Witam. Zmieniłem na moim laptopie w WinXP system operacyjny na Win7. Jest to licencja na jeden komputer w domu. Z pewnych przyczyn jestem zmuszony go wymienić. Czy jest możliwość wycofania licencji z tego IP i aktywacja tej kopii Windowsa na nowym laptopie, tak żeby było legalnie?
Tu nie chodzi o IP. System przywiązuje się do płyty głównej.
Ale czy przypadkiem nie jest tak, że system przywiązuje się do płyty głównej tylko i wyłącznie w wersji OEM? Myślałem, że wersje BOX można instalować na jakim się chce kompie ile razy się chce, ale ograniczeniem jest jedna kopia zainstalowana na raz…
Jaką masz wersje Win7? OEM czy BOX?
Dokładnie OEM się przywiązuje a BOX już nie, ale BOX jest droższy o 2x/3x cenę OEM jak nie więcej.
Istotnie, macie rację. Po prostu z góry założyłem, że autor tematu posiada wersję OEM.
OEM
Można zainstalować oem-a tylko jest jeden bajer żeby to zrobić osoba kupująca musi iść z UMOWĄ KUPNA SYSTEMU do urzędu skarbowego zapłacić podatek i wszystkie papiery zeskanować łącznie z nalepką licencyjną i wysłać mailem do stanów wtedy microsoft przysyła nowy numer licencyjny na którym można legalnie zainstalować system.
Vat płacisz przy zakupie i żaden dodatkowy podatek nie musi być opłacany, a dowodem opłaty jest faktura Vatowska na zakup systemu którą wystawia ci sprzedawca na twoje żądanie.
wielki_john , popraw tytuł tematu, używając przycisku edytuj, tak aby mówił konkretnie o problemie.