Z góry sorki za (lekki) offtopic. Chciałbym spytać czy macie jakieś typy co do kupna telefonu dla osoby starszej? Jakieś doświadczenia? Potrzebuje wybrać telefon dla babci (lekko niedowidzi). Szukam czegoś w miarę prostego, żeby sobie poradziła. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu sprzętem i mógłby coś polecić?
Dla osoby starszej, niedowidzącej lepiej zakupić prosty klawiszowiec.
Proponuję MYPHONE Halo Easy - ok 80zł.
Myphone wcale nie jest taki fajny, chyba że się ma wszystkie kontakty w osobnym notatniku i wklepuje je ręcznie za każdym razem, oraz nie korzysta z sms.
Osobiście nie miałem jeszcze z nią kontaktu, ale wybrałbym się do sklepu z rtv/agd i obejrzał nową nokie 3310 bo możliwe że można w niej przyzwoicie powiększyć czcionki, a jest prosta, czytelna (duże wyraźne ikony) i trzyma miesiąc na baterii w stanie czuwania. Cena też nie jest jakaś przerażająca (ok 270zł)
Właśnie szukam jakiegoś klawiszowca. Ale czegoś jako tako trwałego i przede wszystkim prostego w obsłudze. O MyPhone czytałem opinie że nie jest zbyt przejrzysty w obsługiwaniu
To zależy co wymagasz - jeśli babcia ma problemy ze wzrokiem, to wymaga dużych i czytelnych klawiszy. Duże opuszki palców osób starszych mogą mieć problemy z wyczuciem klawiatury w nowej Nokii - mają gorszy skok i są bardzo śliskie, więc należy skupić się na czymś z większymi klawiszami.
@walgav - jeśli nie MyPhone to może :
- Nokia 130
- MANTA TEL1711
- MAXCOM MM428
- MAXCOM MM 560BB - ten też polecę
- SENCOR Element P001S
- OVERMAX Vertis 2210 Easy - też polecam
- ALCATEL 20.08
Taki sprawiłem swojej babci jakiś czas temu: https://www.sferis.pl/telefon-maxcom-mm428bb-dla-seniora-mm428bb-czarny-p395598 Tani i całkiem fajny. Duże klawisze (więc wygodnie się używa jak ktoś ma duże palce). No i wygląda w miarę przyzwoicie.
A może z klapka ułatwia to obsługę odbierania telefonów https://www.x-kom.pl/p/356594-smartfon-telefon-myphone-rumba-srebrny.html jak nie to Nokie 130
Nokia 130 jest trochę zbyt mała dla babci - nie bardzo ekran widzi. Będę musiał z nią pogadać o tym z klapką
Najlepiej i tak wybrać się do sklepu i podtykać, protestować, bo na obrazku w necie to wszystko fajnie wygląda a te stare nokie to maja rozdzielczość ekranu 80x80 pikseli
Nie dajmy się też zwariować. Babcia nie potrzebuje 4K. Ważne żeby wyświetlacz był czytelny, żeby widziała kto dzwoni/jaki numer wybiera. No i musi być dość prosty w obsłudze . A pewno w weekend podjadę do sklepu żeby pomacać telefony na żywo, bo rzeczywiście - w necie niewiele się znajdzie informacji.
Należy też pamiętać, aby z ludzi starszych nie robić debili i nie wciskać telefonu na korbkę za 50zł. Ludzie starsi mają “zasady” i rzeczy czasem nie do przejścia dla nich. Wybrać się do sklepu (mając w głowie kilka modeli i parametrów) i niech dotyka, ogląda. Inna sprawa - że jednak warto przemyśleć… smartfona. To może być wstęp do internetu ze względu na prostotę aplikacji do nisuów, pogody, dziennik mierzenia ciśnienia, nawet proste gry!
PS MAXCOM MM 560BB - osoba dbająca o sprzęt (pedant). W stacji dokującej bardzo szybko padł port USB, nagimnastykowałem się z naprawą. Bateria ma też 30-40% sprawności po 2-3 latach używania.
Dwa lata temu kupiłem dla mojej żony, która widzi tylko na jedno oko i to źle. Ma 70 lat. Jest bardzo zadowolona. Wstępna konfiguracja trochę skomplikowana, no i akumulator trzyma około 1 tygodnia. Ma też głośne alarmowe wywołanie: https://www.morele.net/telefon-komorkowy-m-life-dla-seniora-bialy-ml0639b-720564/
Pewnie nie potrzebuje 4k i nie o tym piszę, ale na słabych ekranach ze słabą rozdzielczością czytelność i kontrasty nie są takie fajne, tym bardziej dla osoby ze słabszym wzrokiem.
Babcia ma smartphone teraz ale stwierdziła że chce zwykły, klawiszowy bo do macanych nie ma już cierpliwości
Wcale się nie dziwię, z wiekiem skóra traci elastyczność i ekrany dotykowe jakoś wtedy nie za bardzo chcą wykrywać dotyk.
Też nie mam cierpliwości i do dzisiaj nie lubię smarfonów.
Nie chodzi nawet o wykrywanie dotyku (z tym cały czas jest dobrze) a o to, że dla niej smartfony są zbyt trudne w obsłudze. Za dużo opcji. Gubi się w tym wszystkim.
Ja ojcu jakiś czas temu zakupiłem Lumię 730 - kafle są intuicyjne, więc i zdjęcie zrobi, przeglądnie galerię, zadzwoni i napisze. A opcje co jakiś czas sam ustawiam.
No babcia ma L650 aktualnie, ale odkąd miała zaostrzenie choroby to nie daje rady. Andruty też się dla niej nie sprawdzają - tam już zdecydowanie za dużo tego wszystkiego jest i się gubi
Właśnie czegoś takiego szukałem! Dzięki dodo