Na telefonie używam https://play.google.com/store/apps/details?id=kr.co.ladybugs.fourto w którym mogę porządkować zdjęcia w następujący sposób, wybieram foldery do porządkowania, następnie zaczyna się pokaz zdjęć, przy każdym zdjęciu klikam do którego folderu przenieść (kilka zdefiniowanych: wakacje, dziecko, praca, inne), czy usunąć. Czy jest coś podobnego na komputer (może korzystać ze skrótów klawiaturowych, np przypisane do 1, 2, 3, itp,).
Jak dobrze pamiętam, to w IrfanView dało się to ustawić.
Edycja:
Druga opcja to menu “Wyśli do”. Nie wiem czy działa to w Windows 10, ale w starszych systemach w profilu użytkownika był katalog SendTo, do którego wrzucało się skróty do katalogów na dysku. Dzięki temu klikając na dowolny plik albo folder, pod prawym klawiszem w menu “Wyślij do” była lista katalogów, gdzie można było przerzucić plik. Niestety nie pamiętam, czy to kopiowało czy przenosiło.
W smartfonie jedynie usuwam zdjęcia (niepotrzebne, nieudane, itp.), a sortowaniem zajmuję się na komputerze. Nie sprawdzę więc jak działa wskazana przez Ciebie apka androidowa. Napiszę jak sortuję zdjęcia na PC.
Sądzę, że możliwość wygodnego sortowanie będzie udostępniała każda przeglądarka grafiki, która posiada możliwość wyświetlenia w jednym z okien drzewa katalogów.
Ja korzystam z bardzo wygodnego, funkcjonalnego i co nie mniej ważne - programu freeware i po polsku FastStone Image Viewer. Ustawiam sobie okienka w ten sposób: podgląd po prawej, drzewo katalogów (wąskie) po lewej i miniatury w środku (też bardzo wąskie). Tworzę katalogi docelowe i po prostu przeciągam do nich myszką zdjęcia z katalogu źródłowego, którego zawartość jest wyświetlana w miniaturze oraz podglądzie.
Dlaczego właśnie tak i dlaczego akurat tym programem? Że jest free, to już wspominałem. Bardzo wiele, a właściwie to większość zdjęć kadruję, a ten program ma bardzo dla mnie wygodny i dający wiele możliwości edytor. Zaznaczam, że nie przewiduję wykonywania odbitek papierowych ani z foto-labu, ani z drukarki. A także przeglądania na jakimś wielkim ekranie. Więc jakość kadrowania w tym programie jest dla mnie w zupełności wystarczająca.
Większe oczekiwania związane z jakością zdjęć, być może będzie można spełnić, w którejś z przeglądarek wymienionych w katalogu programów “Przeglądarki graficzne” tutejszego portalu.
Pozdrawiam i życzę udanej zawartości katalogów.
Do takich czynności najlepszym rozwiązaniem jest Picasa od Google. Choć cały projekt został zamknięty, to ostatnia dostępna wersja jest bardzo udana. Oprócz wskazanych przez Ciebie możliwości, ma także wiele innych, ciekawych funkcji. Na komputerze z Windows 7 używam cały czas i jestem bardzo zadowolony.
Program jest dostępny do pobrania w bazie https://www.dobreprogramy.pl/Picasa,Program,Windows,12733.html
Pozdrawiam - VOODART