Lekki edytor tekstu

Szukam jakiegoś lekkiego (niebędącego częścią żadnego dużego pakietu; najlepiej w wersji portable) i szybkiego edytora tekstu, który umożliwia:

• użycie dowolnego fonta zainstalowanego w systemie,
  • generowanie plików pdf z osadzonymi fontami niestandardowymi,
  • pracę w trybie pełnoekranowym, a także zmianę koloru pola tekstowego oraz koloru tła pod polem tekstowym.

To drugie będzie problematyczne, bo raczej nie należy do zbioru „lekkich” funkcji (choć pewnie jest to nic ponad miliard parametrów do ghostscripta)

Dlaczego nie Openoffice Writer? Niszowe edytory wydają się małe i szybkie ale wraz z rozrostem dokumentu potrafią zwalniać, wieszać się i sprawiać problemy. Mała grupa użytkowników. Dziś rozwija się głównie MS Word, Libreoffice, WPS Office i podobne oraz narzędzia webowe jak Google Docs i podobne.

Możesz wypróbować http://abiword.org/ ale upewnij się co do niego zanim zaczniesz tworzyć coś dużego. Mam takie doświadczenia, że program szaleje gdy otwiera się w nim coś napisanego w MS Word.

Dowolny font jest. Pełen ekran jest. Ramka ze zmianą koloru tła jest, zmiana koloru tła strony też - o ile dobrze rozumiem wymagania.

PDF utworzysz poprzez drukowanie do drukarki „Microsoft print to PDF”. W Windows 10 jest standardowo z systemem. W starszych Windowsach trzeba zainstalować drukarkę do PDF - Open Source PDF Printers. Osadzanie czcionek w PDF zazwyczaj do włączenia we właściwościach drukarki PDF. Jest chyba też wtyczka umożliwiająca generowanie PDF z programu Plugin Matrix - AbiWiki

Portable AbiWord Portable (lightweight word processor) | PortableApps.com

Do pisania tekstów używam programu FocusWriter. Umożliwia ustawienie relaksującego tła, koloru, przyjemnego zaokrąglenia papieru, dowolnej czcionki, odgłosu maszyny do pisania, i działa zarówno na PC jak i Ogryzku. Generacja PDF z każdego programu w Windowsie jest trywialna, wystarczy wybrać drukarkę PDF dostępną przecież standardowo w systemie.

Program jest doskonały do pisania, do składu już nie bardzo. Ale pozwala się skupić, i pisać np. książki czy artykuły. Polecam.

Nie wiem jak w trybie pełnoekranowym pozbyć się paska menu.

Podczas próby uruchomienia pojawia mi się następujący błąd:

Schowek01

Jaki system? Zaktualizowany? Sprawdziłem przed chwilą i działa bez problemu.

Windows 7 Home Premium x64

Nie wiem czy nowa wersja działa na 7, pobierz starszą może, ze strony autora programu.
Ewentualnie, jak 7 to możliwe, że po prostu zawirusowana i stąd problemy z plikami, w końcu przestali to łatać w styczniu 2020 roku.

Raczej wymóg aktualizacji do Windows 8+.

Może twórca nieumyślne poszedł w nowości i raczej oficjalnie nie przechowuje starszych wydań.

(Niby nawet Ccleaner miał ten błąd w jakimś wydaniu)

Spróbuj szukać instalatora wersji 1.6.16 (32 bitowej z 2018) pod Windows 7 np. z FocusWriter Portable (distraction-free word processor) | PortableApps.com - ta rusza.

AbiWord bym odpuścił z racji, że portable apps poddało się w 2014 (a pliki apki są z 2010) a wydanie 2.9.4 jest o 2 lata młodsze (nowsze 3.0.0+ już tylko na GNU/Linux (2021) jak nie ufamy forkom z wspieraniem na Windows).

Podobnie wsparcie Windows utracił Gnumeric (obsługuje lepiej cache wartości komórek od LO/Apache OO Calc).

Obawiam się, ze nic tu się nie poradzi. Pewnie można napisać dodatek, który by to menu usuwał. Zawsze możesz zasugerować taką opcję AbiWord: Suggest Ideas albo popytać na listach AbiWord - Developer Mailing List Archives.

Również polecam. Nie ma tam formatowania, które autor wątku podał w wymaganiach, ale samo pisanie i tryb pełnego ekranu są doskonałe.

Oj ten system wygląda zabytkowo, ale jest szansa że uruchomi Ci się jakaś starsza wersja

https://focuswriter.en.uptodown.com/windows/versions

Abiword oraz Focuswriter działają pod Linux, więc jeżeli uruchomiłbyś na tym sprzęcie jakiegoś lekkiego Linux, np Debian to byś miał wszystko najnowsze - o ile Linux się z tym sprzętem zaprzyjaźni. Dodatkowo pod Linux Libreoffice śmiga jak szalone.

Jak napisał @krystian3w, wersja 1.6.16 FocusWriter to ostatnia, która działa na Windows 7/8/8.1 i Windows 10 32-bit. Nowsze działają już tylko na Windows 10 64-bit i Windows 11. Zainstalowałem 1.6.16 i działa wyśmienicie.

@Bradlee, właściwie FW spełnia wszystkie moje wymagania, bo dowolny font zainstalowany w systemie można sobie ustawić, tworząc własny motyw, gdzie można również ustawić własne kolory. Czyli wszystko OK.

Jest tylko jeden mankament, który nie wiem jak usunąć — paginacja stron, która wygląda trochę mało estetycznie, bo nie zachowuje odpowiedniej odległości od ostatniego wiersza tekstu na stronie. Jeśli ktoś będzie miał jakiś patent na to, będę wdzięczny.

Ja korzystam z tego edytora do pisania. Tworzę teksty i potem wczytuje kilka do LibreOffice i tam sobie składam tak jak mi pasuje.