Cześć. Mam problem z laptopem Lenovo 110 Win 10. Komputer strasznie powoli chodzi i nie można włączyć. Pojawia się przy starcie znak Lenovo i czarny ekran. Później coś naprawia niby sam, skanuje i niebieski ekran z możliwościami naprawy. Ale niestety nic z tych opcji nie działa. Ani cofnięcie w czasie , ani odinstalowanie aktualizacji. Kiedy wybieram opcję wyłącz komputer, bo nie ma opcji restart na tym niebieskim ekranie, to po chwili zaczyna się wszystko od nowa. Próbowałem każdej sztuczki z youtuba ale jak widac nic nie działa, a komputer kręci się w kółko i wybieranie każdej opcji strasznie powoli idzie, jakby był zamulony. Macie jakieś porady co zrobić? Dzięki.
Utworzyć linux live cd celem skopiowania danych, chyba że nie posiadasz cennych danych to od razu instalacja Windowsa od nowa.
Dokładnie. Z tym nic już nie zrobisz raczej. Sam tak jakiś tydzień, dwa temu miałem i format był wymagany.
Karta grafiki intel ??
Wejdź w tryb awaryjny (3x wyłącz Win podczas startu). Usuń w menadżerze urządzeń kartę grafiki.
Restart.
Pobierze nowy sterownik przy starcie i powinno wstać.
Wtedy spróbuj wgrać najnowszy sterownik od Intela do grafiki.
Miałem podobnie, ale udało mi się tak w robocie “odratować” kompa. informatycy chcieli orać system.
Nie mogę nawet wejść w tryb awaryjny. Jest ta sama histotia, którą opisałem w głównym poście. Nie działa żadna forma naprawy i nie można wejśc w żadne inne tryby. Przy próbie naciśniecia jakiegoś klawisza nic nie działa, zaczyna się czarny ekran ponownie, później niebieski i żadna forma naprawy nie działa.
Chciałbym wymienić twardy dysk na nowy i zainstalować Win 10 na czysto. Czy przy instalacji podaje się numer seryjny Win 10? Skąd mam ten numer dostać, jak nie mogę nic zrobic z moim komputerem?
Powinien pociągnąć z płyty głównej, bez podawania niczego, jak nie będzie chciał przy instalacji sam znaleźć to dajesz nie mam klucza, a dopiero w ustawieniach systemu dasz rozwiąż problem z aktywacją. Linux z pendriva by Ci się uruchomił, ale nie wiem czy jest oprogramowanie do odczytania klucza systemu na niego.
Kupiłem npwy dysk twardy i zainstalowałem Win 10 na czysto, bez wodotrysków od Lenovo. Z nowym BIOS i instalacja na czysto, komputer chodzi jak żyletka. Bardzo szybko, sprawnie i czysto. Niezła grafika po update sterowników. Czasem zastanawiam się, czy spowolnienie komputera to nie są te wszystkie niepotrzebne dodatki ładowane do windows? Cały proces instalacji Win 10 i sterowników i programów trwał niecałą godzinę. Może czasem faktycznie zamiast grzebąc w internetach na forach i jutubach, od razu postawić czysty system.
W Twoim przypadku podepnij do innego PC dysk twardy, ten stary zrób HDtune i naprawdopodobniej skończy się na rzucie za 3 punkty do smietnika starym talerzowcem.
Odzyskałem wszystkie dane ze starego dysku twardego. Sformatowałem, choć trwało to długo i format i odzyskanie danych. Dysk kręcił się bardzo powoli, ale udało się. Po sformatowaniu oddałem do sklepu do recyklingu.