i7 z Legiona? Jest gorszy, lepszy, duże różnice? Bo z tego co czytałem gtx 1060 jest sporo lepszy od 1050Ti, biorąc pod uwagę brak różnicy w cenie.

Różnice są spore, na korzyść Intela rzecz jasna. i7 to 6 fizycznych i 12 logicznych , AMD ma 4 /8, czyl jest to de facto “przeciwnik” dla i5 8 generacji, z którymi powinien być porównywalny :wink: Co do mocy, to powinien on dać rade spokojnie z 1650, przy 1070 mogłaby być lekka zadyszka.zobacz na Youtube, czy porównań nie ma.

Różnica jest taka. Dlatego pominąłem tą wersję.
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-5-3550H-vs-Intel-i7-8750H-vs-Intel-i5-8300H/3403vs3237vs3254

A dużo trzeba byłoby dorzucić do laptopa, który łączy i7 z legiona i kartę graficzną z ASUSA? :smiley:

Ciekawy jestem waszej odpowiedzi, jaki byłby koszt laptopa jeżeli chcielibyśmy połączyć takie dwie funkcjonalności, ale tak sobie teraz myślę, że to raczej bez sensu dopłacać kupę kasy do takiego laptopa, lepiej w przyszłości kupić po prostu stacjonarkę bardziej pod granie, a tutaj postawić po prostu na dobry balans pomiędzy grafiką a procesorem, czyli:

Tu akurat taki średniawy balans :wink: Znaczy tak: Programujesz? Tworzysz Grafikę 3d lub coś dającego “po procku”? W normalnym korzystaniu średnio odczujesz różnicę między athlonem 200Ge i tą i7, mimo 2x w Passmarku. Ba ludzie korzystają z Quadów , z 4 x słabszym wynikiem, i na Internet+ biurowe im wystarcza. Innymi słowy: “procesor się wolniej starzeje” i miedzy Ryzenem / i 5 & i7 przez lata różnicy nie zobaczysz, pomiędzy grafiką zobaczysz szybciej :wink:

To znaczy, zapalonym programistom nie jestem i nie będę, ale może się zdarzyć, że coś będę pisał, ale to bardziej skrypty niż programy, do tego parę programów mieć włączonych na pewno będę miał, grafika u mnie nie wchodzi w grę, no i czasami dochodzi praca na maszynach wirtualnych, dlatego procek jakieś znaczenie u mnie jednak odgrywa, podobnie jak RAM, na obecną chwilę 8 GB to dla mnie jest minimum, optimum 2x8, 4 GB w obecnym laptopie zaczyna być już nie wystarczające.
Grać, gram ostatnio rzadko, no ale miło byłoby w końcu przejść Wieśka 3 i to na jakichś sensownych parametrach, a wydawało mi się, że założone 4000 powinno wystarczyć na coś sensownego.
Aha laptopa będę podpinał pod monitor UWHD Ultrawide (grać mogę na full hd), o ile ma to jakieś znaczenie:

1650 od 1050ti jest o jakieś 25% lepsza tak na oko https://www.youtube.com/watch?v=qf-qedNCU7k
Kurcze tylko te maszyny trochę straszą, a tak szczerze: narzekasz na obecny procek , Twoja i7 ? ten Ryzen będzie z 1/3 mocniejszy w passmarku, czyli będzie miał margines na cięższe programy. Oczywiście o ile obecny wystarcza. Jak nie, to szukamy i7 z z 1650 w promocji :wink:

Hmm, na procesor raczej nigdy nie narzekałem, u mnie bootleneckiem był i jest przede wszystkim RAM w codziennym użytkowaniu, no i karta jeżeli dochodzi granie.
Dla jasności w moim lapku jest to: i7 3610QM.
No ale wiadomo nie chcę się też uwsteczniać kupując nowego laptopa :wink:

W neonecie przy 30 ratach 0% w laptopach powyżej 4500 zł są 3 raty gratis to daje 4050zł, może w ten sposób coś da radę znaleźć, ja szukałem ale nie znalazłem :confused:

Wiesz co, tak myślę, że mimo wszystko i5-8300H/R5-3550H do Twoich zastosowań wystarczy w połączeniu z 16GB RAM, w końcu one mają 4 rdzenie / 8 wątków. Do tego lepiej trochę mocniejszą grafikę jak 1650 i powinieneś zmieścić wszystkie swoje wymagania w około 4000zł.

Osobiscie też tak myślę, wydajność karty i procka z 8 wątkami jest raczej dobrze zbalansowana, i7 z 1050 ma lekkie przegięcie na procek, a autor dodatkowo chce grać na 28 calach, czyli żadne HD lub HD+, a tylko i wyłącznie Full HD :wink: 1050 ze średnimi i ładnymi klatkami w okolicach 50-60 może mieć lekkie problemy.

Pojawiły się już modele z wydajniejszymi kartami graficznymi. Do zwykłego używania plus jakies gry to spokojnie wystarczy i5-8300H/R5-3550H. Moim zdaniem i7 to lekka przesada.

Ewentualnie z wydajniejszym procesorem

Dopłacając dostaniesz już model z GTX1660ti

Dzięki! Mam jeszcze pytanie za 100 punktów, czy wie ktoś gdzie można, któryś z polecanych przez Was modeli dostać na raty 0%?

Najszybciej pewnie allegro.