Witam, postanowiłem " reanimować " mojego starego Laptopa.,
Jest w nim taki Problem ponieważ ( tam gdzie powinno być gniazdo ) do podpinania przejściówki by zasilacz mógł być podpięty, go nie ma.
Poprostu są 4 druty, i nie wiem czy mógłby ktoś to polutować, i czy się da.
Kiedyś chciałem to polutować ale nie udało mi się, niestety…
Kiedyś chciałem to polutować ale nie udało mi się, niestety…
To zależy jak bardzo ją zniszczyłeś, trzeba było wstawić swoje zdjęcia a nie z internetu.
Te 4 druty można by podlutować do przejściówki (prawe gniazdo na fotce poniżej), ale trzeba by ją mieć, lub wprost do gniazda wejściowego (lewe gniazdo na fotce poniżej), o ile się zachowało?
Jednak istotna jest biegunowość podlutowania, a z tym już będzie trudniej. Trzeba po prostu uważnie rozpatrzyć na płycie głównej (napisy, oznaczenia), które ścieżki (z tych czterech) są “masowe” (ujemne), a które “dodatnie”. Zdolny majsterkowicz to zrobi. Miernik uniwersalny konieczny!
Tak, ale tutaj jest 5 kabli, a na mojej płycie są 4 takie druty …
Zaraz zresztą zrobie zdjęcie tego miejsca
Dlatego napisałem, że zdolny majsterkowicz-elektronik to zrobi. Właśnie, aby ustalić biegunowość, czy wszystkie przewody są potrzebne, itp. To nie jest robota dla każdego!
Odradzam Ci to robić, nie mając przygotowania do tej pracy i miernika. Na fotce widzę bodaj, że pierwsze dwa styki od prawej są chyba “masowe” (czyli ujemne), dwa od lewej chyba dodatnie? Teoretycznie można by więc użyć do podłączenia czterech przewodów, czyli dwa “plusowe” i dwa “minusowe”. Ale mogę się mylić… Reszta w Twojej decyzji.
Okej, a nic nie zepsulem ?
Tego zdalnie nie da się ocenić
Pamiętaj, że jak pomylisz biegunowość zasilania, to płytę główną - o ile nie ma zabezpieczenia - będzie można wyrzucić na śmieci.
Czerwone przewody masz + zasilania. Czarne - (minus zasilania) , białe są od ładowania baterii. Kup gniazdo ładowania z kablami utnij wtyczkę te co wchodzi na płytę ponieważ widzę ,że nie masz złącza na płycie. Wlutuj przewody i próbuj na rozebranym czy zaświeci jakaś dioda. Najlepiej robić takie rzeczy na zasilaczu servisowym. Widzisz na amperomierzu jaki prąd pobiera płyta lub czy nie ma zwarcia na płycie. Bez wiedzy i doświadczenia możesz jeszcze bardziej uszkodzić płytę .Nawet podczas lutowania bo zdaje mi się ,że oderwany masz jeden pad od złącza.A tu masz schemat płyty:) https://zremcom.ru/scheme/scheme-ibm-lenovo/file/1311-scheme-lenovo-b50-45-compalla-b291pzawbazawbb