Legalne/Nielegalne Adobe CS5 OEM

Znalazłam “super” promocję na Adobe CS5. http://www.ztechsoftware.com/PROD/65065585.html

Sprzedawane pod hasłem “Adobe Design Premium CS5 for Windows Full Version”.

Ogarnęła mnie radość - bo nareszcie jakaś rozsądna cena się znalazła. :smiley: (rozsądna=podejrzana)

Ale niestety… po dopytywaniu firma Ztech mi odpisała: “It’s a full OEM Version”.

Dodatkowo nie dodają do płyty żadnego Hardware (“bo im się skończyło” :? )

Mimo wszystko firma zapewnia że wysłała masę takiego oprogramowania do Europy

i “nikt się nigdy nie skarżył”.

Co mnie dziwi - firmę Ztech poleca cała masa forumowiczów.

Myślicie że nie warto się przejmować wersjami OEM (niestety potrzebne mi oprogramowanie do użytku komercyjnego)

czy należy się trzymać z daleka od takich ofert???

Jaka dla mnie owa oferta wydaje się bardzo podejrzana, coś w stylu jak sprzedaż XP’eków dedykowanych…

Jeśli ma by do użytku komercyjnego czyli podejrzewam że do firmy to raczej bym nie ryzykował

Oem czyli po instalacji przypisywana jest do konkretnego sprzętu, bez możliwości jej przeniesienia.

Jakiego Hardware ??

Jeśli myślisz o nośniku w postaci płyty instalacyjnej, to nie ma takiego obowiązku, są licencje elektroniczne, dostaniesz certyfikat, klucz i link do pobrania programu.

Powyższe czynniki mogą powodować obniżenie ceny.

Co do wiarygodności oferty, ocenę pozostawiam Tobie :slight_smile:

A nie jest tak że przy kupnie wersji OEM musi być do tego jakiś sprzęt?

* Uwaga na pojawiające się na portalach aukcyjnych wersje produktów Adobe sprzedawanych jako OEM. Produkty OEM Adobe sprzedawane są tylko wraz z konkretnymi produktami. Warunkiem legalności korzystania z wersji OEM jest posiadanie oryginalnego produktu z którym produkt Adobe był oferowany.

* http://legalne-adobe.pl/alerty/

OEM to znaczy sprzedawana wraz z jakimś sprzętem, producent sprzętu świadczy pomoc techniczną. Np. sprzedawany z tabletem, ze skanerem, z urządzeniem wielofunkcyjnym itd. Można korzystać też bez tego sprzętu, odłączenie urządzenia nie zakazuje używania programu. Wersje OEM często mają też inne ograniczenia w funkcjonalności (np. obsługa tylko dźwięku stereo w PowerDVD). Bardzo często OEM nie uprawnia do zakupu nowszej wersji w cenie upgrade.

Nieco inaczej jest z Windowsem Microsoftu, bo ten przypisany jest do komputera.

Ogólnie, nie jest do końca jasne, czy OEM może być sprzedany bez sprzętu. Ale też często nie jest sprecyzowane, jaki to musi być sprzęt, np. kiedyś sprzedawali Windowsa OEM z uszkodzoną kością pamięci, były w sklepach Windowsy XP Home OEM w zestawie z myszką.

Jeśli to OEM, to na fakturze będzie jakiś sprzęt, choć zapewne fizycznie go nie będzie, oficjalnie klientowi popsuł się i go wyrzucił, a program został.

Ale przy takim kombinowaniu może to się różnie skończyć, jak prokurator się uprze to sprawa trafi do sądu, a ten może różny wyrok wydać (w Polsce nie ma prawa precedensów). Po kilku latach. A w międzyczasie sprzęt będzie zabezpieczony jako dowód.

Dokładnie,raczej szukałbym u dystrybutora Adobe,w sieci sprzedawane są chińskie pirackie podróbki programów,albo z komputerów z recyklingu,produkt wygląda jak oryginał,ale po przyjżeniu się widać błędy w instrukcji,nośnik ma naklejone,a nie wtłoczone hologramy,certyfikaty autentyczności nie mają prawdziwych pasków,tylko są kserowane

po 1 - denerwujący jest fakt że firmy NIGDZIE nie wymieniają że jest to wersja OEM. Dopiero musisz zadać im to konkretne pytanie.

po 2- dziwi mnie że taka firma ma tyle pozytywnych komentarzy! Na forach pieją z zachwytu że “wszystko działa”.

(ale to chyba nie znaczy że Soft jest legalny… :? )

Łatwo można “nabić” sobie pozytywów. Napisz do Adobe może oni Ci potwierdzą że ten sklep jest u ich autoryzowany.