mam pytanko… czy jakbym sobie kupił lapka np w nimeczech bo sa tam podobno dość tanie i jak bym go przywiózł do polski to nie byłoby jakiś większych problemów z jego obsługą? Nie musiałbym wgrywać jakiegoś polskiego oprogramowania (tak jak to jest w telefonach) ?
hehe! Dobre! Jedynym problemem może być dla ciebie niemiecka klawiatura :mrgreen:
Do klawiatury trzeba będzie kupić nalepki (tanio) albo wymienić klawiature (dość drogo). System operacyjny też bedzie po niemiecku.
Ja na Allegro kupiłem fabrycznie nowego Acer Aspire za 1500 zł (Turion 64, 1GB ramu, HDD 60GB, ATI X1100) w niemieckiej wersji. Moje uwagi.
-
Sklep narzuca 30-40% marży więc jak kupisz w Niemczech to faktycznie wyjdzie ci tanio (np. jeśli w Polsce w sklepie notebook kosztuje 3 tys PLN, to odejmij od tego 22% Vatu i 30% marży i wyjdzie ci prawdziwa cena)
-
Mam XP HE oczywiście w niemieckiej wersji. Trochę to przeszkadza, mimo że znam niemiecki ale dużo więcej niż trochę i dużo mniej niż dobrze.
-
Układ klawiatury- można się przyzwyczaić. np. na klawiszu 2 nie ma znaku małpy @ i mnóstwo innych. Ale jak widzisz piszę po polsku z polskimi znakami używając niemieckiego XP, więc da się żyć.
Myślałem, że da się wgrać IE 7 po polsku. NIC Z TEGO MUSI BYĆ NIEMIECKA
Powiem Ci tak. Ja tego notebooka kupiłem tylko ze względu na cenę, a że wszystko jest po niemiecku. No cóż nie można mieć wszystkiego.
hehe co to za problem niemiecki windows, ostatnio znajoma dostała lapcia z anglii dell inspiron 6400, a ja jak dostałem go w swoje łapki: pierwsze co zrobiłem to usunąłem wszystkie partycje :mrgreen: instalka windy i sterów i wszystko śmiga że ho ho
Genialny pomysł! Na takie rozwiązanie to bym nie wpadł!
A Windows w polskiej wersji dołączony był do laptoka?
No i wykorzystałeś serialka z nalepki na laptopie?
Przecież to chyba jasne, że musi być nowa (polska) winda. Wizyta w sklepie komputerowym i jest i winda i nowa nalepka z serialem (wszystko do wykonania dla średnio zdolnego użytkownika komputera )
Podzielone partycje w “standardzie della” to jakieś nieporozumienie
Pełno jakiś niepotrzebnych ■■■■■ół zainstalowanych,
a co do windy to kupiła dziewczyna xp w polsce - pracują w anglii to ich stać :lol:
klawiature można zawsze wymienić… zaden problem. albo zostają naklejki.
winde sobie kupisz w sklepie, sformatujesz i zainstalujesz.
tomek0710 nie będziesz musial nic wgrywać jedyne co Ci może zabraknac to IE7 w języku Polskim ,ale sadze ze nie jest to aż tak duży problem .
Zawsze możesz na systemie w innym języku zainstalować Mozillę w języku Polskim i śmiga ze hej ,co do programów nie odgrywa to żadnej roli czy Twój system jest w języku Polskim ,Niemieckim , Chińskim zainstalujesz ,spolszczysz i masz po Polsku.
Ja korzystam z XP w języku Hiszpańskim i … na początku sprawiało mi to trochę kłopotów lecz teraz jak do użytku domowego to nie mam problemów wiec…przemyśl sobie te zbędne uwagi jakie przeczytałem ze, sformatuj ,usuń partycje kup windę itd… według mnie jest to zbyteczne "lykniesz"trochę Niemieckiego i problemów mieć nie będziesz
ps.
:o
odpowiedz mi proszę wiesz na jaki temat odpowiadasz ??
dzieki za wyczerpujace odpwoedzi… formacik mozna w kazdej chwili zrobic winde Pl zainstalowac… i bedzie spoko ;] a z klawiatura tez sie cos wymysli… jeszcze raz dzieki