Legalność instalacji visty z oryg. key przy wersji z neta

Mam laptopa z Windows Vista i strasznie się tam namieszało i chodzi strasznie, chciałbym zainstalować od nowa viste lecz nie mam do niej płytki tylko cd-key na naklejce i teraz pytanie czy jeśli ściągnę tą samą wersje visty z internetu i wpisze ten klucz co jest na naklejce to czy to będzie legalne? czy może będzie potrzebna jakaś aktywacja?

Tzn, legalne to nie do końca jest według specjalistów :slight_smile: Ale jeśli wpiszesz swój CD-KEY, a on jest na licencji, to Vista będzie postrzegana jako całkowicie legalna :slight_smile: A tak nawiasem. Nie dostałeś do lapka Recovery CD?? Z niego możesz przywrócić Vistę. Jeśli nie dostałeś, to podczas włączania kompa wciśnij F11, bo na dysku jest ukryta partycja z obrazem Visty. I tak możesz przywrócić system do stanu, w jakim go kupiłeś :slight_smile: A z jakiej masz firmy? Ja mam ASUS’a, i dostałem Recovery CD…

Radze ci nie ściągać Visty z internetu, a porzyczyć od kolegi. Vista z internetu może zawierać jakiegoś cracka, trojana itp.

hmm, właśnie nie dostałem Recovery CD mówili żeby zrobić sobie samemu, zrobiłem ale gdzie te płytki się teraz ukrywają to ja nie wiem :stuck_out_tongue:

też mam ASUS`a :slight_smile: ale jednak chyba wole ściągnąć viste i instalować samemu :slight_smile: jeśli to legalne

fastman92 akurat o to się nie boję :slight_smile:

Człowieku jaki trojany… Jak się nie zacznie ściągać z niewiadomego źródła tylko z porządnych stron z torrentami to nie będzie trojana.

A jeśli chodzi o crack to w 90% craki są dokładane jako oddzielny plik.

Jeśli przy instalacji wpiszesz swój orginalny key to będzie wszystko ok.

Ale ja popieram, żeby nie ściągać z neta. Często gęsto są to przeróbki jakieś, lub zawierają w sobie już złośliwy kod :slight_smile: Dobrym sposobem jest, tak jak mówiono, pożyczyć od kogoś. Ale mówiłem ci przecież, że Vistę może przywrócić z ukrytej partycji, a jeśli mam ASUS’a, to najprawdopodobniej F11 przy starcie lapka :slight_smile:

mam dość dobre źródła i żadnych modyfikacji :slight_smile: ale spróbuje przywrócić tylko już tydzień po zakupie lapka padł program do kamerki przeinstalowałem i trochę pochodził i znowu padł ;> miałeś tak może ?

Kasten ,

Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

zamów sobie oryginalny dysk z Vistą u autoryzowanego dystrybutora Microsoft, zabieg ten jest całkowicie bezpłatny, ale trzeba poczekać około miesiąca na przesyłkę z Irlandii :slight_smile:

nie ;> mi lapek od maja chodzi jak ta lala :smiley: Żadnych problemów, nawet Vista się nigdy nie zawiesiła :smiley: :smiley: Co mnie bardzo zadziwiło :slight_smile: Jedyne co zrobiłem to dograłem SP1 :slight_smile: Śmiga aż miło pracować :wink: Więc ja żadnych problemów nie miałem xD

Ideolog , jakieś linki?

Na stronie MS poszukaj wymiana nośników

Ideolog ,

niestety wymiana nośników nie dotyczy produktów OEM innych firm (takich jak Asus, IBM, Acer). Wymienić można tylko czysty OEM, taki kupiony oddzielnie w sklepie.

W przypadku OEM danego producenta należy kontaktować się właśnie z nim.

Kasten ,

nie radzę wpisywać numeru z nalepki licencyjnej przy instalacji Visty z pożyczonego nośnika, gdyż Twój rzeczywisty kod jest inny.

Przeczytaj te poradniki i dopiero wtedy instaluj Vistę:

:arrow: Clean Vista install WITH NO ACTIVATION

-stosowany tu program Activation Backup & Restore (ABR) wykona wcześniej kopię pliku licencji Twojego producenta i po ponownej instalacji przywróci właściwy kod bez potrzeby aktywowania systemu.

:arrow: Vista Clean Install with offline OEM activation

R.

Kolego, co ty opowiadasz?

Kasten , ma wersję OEM, i jeśli użyje POŻYCZONEGO nośnika, może potem dokonać aktywacji kopii systemu na własnym kluczu i będzie to w pełni legalne, bo istotą tego jest klucz a nie użyty nośnik.

prawdą jest, że nośniki Recovery są już aktywowane, ale wynika to ze specyfiki tegoż nośnika, który jest w rzeczywistości obrazem systemu.

ten kod jest tworzony przez mechanizm aktywacyjny Windows i jest on uzależniony od komponentów komputera, które mogą być wymienione wszystkie, oprócz płyty głównej.

http://vista.pl/porady/344_kopia_plikow … y_oem.html to działa tylko na viście preaktywowanej u producenta a więc u ciebie Kasten , będzie działać :smiley: .