Lenovo G780 - zamulony

Kłaniam się ,mam laptopa Lenovo G780 ,który jest używany okazjonalnie (3-4razy w roku) i od samego początku uważam że jest zmulony .Wolno się otwiera a o wyszukiwaniu to szkoda gadać -generalnie szału nie ma.Moje pytanie ,jest możliwość przyspieszenia tego “żółwia” jakiś szybszy procesor czy może coś innego ? zaznaczam że jestem szarym użytkownikiem -nie informatykiem .Laptop jest używany do wysłania meili ,obejrzenia filmu-żadnych gier .Podpowiedzcie co zrobić ( wywalać go nie chcę ) żeby jednak pracowal szybciej .Przepraszam zmuliło mnie -Procesor Intel® Pentium ® CPU 2020M@2.40.GHZ system 64 bitowy Windows 7 profesjonal

Jakieś parametry tego laptopa?
Jak znasz to wypisz, a jak nie to:
Kliknij start->uruchom->DxDiag.
Jak się odpali to zapisz wszystkie informacje i wrzuć do tematu.

Jaki system 64-bitowy? Windows…?

Jak jeszcze dodasz ze 4 GB RAM i dysk HDD to nie trzeba dalej szukać niż w parametrach laptopa.

Pamięci mam 4 gb i dysk HDD ? podpowiadają żeby wymienić na ssd .Tak chyba zrobię ,niemniej nie wiem czy to coś pomoże

Pomoże na pewno, warto jednak przed tym zrobić niezbędne “porządki”. A jaki system? Jaki Windows?

Win 7 pro , porządki na pewno ,pocieszyłeś że pomoże .Nie chodzi o kasę tylko o to by pomogło ! Dziękuję

Napewno dysk SSD , do tego optymalizacja systemu czyli wyłączanie zbędnych usług , zaplanowanych zadań i programów działających w tle.
Obecny dysk ma pewnie 5400obr. ?
Warto sprawdzić też procesy które mogą go obciążać

Mam już potwierdzenie że wymiana dysku jest dobrym pomysłem !!! dzięki wielkie za pomoc

Tylko nie kupuj najtańszego, SSD choć podobne to jednak się różnią w działaniu, kup taki co zapis i odczyt będzie miał powyżej 500MB/s

Dzięki,o tym nie pomyślałem