Od pewnego czasu mam taki problem, że kiedy włączę jakąkolwiek grę na laptopie, po krótkim czasie laptop zawiesza się, nie reaguje na nic, pomaga tylko restart. System zainstalowałem od nowa, z opcją czystej instalacji, ale problem nadal jest. Wiem, że są programy do diagnostyki komputera i podzespołów takich jak CPU, GPU, RAM, ale jest tego masa i nie wiem, który pobrać żeby sprawdzić co jest nie tak ze sprzętem. Możecie powiedzieć od czego zacząć?
Z góry dzięki za pomoc
Asus R500V. Około 7 lat już ma.
Win 10 x64 1909.
Sterowniki ze strony producenta, żaden DriverBooster.
Aktualizacje w Windows Update zrobione.
Jedyne modyfikacje jakie robiłem to trzy lata temu nowy dysk, bo poprzedni miał bad sectory, i dwa, a może nawet też trzy lata temu przesiadka z 4 GB RAM na 8 GB, ale problem zaczął występować jakoś niedawno, nie wiem, może jakiś tydzień temu.
Mimo, że czuję się jakbym pisał tu sam ze sobą, to powiem jeszcze, że informatyk sprawdził lapka, i twierdzi że wszystko jest w porządku, i że winę mogą mieć urządzenia peryferyjne… Mam myszkę na USB, z której korzystam od dwóch lat i wcześniej nic się nie działo, oraz podstawkę chłodząca, która kiedyś kupiłem, również na USB i wcześniej też nie było z nią problemu… I teraz nie wiem, czy taka teoria jest możliwa?
Piszesz, że laptop ma 7 lat. Był rozbudowywany ale czy system chłodzenia był czyszczony i pasta była przez te siedem lat wymieniana? Bo jeżeli przez siedem lat nie wymieniałeś pasy to dawno ona już skamieniała i straciła swoje właściwości.
Pasta była wymieniana około dwa lata temu, kiedy zmieniałem dysk i RAM. Ostatnie czyszczenie wentylatorów robiłem jakieś dwa miesiące temu, kiedy wymieniałem klawiaturę. Ale czy to nie jest tak, że przegrzany komputer powinien się wyłączyć, a nie zawieszać?
Więc zacznij od czyszczenia układu chłodzenia i wymiany pasty. Nie zawsze laptop zdąży się wyłączyć. Zresztą takie zabezpieczenie mają nowoczesne laptopy. Twój to już staruszek. Tak więc ja zacząłbym od oczywistej rzeczy na początku.