Witam, mam laptopa Lenovo G780 z procesroem i7 3632QM, LCD 17,3", Nvidia GT635 2GB, ram 8 GB
Gry nie chdzą za dobrze, no chyba że wezmę na minimalne wymagania graficzne wtedy chodzą płynnie, samo nawet poruszanie sie po systemie nie jest szybkie.
Gry niestety nie ale ładowanie systemu, programów, plików będzie lepsze. Natomiast możesz spróbować podkręcić kartę programowo, tak jak ja swój 660m, ale nie zapewniam o drastycznym skoku wydajności. Rozwiązania masz na necie. Najlepiej kupić lepszy laptop
Wejdź w Panel sterowanie->Menadżer urządzeń i sprawdź czy gdzieś nie ma żółtego trójkąta z wykrzyknikiem. Jeżeli zainstalowałeś już wszystko to kliknij prawym klawiszem myszy na ikonę programu/gry jaką chcesz uruchomić i daj “Uruchom z procesorem graficznym” i wybierz “Procesor o dużej wydajności” Sprawdź też czy laptop nie pracuje na planie zasilania oszczędnym - kliknij na ikonę baterii obok zegara następnie Więcej opcji zasilania i wybierz Wysoka wydajność
Tjaa, żaden z moich laptopów, a przerobiłem ich już chyba ze 20, jakoś nie miał zamordowanej baterii pomimo tego że ciągle w laptopie na podpiętym zasilaniu siedziały. Teraz piszę z 1,5 rocznego Samsunga który wg CPUID HWMonitora poziom zużycia baterii ma na 1%
Lekka niekompetencja z Twojej strony. Na większości lapków nowoczesnych nie zagrasz po pierwsze, bez podłączonego lapka na zasilaniu sieciowym a po drugie, na odpowiednim trybie baterii. Lapki zrzucają taktowania i tyle.
Jednak coś się w kwesti baterii zmieniło, bo niegdyś lapki trzymane non stop na sieciowym faktycznie traciły baterie bardzo szybko. Dzisiaj jednak chyba jest jednak inaczej. Mam w domu 1,5 roczne lapki, jeden od MSI, drugi od Acera. Pierwszy praktycznie non stop trzymany na kablu, sprawność baterii ma na poziomie 96%, drugi około 90%. Obydwa trzymają na baterii prawie tyle jak wtedy kiedy je kupiłem.
Do autora tematu - sprawdź w panelu sterowania Nvidia czy lapek przełącza grafiki, bo często zdarza się że jakaś gra jest uruchamiana na grafice intelowskiej, inna na dedykowanej. Sama w sobie jednak grafika którą posiadasz nie jest demonem prędkości i niestety ale nic w tym kierunku nie zdziałasz. Na przyszłość lepiej kupować bardziej wyważone komponenty ;).
Tu nie ma najniższy przedział cenowy bo to w końcu laptop- jeżeli jest możliwość wymiany karty graficznej w tym laptopie (a to raczej nie jest standard ) to pewnie niżej jak 800-1000zł nie trafisz niczego co by mogło poprawić wydajność.