Legalność windows XP

chciałbym się zapytać czy ktoś wie gdzie można pobrać Windows XP Media Center EN ? ale chcąc uprzedzić wszelkie trollowanie mam już oryginalnego Windowsa właśnie tą wersje lecz uszkodziłem winde mialem licencje OEM której nie skopiowałem na płytkę :frowning: więc czy mogę legalnie pobrać taką hakerkę w celu instalacji nakładkowej i natychmiastowemu wywaleniu tej hakerki z domu?? bo szczerze mówiąc nie lubie piracić a chcę mieć pewność że nie będę miał problemów z prawem w razie czego z góry dzieki za wszystkie odp ![-o<

Poszukaj na torrentach wersji swego sytemu oczywiście nie zmodyfikowanej sformatuj partycje a nie jakieś nakładki bo tylko więcej syfu będziesz miał i podczas instalacji wpisz swój orginalny klucz

ale czy to legalne??

Przenoszę do odpowiedniego działu.

Tak, to w 100% legalne, ponieważ posiadasz swoją umowę oraz klucz licencyjny.

A jak chciałeś skopiować licencję ??

Miałeś oryginalny nośnik i go uszkodziłeś ??

Trzymając się ściśle tego co mówi MS, to legalną instalację mozesz przeprowadzić jedynie z oryginalnej (choć np. pożyczonej) płyty.

Zdroworozsądkowo - jeśli masz licencję na program, to postaraj się o nośnik, nawet nagrany przez kogoś, kto ma oryginał i przeprowadź instalację. Płytę możesz sobie skopiować, bo masz prawo posiadać zakupiony program*

Pytanie od kogo pożyczyć? Tu pojawia się myśl o ściągnięciu z np. torrentów. Dlaczego nie jest to polecane przeze mnie? Bo nie masz 100% pewności, że nie ściągasz systemu z “dodatkiem” typu wirusowego, robakowego przyprawionego rootkitem.

Jesli jednak np. znasz sumę kontrolną obrazu systemu i zgadza się ona z tym co ściągniesz… ja przymknąłbym oko, ale skoro pytasz na forum o legalności, to muszę napisać, że w/g MS to nielegalne.

* - wiem, że nie kupuje się programu a jedynie licencję na jego uzywanie, ale to taki skrót myślowy.

fiesta Licencja OEM to nie nagrana na płytce lecz na dysku z nowym kompem

Albo ty nie wiesz co to jest licencja, albo ja nie wiem o czym Ty piszesz :stuck_out_tongue:

Tu masz tłumaczenie licencji na WIn XP:

http://translate.google.pl/translate?hl … r%26sa%3DX

Licencja OEM są to opisane obowiązki na jakich masz używać system narzucone przez producenta a nie to co masz zainstalowane :slight_smile:

Jeśli licencja na to zezwala to tak ale polskie prawo teoretycznie uznaje taką kopię za nielegalną, jeśli jest zbędna do działania samego programu :slight_smile:

Po samą płytę możesz się zgłosić do producenta komputera, który zobowiązany jest udzielić Ci wsparcia technicznego, jednak na pewno za sam nośnik będziesz musiał zapłacić, ewentualnie po nośnik możesz się zgłosić do Microsoftu ale nie orientuję się czy w przypadku systemów OEM też wysyłają czy to już właśnie obowiązek producenta sprzętu komputerowego, do którego dołączony był system :slight_smile:

Pozdrawiam!

osobiście w przypadku OEM microsoft nie oferuje wsparcia technicznego wiec nie wiem co by było z wymianom. Fiesta chyba jednak sie nie zrozumieliśmy #-o chodzi mi o takiego Windowsa którego się dodaje do nowych komputerów. O gwarancji chyba moge zapomnieć gdyż minął termin gwarancji a mój laptop był kupowany w stanach zjednoczonych.

Nikt nie mówi tutaj o gwarancji (zresztą reinstalacja systemu owa nie obejmuje). Jeżeli to laptop to całkiem możliwe że system masz na ukrytej partycji recovery, a jak go nie masz to zawsze możesz napisać do producenta prośbę o wydanie nośnika z systemem (może się to wiązać z jakąś opłatą).

Dodam że w sytuacji gdy zgubiłem nośnik Win 98 miła pani z infolinii Microsoft powiedziała że mogą mi przysłać drugą. Nie skorzystałem bo kupiłem Windows XP ale zapamiętałem że taka możliwość jest i do tego bezpłatna (jest tylko jakaś opłata manipulacyjna 20zł)

Ciekawi mnie tylko czy w przypadku laptopa nie tzreba by się skontaktować z producentem?

Na pewno wszystiego dowiesz się na infolinii.

Bo to jest OEM.