Laptop zawiesza się przy obciążeniu

Witam.

Od pewnego czasu mam taki problem, że kiedy włączę jakąkolwiek grę na laptopie, po krótkim czasie laptop zawiesza się, nie reaguje na nic, pomaga tylko restart. System zainstalowałem od nowa, z opcją czystej instalacji, ale problem nadal jest. Wiem, że są programy do diagnostyki komputera i podzespołów takich jak CPU, GPU, RAM, ale jest tego masa i nie wiem, który pobrać żeby sprawdzić co jest nie tak ze sprzętem. Możecie powiedzieć od czego zacząć?
Z góry dzięki za pomoc

Witaj @majkel69

Zanim ktokolwiek dołączy do tematu, aby pomóc Ci rozwiązać problem, napisz:

1. Jaki masz model laptopa? Ile ma lat?
  2. Jaka dokładnie wersja Windows? np. Win10 x64 1909
  3. Sterowniki aktualne ze strony producenta, czy DriverBooster (itp.)?
  4. Masz wszystkie aktualizacje Windows Update?
  5. Robiłeś modyfikacje laptopa? Nowy dysk, RAM?

Pozdrawiam serdecznie

1 polubienie

Asus R500V. Około 7 lat już ma.
Win 10 x64 1909.
Sterowniki ze strony producenta, żaden DriverBooster.
Aktualizacje w Windows Update zrobione.
Jedyne modyfikacje jakie robiłem to trzy lata temu nowy dysk, bo poprzedni miał bad sectory, i dwa, a może nawet też trzy lata temu przesiadka z 4 GB RAM na 8 GB, ale problem zaczął występować jakoś niedawno, nie wiem, może jakiś tydzień temu.

2 polubienia

Mimo, że czuję się jakbym pisał tu sam ze sobą, to powiem jeszcze, że informatyk sprawdził lapka, i twierdzi że wszystko jest w porządku, i że winę mogą mieć urządzenia peryferyjne… Mam myszkę na USB, z której korzystam od dwóch lat i wcześniej nic się nie działo, oraz podstawkę chłodząca, która kiedyś kupiłem, również na USB i wcześniej też nie było z nią problemu… I teraz nie wiem, czy taka teoria jest możliwa?

Piszesz, że laptop ma 7 lat. Był rozbudowywany ale czy system chłodzenia był czyszczony i pasta była przez te siedem lat wymieniana? Bo jeżeli przez siedem lat nie wymieniałeś pasy to dawno ona już skamieniała i straciła swoje właściwości.

Pasta była wymieniana około dwa lata temu, kiedy zmieniałem dysk i RAM. Ostatnie czyszczenie wentylatorów robiłem jakieś dwa miesiące temu, kiedy wymieniałem klawiaturę. Ale czy to nie jest tak, że przegrzany komputer powinien się wyłączyć, a nie zawieszać?

Więc zacznij od czyszczenia układu chłodzenia i wymiany pasty. Nie zawsze laptop zdąży się wyłączyć. Zresztą takie zabezpieczenie mają nowoczesne laptopy. Twój to już staruszek. Tak więc ja zacząłbym od oczywistej rzeczy na początku.

• czyszczenie chłodzenia.
  • wymiana pasty.

A powiedz mi, bo chciałbym się tego podjąć sam, wcześniej robił to informatyk… Czym usunąć pozostałości starej pasty żeby niczego nie uszkodzić?

Alkohol izopropylowy (izopropanol, IPA). Do kupienia w każdym markecie budowlanym.

Dzięki, temat do zamknięcia. Spróbuję jeszcze raz zmienić pastę i zobaczę co będzie się działo.

A rozmontowywałeś kiedyś samodzielnie tego laptopa? Jeśli nie, zajrzyj tutaj:

Już nie raz :slight_smile: tylko pasty nie wymieniałem sam nigdy jeszcze. Ale widziałem już filmiki i nie jest to jakaś filozofia, więc sobie poradzę :slight_smile: