Legalne wykonanie płyty recovery do SAMSUNGA R580?

Witam wszystkich chcących pomóc,

otóż mój problem wygląda tak:

nie posiadam ukrytej partycji z preinstalacyjnym systemem(została ona zmazana podczas problemów z programem recouvery samsung) Wiem już że samsung może przysłać mi taką płyte ale to będzie kosztować sporo około 200zł

W tym laptopie mam (miałem windows 7 32bitowy)

z góry dziękuje za pomoc.

załatw czysta kopie win 7 i zrób instalacje z wykorzystaniem cd key nalepionym na lapku ;].

nie bierz z torrentów bo ma same śmieci i klucz który łamie licecje załatw kopie 1:1 z płyty oryginału ;].

a po 2 nie dawaj tu linków do torrentów

ps do moderatorów czy to jest legalne jak nie ma nośnika dvd instalacja systemu z kopi dvd z użyciem oryginału cd key ?

Kurcze podrożało ??? Koledze kiedyś mówili ze 80 -100 zł Poprzednicy mają rację legalny nośnik oryginalny z oprogramowaniem Windows 7 + Key z naklejki pod laptopem + sterowniki z strony producenta i masz wszystko co Ci potrzeba nadal legalnie. Swoją droga nie wiem jak u Ciebie ale koledze naklejka licencyjna się zatarła tzn zeszły nadruki klucz trudno odczytać było więc gdyby Cię miało to samo spotkać zapisz go sobie gdzieś Pozdrawiam

to ze sie tak da to nie znaczy ze bedzie legalne- to lamie warunki licencji i w razie kontroli bedzie problem

Niby dlaczego?

Ciekawy watek się zaczyna prosiłbym adminów o wyodrębnienie tematu i przeniesienie do tematyki licencjonowania lub wypowiedź fachowców z Vortalu dobre programy lub firmy Microsoft??

Zapytanie brzmi czy w sytuacji zniszczenia oryginalnego nośnika z systemem operacyjnym np na skutek zawilgocenia przez przypadkowe wylanie kawy czy też zarysowań które uniemozliwiaja poprawny odczyt płyty przez napęd optyczny legalny nabywca posiadający swój własny klucz licencyjny do oprogramowania które nabył lub było pre-instalowane przez producenta może pożyczyć od kogoś nośnik z legalnym oprogramowaniem (sam nośnik bez klucza) w wersji odpowiadającej posiadanej przez niego nabytej uprzednio licencji i legalnie zainstalować system operacyjny wykorzystując swój własny indywidualny klucz z zachowaniem warunków licencji? i tym samym nadal być legalnym użytkownikiem posiadanego oprogramowania?

Proszę o rzeczową i wiążącą wypowiedź!

Dziękuję

Prawo mówi że można wykonać kopie nośnika więc jeśli masz uszkodzony nośnik i brak partycji z kopią a wiemy że każdy producent każe zrobić kopie więc jeśli zrobimy sobie nośnik z pożyczonej płyty ale warunek musi być że jak mamy oem to kopia oemu to bedzie to legalne .

W tym wszystkim najlepsze jest to, żę to jest wina samsunga bo recouvery pod samsunga jest wadliwe i to oni powinni się poczuć do tego żeby coś z tym zrobić. Troszke siedze na forach w poszukiwaniu właściwego rozwiązania i widze, że praktycznie każdy kto ma samsunga ma z tym problem. Na infolini samsunga powiedzieli mi, że nie trzeba było robić dodatkowej partycji to by było wszystko ok. Coś mi się wydaje, że panowie siedzący na infolini sami za bardzo nie wiedzą o co chodzi i co z tym problemem zrobić. Ostatni raz kupiłem coś tej firmy i na pewno nikomu jej nie polece. Np firma hp gdzie z jej sprzętem jest wszystko ok bez problemu wysyła płytke recouvery za darmo.

Podobna sytuacja… z tą różnicą, że przyinstalacji linuksa rozłożył mi się system plików na wszystkich partycjach. Za 7 razem dodzwoniłem się do Samsunga i powiedziano mi, że jeśli system znajdował się na partycji to rozwiązaniem jest wysłanie laptopa do serwisu jak już było to wcześniej opisywane (usługa płatna). Microsoft nie dotyka tej sprawy kijem ponieważ jest to OEM dedykowany (Samsung miesza w kodzie źródłowym)… w przypadku gdy ktoś kupił wersję OEM w sklepie jest możliwość uzyskania duplikatu płyty (koszt przesyłki to jedyne 20$) dzwoniąc do Microsoftu… Jeśli chodzi o interpretację licencji odsyłam do wypowiedzi Ed’a Bott’a z Microsoft MVP…