Lekka przeglądarka na Win10

Mam windows 10 zainstalowany na SSD. Procesor to stary, ale sprawny N3530.

Wiadomo, że procek nie da rady 4K, ale zdarzają mu się przycięcia na YT przy FHD. Czytałem kiedyś tutaj na DP o lżejszej alternatywie dla Chrome.
Coś możecie polecić ? No i obowiązkowo, aby przeglądarka posiadała system eozszerzeń bo reklamy trzeba blokować :wink:

Sprawdź Slimjet, Brave. Polecam to drugie.
Brave: https://brave-pl.pl/?gclid=Cj0KCQjw6eTtBRDdARIsANZWjYaJzNleD-Mn3KsbvJDPKHjHbVP8kOLC2jJd44QS8gib-TPC75FT8s0aAvndEALw_wcB
Slimjet: https://www.dobreprogramy.pl/Slimjet,Program,Windows,56249.html

Edge, serio. Sam wolę inne przeglądarki, ale nie można mu odmówić tego że jest mało zasobożerny.

W kwestii przeglądania filmów “lekkość” (w sensie ograniczenia “featerów”) przeglądarki nie ma większego znaczenia. Raczej zaimplementowane w niej technologie. Możesz spróbować czegoś z innej rodziny, jak właśnie Edge. Wszystkie inne na silniku Chromium będą raczej działały podobnie. Sprawdź też Firefoxa lub jakiegoś klona.

Jak napisali przedmówcy,
Edge, sam go bardzo lubię, lekki i “nie łapie” części reklam widocznych w Google.
No jako drugi Brave.
Procek nie jest “tak tragiczny” i powinien jeszcze z netem dać radę, 4 GB Ram tam masz? Bo były chyba też w wersji 2 GB…

Dzięki za propozycje, później sprawdzę.

@anon7248146 4GB DDR3 800Hz. Patrzałem za 8GB DDR3 ale szkoda mi 100zł na tego grata. A już SSD włożyłem za 95zł… CX300 120GB.

Ogółem system chodzi ok, do przeglądania neta wystarczy. No i zaleta, że całkowicie bezgłośny. Tylko od dołu wytnę dziurę ~120mm i dam siatkę jakąś.

a… bo masz jeden slot na RAM tylko? My w jednym mieliśmy jeden w drugim dwa, jak ten z 1 padł, drugi miał prezent i 3 GB w sumie :wink:

Jak to 10 calówka (?) to powinien też sporo na akumulatorze wytrzymać, tak z 6 H, teraz pewnie mniej. Z tym wycinaniem nie szalej, na podróż, jak mały i trzyma długo, idealnie się nada, a z dziurami i zaklejana obudową na lotnisku np. Ciebie zatrzymają :wink:

Mowa oczywiście o Edge na silniku Chromium? Ta przeglądarka szybkością i stabilnością (na Chromium) bije Google Chrome.

@anon7248146 15,6cali i jeden slot RAM. Chociaż jest na plastyku napisane “slot2”, ale tam pusto bez możliwości włożenia drugiej kości.
Ja tego w podróże nosić nie będę, jedynie do McDonalda aby coś pogrzebać (bo tam wi-fi).

Edge

Skoro już się podpiąłeś, i usunąłeś pytanie, to Nie. Nic tego nie podkręcisz, to netbookowy Atom, z natury słabowity. :wink:

Do czego takie Atomy są tworzone? Internet? Biuro?

Do podróży i pracy na akumulatorze a w ramach tego mają umożliwić minimalny dostęp do Netu/Office/Filmów. :wink:

Ok, skoro do podróży - bateria musi trzymać długo, zapewne kosztem wydajności. :smiley: Tak?

Zgadza się, mimo, że sporo zależy też. np. od (podświetlenia) ekranu. Taki Atom ~5W bierze, laptopowy 2200U Ryzenek ~~15, te z najmocniejsze procki sufixem H dochodzą do 35 czy 45W a desktopy są w granicach 60-100. No i nie ma co się dziwić, ze te NXXXX są “słabe”. Mają 5-10% poboru mocy desktopa a są “tylko” 5 x słabsze.

Czyli o kant… rozbić. Widziałem laptopy z Atomem za ok. 2tyś zł. Jaki sens płacić 2tyś. za laptop, który na wydajności dużo traci. Chociaż, po coś są one produkowane.
Dzięki @anon7248146 za wyjaśnienie.

Całkowita cisza bo nie ma zazwyczaj wentylatora na procku…