Mam laptopa z Windows Vista i strasznie się tam namieszało i chodzi strasznie, chciałbym zainstalować od nowa viste lecz nie mam do niej płytki tylko cd-key na naklejce i teraz pytanie czy jeśli ściągnę tą samą wersje visty z internetu i wpisze ten klucz co jest na naklejce to czy to będzie legalne? czy może będzie potrzebna jakaś aktywacja?
Tzn, legalne to nie do końca jest według specjalistów Ale jeśli wpiszesz swój CD-KEY, a on jest na licencji, to Vista będzie postrzegana jako całkowicie legalna
A tak nawiasem. Nie dostałeś do lapka Recovery CD?? Z niego możesz przywrócić Vistę. Jeśli nie dostałeś, to podczas włączania kompa wciśnij F11, bo na dysku jest ukryta partycja z obrazem Visty. I tak możesz przywrócić system do stanu, w jakim go kupiłeś
A z jakiej masz firmy? Ja mam ASUS’a, i dostałem Recovery CD…
Radze ci nie ściągać Visty z internetu, a porzyczyć od kolegi. Vista z internetu może zawierać jakiegoś cracka, trojana itp.
hmm, właśnie nie dostałem Recovery CD mówili żeby zrobić sobie samemu, zrobiłem ale gdzie te płytki się teraz ukrywają to ja nie wiem
też mam ASUS`a ale jednak chyba wole ściągnąć viste i instalować samemu
jeśli to legalne
Jeśli przy instalacji wpiszesz swój orginalny key to będzie wszystko ok.
Ale ja popieram, żeby nie ściągać z neta. Często gęsto są to przeróbki jakieś, lub zawierają w sobie już złośliwy kod Dobrym sposobem jest, tak jak mówiono, pożyczyć od kogoś. Ale mówiłem ci przecież, że Vistę może przywrócić z ukrytej partycji, a jeśli mam ASUS’a, to najprawdopodobniej F11 przy starcie lapka
mam dość dobre źródła i żadnych modyfikacji ale spróbuje przywrócić tylko już tydzień po zakupie lapka padł program do kamerki przeinstalowałem i trochę pochodził i znowu padł ;> miałeś tak może ?
Kasten ,
Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku
zamów sobie oryginalny dysk z Vistą u autoryzowanego dystrybutora Microsoft, zabieg ten jest całkowicie bezpłatny, ale trzeba poczekać około miesiąca na przesyłkę z Irlandii
nie ;> mi lapek od maja chodzi jak ta lala Żadnych problemów, nawet Vista się nigdy nie zawiesiła
Co mnie bardzo zadziwiło
Jedyne co zrobiłem to dograłem SP1
Śmiga aż miło pracować
Więc ja żadnych problemów nie miałem xD
Ideolog , jakieś linki?
Na stronie MS poszukaj wymiana nośników
Ideolog ,
niestety wymiana nośników nie dotyczy produktów OEM innych firm (takich jak Asus, IBM, Acer). Wymienić można tylko czysty OEM, taki kupiony oddzielnie w sklepie.
W przypadku OEM danego producenta należy kontaktować się właśnie z nim.
Clean Vista install WITH NO ACTIVATION
-stosowany tu program Activation Backup & Restore (ABR) wykona wcześniej kopię pliku licencji Twojego producenta i po ponownej instalacji przywróci właściwy kod bez potrzeby aktywowania systemu.
Vista Clean Install with offline OEM activation
R.
Kolego, co ty opowiadasz?
Kasten , ma wersję OEM, i jeśli użyje POŻYCZONEGO nośnika, może potem dokonać aktywacji kopii systemu na własnym kluczu i będzie to w pełni legalne, bo istotą tego jest klucz a nie użyty nośnik.
prawdą jest, że nośniki Recovery są już aktywowane, ale wynika to ze specyfiki tegoż nośnika, który jest w rzeczywistości obrazem systemu.
ten kod jest tworzony przez mechanizm aktywacyjny Windows i jest on uzależniony od komponentów komputera, które mogą być wymienione wszystkie, oprócz płyty głównej.
http://vista.pl/porady/344_kopia_plikow … y_oem.html to działa tylko na viście preaktywowanej u producenta a więc u ciebie Kasten , będzie działać .