Dlaczego nie Openoffice Writer? Niszowe edytory wydają się małe i szybkie ale wraz z rozrostem dokumentu potrafią zwalniać, wieszać się i sprawiać problemy. Mała grupa użytkowników. Dziś rozwija się głównie MS Word, Libreoffice, WPS Office i podobne oraz narzędzia webowe jak Google Docs i podobne.
Możesz wypróbować http://abiword.org/ ale upewnij się co do niego zanim zaczniesz tworzyć coś dużego. Mam takie doświadczenia, że program szaleje gdy otwiera się w nim coś napisanego w MS Word.
Dowolny font jest. Pełen ekran jest. Ramka ze zmianą koloru tła jest, zmiana koloru tła strony też - o ile dobrze rozumiem wymagania.
PDF utworzysz poprzez drukowanie do drukarki „Microsoft print to PDF”. W Windows 10 jest standardowo z systemem. W starszych Windowsach trzeba zainstalować drukarkę do PDF - Open Source PDF Printers. Osadzanie czcionek w PDF zazwyczaj do włączenia we właściwościach drukarki PDF. Jest chyba też wtyczka umożliwiająca generowanie PDF z programu Plugin Matrix - AbiWiki
Do pisania tekstów używam programu FocusWriter. Umożliwia ustawienie relaksującego tła, koloru, przyjemnego zaokrąglenia papieru, dowolnej czcionki, odgłosu maszyny do pisania, i działa zarówno na PC jak i Ogryzku. Generacja PDF z każdego programu w Windowsie jest trywialna, wystarczy wybrać drukarkę PDF dostępną przecież standardowo w systemie.
Program jest doskonały do pisania, do składu już nie bardzo. Ale pozwala się skupić, i pisać np. książki czy artykuły. Polecam.
Nie wiem czy nowa wersja działa na 7, pobierz starszą może, ze strony autora programu.
Ewentualnie, jak 7 to możliwe, że po prostu zawirusowana i stąd problemy z plikami, w końcu przestali to łatać w styczniu 2020 roku.
AbiWord bym odpuścił z racji, że portable apps poddało się w 2014 (a pliki apki są z 2010) a wydanie 2.9.4 jest o 2 lata młodsze (nowsze 3.0.0+ już tylko na GNU/Linux (2021) jak nie ufamy forkom z wspieraniem na Windows).
Podobnie wsparcie Windows utracił Gnumeric (obsługuje lepiej cache wartości komórek od LO/Apache OO Calc).
Abiword oraz Focuswriter działają pod Linux, więc jeżeli uruchomiłbyś na tym sprzęcie jakiegoś lekkiego Linux, np Debian to byś miał wszystko najnowsze - o ile Linux się z tym sprzętem zaprzyjaźni. Dodatkowo pod Linux Libreoffice śmiga jak szalone.
Jak napisał @krystian3w, wersja 1.6.16 FocusWriter to ostatnia, która działa na Windows 7/8/8.1 i Windows 10 32-bit. Nowsze działają już tylko na Windows 10 64-bit i Windows 11. Zainstalowałem 1.6.16 i działa wyśmienicie.
@Bradlee, właściwie FW spełnia wszystkie moje wymagania, bo dowolny font zainstalowany w systemie można sobie ustawić, tworząc własny motyw, gdzie można również ustawić własne kolory. Czyli wszystko OK.
Jest tylko jeden mankament, który nie wiem jak usunąć — paginacja stron, która wygląda trochę mało estetycznie, bo nie zachowuje odpowiedniej odległości od ostatniego wiersza tekstu na stronie. Jeśli ktoś będzie miał jakiś patent na to, będę wdzięczny.