Legalność systemu Windows w poleasingowym laptopie

Witam,

Przeszukuję oferty używanych laptopów i zastanawia mnie kwestia legalności znajdujących się w nich systemów operacyjnych. Nie przykładałem wcześniej do tego większej uwagi, aż nie natrafiłem na opis w tej sprawie jednej z firm: Dell latitude e6420 z opcją Windows Refurbished. Jak to się ma do innych aukcji, na których reklamowany sprzęt jest ściągany z Niemiec, czy Skandynawii? Dell Latitude e6420 Win 7 Pro. Jeżeli w środku siedzi wersja nie angielska to czy można taką wersję spolszczyć oraz inna ważna sprawa, czy posiadam prawo do zaktualizowania Win 7 Pro do Win 10? To dla mnie kluczowa sprawa, aby móc działać na najnowszej wersji systemu. 

Pozdrawiam. 

W Windows 7 legalnie można zmienić język tylko w wersjach Enterprise i Ultimate.

Co do legalności systemu na tych laptopach - co widzisz tam niepokojącego?

Znalazłem też informację o możliwych pakietach językowych: Pakiety językowe w Win 10. Jednak o sposobie instalacji na czysto Windows 10 i późniejszego aktywowania systemu za pomocą kluczu nawet nie pomyślałem, a jest to przecież najrozsądniejsze rozwiązanie. 

Niepokojące była dla mnie informacja o legalności systemu w regenerowanych sprzętach. Według pierwszego linku na takim sprzęcie musi znajdować się wersja Windows Refurbished. Tylko z tego powodu postanowiłem się upewnić, jak to naprawdę jest z tą legalnością systemów. 

Gratuluje wiedzy. Ściągnięcie systemu z “torrentów” uważasz za legalne?

W tym przypadku laptopa bez systemu  z ewentualnym dokupieniem Win Refurbished- dopytaj się np w MS, w przypadku tego z już zainstalowanym systemem - nie widzę żadnego problemu

Dzięki za rozjaśnienie tematu. Teraz nie mam już wątpliwości. Jedynie co mnie może jeszcze nurtuje, to kwestia z napisem “ENG”, “DE” itd. na naklejce, która była przedstawiona przez @Kraefezze. Czy w takim przypadku nie ma możliwości aktywowania systemu (kluczem z naklejki) na nowo zainstalowanym Windowsie 10 z polską wersją językową?

Ta operacja może się nie udać bo z tego co wiem Windows 7 Single Language przekształca się w Windows 10 Single Language co raczej uniemożliwi aktywację, bądź też się aktywuje ale będzie to niezgodne z licencją na system. Trzecia opcja wygląda tak że samoistnie zmieni się język systemu i opcja ręcznej zmiany języka zostanie zablokowana. Nie wiem dokładnie bo nie próbowałem jeszcze.

Edit: Czy tylko mnie znikają posty?

Jak się nie zapoznasz z regulaminem forum to i Ciebie zniknę na jakiś czas: https://forum.dobreprogramy.pl/temat/173063-regulamin-forum-serwisu-dobreprogramy/

W wersjach biznesowych na naklejce masz specjalne oznaczenie, dopuszczające instalację innych wersji językowych oprogramowania. Czyli mając np. laptop niemiecki możesz zainstalować z polskiej płyty. Musisz pamiętać tylko o tym, że płyty della mają wbudowany klucz i są domyślnie aktywowane. Po zainstalowaniu systemu z innej płyty niż ta, która była dołączona do komputera, trzeba zmienić klucz w systemie na klucz z naklejki.

Jeżeli natomiast masz określoną wersję językową, to po upgrade systemu na 10 oczywiście masz możliwość zmiany języka. W przypadku braku płyty/partycji, możesz sobie ściągnąć taki przydatny program: http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/Drivers/DriversDetails?driverId=GX7TX

Nie kupuj na tej aukcji, to naciągacze. Chcą Ci wcisnąć licencję, którą masz. Takiej bzdury jak napisali na swojej aukcji, jeszcze nigdy nie czytałem.

Od jakiegoś czasu ISO Windowsa 7,8 i 10 można pobrać ze strony Microsoftu.

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download

Nie trzeba posiłkować się torrentami, które bardzo często zawirusowane są lub uszkodzone, nie polecam obrazów windowsów z niepewnych źródeł.