Z góry mówię z czego jest złożona jednostka:
- Procesor: AMD Phenom II x4 925 2,8Ghz
- Karta graficzna: AMD Radeon 6950 2GB
- Płyta główna: Gigabyte GA-MA78LMT-US2H
- RAM: Kingston DDR3 6GB (3x2GB)
- Zasilacz: OCZ500MXSP
- Chłodzenie: Aktualnie boxowe, które dostałem od producenta.
Witam. Na dniach pojawił się problem z moją jednostką. Zaczeły się ciepłe klimaty i zwykłe boxowe chłodzenie nie chłodzi wystarczająco komputera. Komputer złożony rok temu przez lokalnego “serwisanta” (znajomy znajomego…). Za cały zestaw zapłaciłem 700zł- bo tyle mogłem wydać wtedy na jednostkę.
Nie oczekiwałem kokosów i takowych nie znalazłem.
Komputer wykorzystywany głównie do gier. Najczęściej grane tytuły na jednostce to CS:GO, ETS2 , Fortnite, LOL czy też Paladins.
Sprawa jest taka że planowałem zanieść do jakiegoś serwisu żeby włożyli takie chłodzenie, aby problem zniknął. Pomyślałem sobie jednak, że przecież wymiana chłodzenia to nic trudnego i w sumie moge to sam wykonać. Problem w tym że nie orientuje się na tyle dobrze, aby dobrać odpowiednie chłodzenie…
I z tym pytaniem przychodze tutaj:
- Czy byłby w stanie polecić mi jakieś chłodzenie, które mógłbym wyrwać np. używane w dobrym stanie (opcjonalnie nowe) do +/- 100zł? Ważne żebym miał gwarancję że problemu nie będzie !
Temperatury komputera:
-Nieobciążony 40 * C
- Pod obciążeniem (+/- 80-90% obciążenia procesora) 80-88 * C - Prz takich temperaturach np. CS:GO zamienia się w pokaz slajdów. Podobnie jak ETS2.
Drugie moje pytanie (opcjonalne): Czy mógłby mi ktoś doradzić co wymienić lub czy opłaca się wkładać w ten zestaw większe pieniądze, przy chęci zrobienia upgrade? Planowałem po wakacjach wymienić kilka rzeczy na lepsze lub ewentualnie kupić nową jednostkę. Mile widziane propozycje w których brane pod uwagę są ceny części używanych
Kwota jaką chciałbym wydać na nowy zestaw lub upgrade to kwota między 1000 a 1500zł