Lekkie ochłodzenie zestawu (+/- 100zł) + przyszły upgrade komputera (+/- 1000-1500zł)

Z góry mówię z czego jest złożona jednostka:

• Procesor: AMD Phenom II x4 925 2,8Ghz
  • Karta graficzna: AMD Radeon 6950 2GB
  • Płyta główna: Gigabyte GA-MA78LMT-US2H
  • RAM: Kingston DDR3 6GB (3x2GB)
  • Zasilacz: OCZ500MXSP
  • Chłodzenie: Aktualnie boxowe, które dostałem od producenta.

Witam. Na dniach pojawił się problem z moją jednostką. Zaczeły się ciepłe klimaty i zwykłe boxowe chłodzenie nie chłodzi wystarczająco komputera. Komputer złożony rok temu przez lokalnego “serwisanta” (znajomy znajomego…). Za cały zestaw zapłaciłem 700zł- bo tyle mogłem wydać wtedy na jednostkę.
Nie oczekiwałem kokosów i takowych nie znalazłem.
Komputer wykorzystywany głównie do gier. Najczęściej grane tytuły na jednostce to CS:GO, ETS2 , Fortnite, LOL czy też Paladins.
Sprawa jest taka że planowałem zanieść do jakiegoś serwisu żeby włożyli takie chłodzenie, aby problem zniknął. Pomyślałem sobie jednak, że przecież wymiana chłodzenia to nic trudnego i w sumie moge to sam wykonać. Problem w tym że nie orientuje się na tyle dobrze, aby dobrać odpowiednie chłodzenie…
I z tym pytaniem przychodze tutaj:

• Czy byłby w stanie polecić mi jakieś chłodzenie, które mógłbym wyrwać np. używane w dobrym stanie (opcjonalnie nowe) do +/- 100zł? Ważne żebym miał gwarancję że problemu nie będzie !

Temperatury komputera:

-Nieobciążony 40 * C

• Pod obciążeniem (+/- 80-90% obciążenia procesora) 80-88 * C - Prz takich temperaturach np. CS:GO zamienia się w pokaz slajdów. Podobnie jak ETS2.

Drugie moje pytanie (opcjonalne): Czy mógłby mi ktoś doradzić co wymienić lub czy opłaca się wkładać w ten zestaw większe pieniądze, przy chęci zrobienia upgrade? Planowałem po wakacjach wymienić kilka rzeczy na lepsze lub ewentualnie kupić nową jednostkę. Mile widziane propozycje w których brane pod uwagę są ceny części używanych :slight_smile:
Kwota jaką chciałbym wydać na nowy zestaw lub upgrade to kwota między 1000 a 1500zł :slight_smile:

lub lepsze:

pasta - ok 20zł

Modernizować nie opłaca się.
Zostaje zasilacz, obudowa.
Tania jednostka to:
Intel G4560 - 230zł
Płyta ok 185-200zł
RAM 8GB - ok 340zł
GF 1050ti - od 780zł

opcjonalnie SSD

Drugi znacznie lepszy, nawet na pierwszy nie patrz :wink:

Za ok. 110 zł znajdzieszArctic Freezer 33, który przebija oba wyżej wspomniane chłodzenia

O ile więcej części nie potrzebujesz to wystarczy Ci to:

Obciąć trochę możesz na grafice kupując jakąś używkę typu GTX 760, choć moim zdaniem lepiej brać coś nowego. Ceny używanego GTX 760 zaczynają się od 400 zł, choć czasami da się coś wyrwać trochę taniej.

Nie zgodzę się z tym “znacznie”. Różnice są widoczne głównie w naprawdę mocnych obciążeniach, a tak jest niemal identycznie.

https://techlipton.pl/silentiumpc-fera-3-spartan-3-lt-oraz-spartan-3-pro-test-chlodzen-cpu/

Ja u siebie miałem PRO, matka zwykły i ja miałem dużo ciszej i chłodniej o około 8°

To żaden wyznacznik. Na temperaturę CPU skalda się wiele czynników - pasta, przewiew w obudowie, porządek, ułożenie kabli, dysków, pojemność obudowy. Tak sobie oglądam testy i różnice są dla przeciętnego śmiertelnika dosyć marginalne. Może przy większym OC jest ta różnica większa, lub jak ciśniemy procesor benchmarkami, ale w graniu wiele się nie dzieje.

Dzięki wielkie za propozycje zestawu :wink: Na pewno skorzystam :wink:
Do tego wszystkiego dokupić będę musiał tylko obudowę, bo moja aktualna jest bardzo mała i szczerze karta graficzna włożona jest na styk :stuck_out_tongue: . Do tego myślę że dokupie jeszcze dysk hdd, bo aktualnie mam śmieszne 160gb…
Martwią mnie trochę te 2 rdzenie :confused: Wolałbym wsadzić coś z min. 4 rdzeniami. Dałbyś radę coś zaproponować przy dołożeniu np. 150-200zł?
Dzięki wielkie jeszcze raz :wink:

2 rdzenie, ale 4 wątki, ale jak jesteś w stanie dołożyć to wymień procek na ten: