Lenovo G780 i7 - wolno chodzi, gry działają dobrze tylko na niskich wymaganiach

Witam, mam laptopa Lenovo G780 z procesroem i7 3632QM, LCD 17,3", Nvidia GT635 2GB, ram 8 GB

Gry nie chdzą za dobrze, no chyba że wezmę na minimalne wymagania graficzne wtedy chodzą płynnie, samo nawet poruszanie sie po systemie nie jest szybkie.

proszę o pomoc dzięki za odpowiedzi

Nvidia GT635 nie jest demonem wydajności, a jeśli chodzi o system to masz HDD czy SSD? Jak ten pierwszy to radzę zmienić na SSD i będzie śmigać.

czyli jak zmienię dysk na SSD to gry będą lepiej chodzić ?? można coś zrobić z ta kartą, aby zwiększyć wydajność? 

Gry niestety nie ale ładowanie systemu, programów, plików będzie lepsze. Natomiast możesz spróbować podkręcić kartę programowo, tak jak ja swój 660m, ale nie zapewniam o drastycznym skoku wydajności. Rozwiązania masz na necie. Najlepiej kupić lepszy laptop :stuck_out_tongue:

Podkręcanie grafik w laptopie nie ma sensu zwiększy temperaturę a w grach uzyskasz może 1fps.

Jesteś pewny że laptop przełącza się na grafikę tedykowaną podczas grania?

nie wiem jak to sprawdzić :frowning: jestem zielony w tych sprawach

To zanieś laptopa do osoby kompetentnej (serwis), bo pewnie zainstalowałeś Windowsa i na tym skończyłeś zabawę zapominając o niezbędnych sterownikach

zainstalowałem sterowniki Nvidia, co jest jeszcze potrzebne ?

Wejdź w Panel sterowanie->Menadżer urządzeń i sprawdź czy gdzieś nie ma żółtego trójkąta z wykrzyknikiem. Jeżeli zainstalowałeś już wszystko to kliknij prawym klawiszem myszy na ikonę programu/gry jaką chcesz uruchomić i daj “Uruchom z procesorem graficznym” i wybierz “Procesor o dużej wydajności” Sprawdź też czy laptop nie pracuje na  planie zasilania  oszczędnym - kliknij na ikonę baterii obok zegara następnie Więcej opcji zasilania i wybierz Wysoka wydajność 

w panelu sterowania wygląda to u mnie tak, tylko tam są wykrzykniki http://zapodaj.net/8b363bc6baf21.png.html

pracował na trybie zrównoważonym i zmieniłem na wysoką wydajność i zaraz napisze jaki to dało efekt w grze :slight_smile:

jest coś jeszcze co mogę zrobić aby poprawić ?:slight_smile:

Żegnaj baterio

Wróć do zrównoważonego

laptop i tak cały czas jest na kablu

I tak się właśnie morduje baterie

Tjaa, żaden z moich laptopów, a przerobiłem ich już chyba ze 20, jakoś nie miał zamordowanej baterii pomimo tego że ciągle w  laptopie na podpiętym zasilaniu siedziały. Teraz piszę z  1,5 rocznego Samsunga  który wg CPUID HWMonitora  poziom zużycia baterii ma na 1% 

Lekka niekompetencja z Twojej strony. Na większości lapków nowoczesnych nie zagrasz po pierwsze, bez podłączonego lapka na zasilaniu sieciowym a po drugie, na odpowiednim trybie baterii. Lapki zrzucają taktowania i tyle.

Jednak coś się w kwesti baterii zmieniło, bo niegdyś lapki trzymane non stop na sieciowym faktycznie traciły baterie bardzo szybko. Dzisiaj jednak chyba jest jednak inaczej. Mam w domu 1,5 roczne lapki, jeden od MSI, drugi od Acera. Pierwszy praktycznie non stop trzymany na kablu, sprawność baterii ma na poziomie 96%, drugi około 90%. Obydwa trzymają na baterii prawie tyle jak wtedy kiedy je kupiłem.

Do autora tematu - sprawdź w panelu sterowania Nvidia czy lapek przełącza grafiki, bo często zdarza się że jakaś gra jest uruchamiana na grafice intelowskiej, inna na dedykowanej. Sama w sobie jednak grafika którą posiadasz nie jest demonem prędkości i niestety ale nic w tym kierunku nie zdziałasz. Na przyszłość lepiej kupować bardziej wyważone komponenty ;).

chodzi tak samo, jaki byłby koszt karty graficznej żeby dało się pograć?

Tu nie ma najniższy przedział cenowy bo to w końcu laptop- jeżeli jest możliwość  wymiany karty graficznej w tym laptopie (a to raczej nie jest standard ) to pewnie niżej jak 800-1000zł nie trafisz niczego co by mogło poprawić wydajność.

w laptopie zakup grafiki nie jest opłacalny wydasz krocie i kupić dwa razy gorszą niż na PC za te pieniądze

Już to raz pisałem… oddaj laptopa komuś kto się na tym zna, bo tej klasy sprzęt nie powinien sprawiać problemów

laptop był w serwisie i nic nie zrobili z tym, jedyne co to zainstalowali system po swojemu i tylko tyle

w serwisie gwarancyjnym lenovo