szukam jakiegoś lekkiego klienta gadu gadu - bez skinów, radia, telewizji i co tam jeszcze dorzucają do najnowszych gadulców.
Kiedyś był Konnekt, ale widzę że upadł (szkoda.)
Miranda mi niestety nie odpowiada, za dużo zabawy ze skonfigurowaniem podstawowych opcji (rozmowy w zakładkach itp), poza tym często sie crashuje (np jak ktoś wyśle mi obrazek).
Próbowałem AQQ ale jest daleki od definicji ‘lekkości’ …
WTW porównujesz do AQQ? Używałeś tego programu? Jeśli chodzi o lekkość działania to przyrównałbym go do Mirandy, a nie do AQQ. Z resztą Kaworu (autor WTW) opublikował na blogu Dobrychprogramów porównanie najpopularniejszych komunikatorów i nie było ono tendencyjne, bo mimo wszystko najlepiej z porównania wyszła Miranda IM, a nie WTW.
Mimo wszystko polecam WTW, bo działa stabilnie, jest lekkie, nie wysypuje się i konfiguracja jest szybka i przejrzysta. Jedyny problem jaki miałem z tym komunikatorem pod Windowsem 7 x64 to fakt, że nie zawsze się uruchamiał. Trzeba było zabić proces i próbować ponownie. Okazało się jednak, że problem wywoływał Comodo Internet Secuirity (dokładnie moduł Defence+) więc dodałem katalog programu WTW do wyjątków w Comodo i problem zniknął.
WTW 47MB, AQQ 37MB, GG Lite 16MB - na wszystkich włączony tylko Tlen i GG, zero wtyczek itp śmieci.
A co sobie Kaworu napisze to jego bo każdy wie, że na różnych komputerach jeden program będzie się zachowywał inaczej dlatego zawsze przy poszukiwaniu lekkiego programu warto iść metodą “prób i błędów” i to też radzę autorowi, chociaż wątpię, że znajdzie coś lżejszego od GG Lite.
Pidgin fajny i prosty - ale niezaprzeczalnie za ciężki.
Kadu jest w porządku, wtw też… zawsze możesz użyć czegoś jabberowego - jak psi.
Mimo wszystko polecałbym zacisnąć zęby i spróbować rozgryźć mirandę. Na początku sprawia problemy konfiguracją, ale raz ustawiona zadowala w 100%. Sam miałem duże problemy z “ogarnięciem” jej, ale przetrwałem to i stwierdzam że warto. Jest to najlżejszy i zarazem najbardziej konfigurowalny komunikator. Żaden inny nie daje Ci takich możliwości i dostrajania każdego szczegółu pod swoje wymagania. Ma oczywiście minusy(chociażby brak wersji na linuxa), jednak pamiętam że 2 lata temu kiedy z nią zaczynałem przejrzałem chyba wszystkie rozwijane komunikatory i każdy z nich próbowałem zgłębić i ustawić pod siebie. Miranda okazała się najlepsza.
Ja korzystam z komunikatora tlen, ale teraz ponoć coraz większy szał robi WTW bo na prawde jest lekka wersją bez żadnych bajerów i niepotrzebnego szmelcu i reklam.
Przez “lekkosc” mialem na mysli uzycie ramu i cpu, a nie ilosc miejsca na hdd …
odnosnie mirandy, poza kwestia konfiguracji jest niestety jeszcze problem ze sie czasem crashuje - serio, szukam oprogramowania ktore dziala, a nie najnowszego i najlepszego ale lekko niestabilnego
Fakt, czasem się wysypuje, ale zakładam, że jest to spowodowane mieszaniem wtyczek (ASCI z UNICODE). Jak wtyczek nie mieszałem, to Miranda działała stabilnie. Mimo wszystko przesiadłem się na WTW i też jestem zadowolony.