Przeszukuję oferty używanych laptopów i zastanawia mnie kwestia legalności znajdujących się w nich systemów operacyjnych. Nie przykładałem wcześniej do tego większej uwagi, aż nie natrafiłem na opis w tej sprawie jednej z firm: Dell latitude e6420 z opcją Windows Refurbished. Jak to się ma do innych aukcji, na których reklamowany sprzęt jest ściągany z Niemiec, czy Skandynawii? Dell Latitude e6420 Win 7 Pro. Jeżeli w środku siedzi wersja nie angielska to czy można taką wersję spolszczyć oraz inna ważna sprawa, czy posiadam prawo do zaktualizowania Win 7 Pro do Win 10? To dla mnie kluczowa sprawa, aby móc działać na najnowszej wersji systemu.
Znalazłem też informację o możliwych pakietach językowych: Pakiety językowe w Win 10. Jednak o sposobie instalacji na czysto Windows 10 i późniejszego aktywowania systemu za pomocą kluczu nawet nie pomyślałem, a jest to przecież najrozsądniejsze rozwiązanie.
Niepokojące była dla mnie informacja o legalności systemu w regenerowanych sprzętach. Według pierwszego linku na takim sprzęcie musi znajdować się wersja Windows Refurbished. Tylko z tego powodu postanowiłem się upewnić, jak to naprawdę jest z tą legalnością systemów.
Gratuluje wiedzy. Ściągnięcie systemu z “torrentów” uważasz za legalne?
W tym przypadku laptopa bez systemu z ewentualnym dokupieniem Win Refurbished- dopytaj się np w MS, w przypadku tego z już zainstalowanym systemem - nie widzę żadnego problemu
Dzięki za rozjaśnienie tematu. Teraz nie mam już wątpliwości. Jedynie co mnie może jeszcze nurtuje, to kwestia z napisem “ENG”, “DE” itd. na naklejce, która była przedstawiona przez @Kraefezze. Czy w takim przypadku nie ma możliwości aktywowania systemu (kluczem z naklejki) na nowo zainstalowanym Windowsie 10 z polską wersją językową?
Ta operacja może się nie udać bo z tego co wiem Windows 7 Single Language przekształca się w Windows 10 Single Language co raczej uniemożliwi aktywację, bądź też się aktywuje ale będzie to niezgodne z licencją na system. Trzecia opcja wygląda tak że samoistnie zmieni się język systemu i opcja ręcznej zmiany języka zostanie zablokowana. Nie wiem dokładnie bo nie próbowałem jeszcze.
W wersjach biznesowych na naklejce masz specjalne oznaczenie, dopuszczające instalację innych wersji językowych oprogramowania. Czyli mając np. laptop niemiecki możesz zainstalować z polskiej płyty. Musisz pamiętać tylko o tym, że płyty della mają wbudowany klucz i są domyślnie aktywowane. Po zainstalowaniu systemu z innej płyty niż ta, która była dołączona do komputera, trzeba zmienić klucz w systemie na klucz z naklejki.