Mam legalną Vistę Home Premium PL, którą dostałem przy okazji zakupu laptopa (Samsung R510) w Media Markcie pod koniec 2008r. i już 2gi raz zdarza mi się, że nagle uruchamiając lapka winda pokazuje, że to piracka kopia i proponuje aktywację teraz lub później no i po załadowaniu systemu napis w prawym dolnym rogu, że to piracka kopia. Domniemuje, że tak się dzieje po zassaniu przez neta jakiejś poprawki. Ale why skoro to legal? 1szy raz się to zdarzyło z SP1 a 2gi już z SP2. Ktoś miał podobny problem? Muszę przez to przywracać system z backupu i znowu pewnie do kolejnego razu. :-x
O matko a gdzie ja tak napisałem? Właśnie dlatego przywracam system z partycji recovery bo tak się dzieje a nie na odwrót czyli działam se na lapku miesiąc, dwa lub kilka i nagle któregoś pięknego dnia pokazuje mi, że pirat i wtedy muszę przywracać. Naklejki na lapku nie mam.
nie no backup niektórzy nazywają partycje recovery… no nic, nie masz naklejki=raczej pirat, jeśli zapłaciłeś za sprzęt wraz systemem Windows Vista masz prawo oczekiwać aby ten system był i to legalny… musisz skontaktować się ze sklepem nie dla idiotów i wyjaśnić to, jak to możliwe że sprzedają Ci lapka z system a ten system okazuje sie piratem, na pewno kupowałeś sprzęt wraz z legalnym systemem, bo coś nie chce mi się wierzyć że takie rzeczy w MM…
Kurcze chyba blondynką z deka się okazałem Naklejka jest jak najbardziej na spodzie lapka. Jakby mi się chciało podnieść go do góry i odchylić to bym się wcześniej przekonał. So wystarczyło oczywiście aktywować system wpisując key z naklejki.
A pamiętasz czy lapka przy tobie odpakowali z pudełka?Bo chłopcy i dziewczynki w marketach lubią sobie pościągać nr licencji ze sprzętu który u nich stoi a potem ktoś się rejestruje na Twoim nr i kłopot…Warto uderzać do MM w tej sprawie ale równocześnie kontakt z Microsoftem i Samsungiem gdzie opisz problem podając im nr seryjny laptopa oni maja raczej w rejestrach jaki nr licencji gdzie trafił. A i taka rada na przyszłość kupując nowy sprzęt w marketach zawsze niech odpakują go przy tobie z pudełka transportowego (najczęściej ze zwykłej szarej tektury zamkniętej specjalną taśma)bo inaczej może się okazać ze zamiast ddr3 masz 2 zamiast samsunga nonamy itd
Z tym, że towar z półki/wystawy można uznać za towar używany i należy żądać towaru nierozpakowanego, czyli nigdy nie używanego. Chyba że odpowiada komuś towar z wystawy. Do tego komputery z wystawy z uruchomionym systemem Windows nie powinny być sprzedawane a przynajmniej bez naszej akceptacji na tą sytuację, ponieważ nie ma się już możliwość akceptacji EULA albo wyboru języka przy pierwszym uruchomieniu komputera, dlatego na większości komputerów w tym markecie można spotkać Linuksa uruchomionego z płyty (LiveCD).
Jeśli podejrzewa się kradzież klucza licencyjnego należy to zgłosić chociażby w oddziale Microsoftu aby go przyblokował, zgłosić się do producenta komputera bądź sklepu w którym się go nabyło a kradzież klucza można zgłosić policji, wydział ds. przestępczości gospodarczej powinien zajmować się tego typu sprawami.
Radzę poczytać trochę o uruchamianiu nowego komputera w trybie inspekcji… po zamknięciu tego trybu wszystko działa tak jak przy dziewiczym odpaleniu… drugim sposobem przywrócenia sprzętu do stanu fabrycznego jest przywrócenie systemu z recovery… Tak jednym jak i drugim sposobem można przywrócić możliwość wybrania języka i zaakceptowania treści licencji przez samego End Usera…
Owszem ale język można wybrać tylko raz. Poza tym akceptacja EULA powinna się odbyć, moim zdaniem, przy pierwszym uruchomieniu komputera a nie dopiero przy reinstalacji.