Legion y530 problem z instalacją na ssd

Witam.

Dokupilen dysk ssd do komputera. Mam zgrany bootowalny dysk na USB, zainstalowałem Windows 10 wszystko ok, śmiga nieporównywalnie lepiej od hdd. Natomiast przy instalacji power ISO zaczęły się problemy. Nie mogłem zainstalować ani tego programu ani deamon tools. Również inne programy do pobierania plików nie chciały się zainstalować. Na innym forum opisałem ten problem moge wkleić linka. Ale do meritum. Chciałem prze instalować system raz jeszcze i nie mogę tego zrobić.
Windowsa mam na pendrive usb boot gdy spróbuję zainstalować ta metoda widzi tylko dysk HDD. W biosie normalnie są widocznie oba dyski. Oba są sformatowane, zainstalowałem system na dysku hdd i spróbowałem zainstalować z poziomu Windowsa i wtedy dysk ssd widać normalnie ale podczas wybrania partycji na dysku ssd po restarcie wychodzi błąd
“windows cannot locate partition selected installation”. Proszę o pomoc

Załączam wynik z diskparta podczas instalacji

Wypnij HDD na czas ponownej instalacji systemu, a w trakcie instalacji lub przed wyczyść SSD z zawartości i usuń wszystkie partycje na nim już utworzone. Aby instalka mogła sobie potworzyć wszystko na nowo. Dopiero potem podepnij hdd… oczywiście jak masz na nim aktywną partycję z zainstalowanym systemem to zalecam zmienić ten stan również…

Próbowałem wypiac hdd na czas instalacji ale wtedy nie wykrywa nic…

A w biosie ten dysk jest wykrywany? Jeśli tak to co widzi np GParted lub podobny…?

Pobierz i na pendrive wgraj sterowniki do kontrolera dysku https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/legion-series/legion-y530-15ich/downloads (Intel Rapid Storage Technology (IRST))

Dobra koncepcja, ale z pierwszego postu wynika, że za pierwszym razem instalacja systemu na tym dysku przebiegła bezproblemowo.

Pobierz i na pendrive wgraj sterowniki do kontrolera dysku https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/legion-series/legion-y530-15ich/downloads (Intel Rapid Storage Technology (IRST))

Kierując się zdjęciem opublikowanym przez @kopytek.michal (zdjęcie IMG_20181229_114607.jpg)
(instalator prosi o wgranie sterownika do urządzenia pamięci masowej bo go brakuje)

W jaki sposób wgrać te sterowniki? Na ten pendrive na którym mam obraz Windowsa wypalony?

Najlepiej na pusty. W instalatorze Windows podajesz ścieżkę dostępu do sterownika. Dysk po takim zabiegu powinien już być widoczny.
W internecie są poradniki jak wgrać.

Niestety, wgrałem, ale bez rezultatu, nadal go nie widać

??? Próbowałeś zrobić z dyskiem coś innego niż tylko instalacja systemu?

Wybacz za brak odpowiedzi. Bios widzi go normalnie. Próbuję teraz jeszcze sformatować go niskopoziomowo za pomocą hdd low level format. Jeżeli to nie przyniesie rezultatu spróbuję zainstalować gparted i wkleić co widzi ten program

Sprawdź instalujesz z uefi czy bios. Partycje są typu GPT i MBR.

Nie rozumiem.bootuje z uefi. Sformatowalem niskopoziomowo, nie widzi teraz dysku w moim komputerze nawet więc coś się zmieniło. Zainstalowałem gparted na live usb boot ale dzieje się coś takiego

Jeżeli będzie potrzebna lepsza jakość albo tekst tych komend to podam, wrzuciłem w takiej żeby było jak najszybciej

Klikam awaryjny guzik w laptopie za pomocą igły daje boot menu i tam jest opcja efi usb. Stworzyłem za pomocą zarządzania dyskami partycje typu mbr i sformatowalem na NTFS ale nadal przy instalatorxe nie widsc rezultatu

Ok. Mam coś. Ustawiłem ahci w biosie i dysk zobaczylo. Jednak wyskoczyło że Windowsa nie można zainstalować na partycji mbr z efi tylko na gpt.
Sformatowalem dysk, utworzyłem partycje zainstalowałem Windows , ale wraca problem od którego wszystko się zaczęło - nie da się zainstalować emilatorow dysku takich jak power ISO czy daemon tools ani żadnych klientów pobierania.