Lenovo Ideapad z710 problem z taśmą matrycy

Witam
Posiadam Lenovo Ideapad z710 wersja 20250. Uszkodziła mi się taśma od matrycy, numer 1422-01JM000 więc postanowiłem zakupić nowa i tu pojawił się problem. Wszystkie taśmy jakie znalazłem, czy to z tym samym numerem czy zamienne różnią się jednym szczegółem. Przy dodatkowej 4-pinowej wtyczce do płyty głównej u mnie są 4 kabelki a dostępne taśmy są z trzema kabelkami. Domyślam się, że ten czwarty kabelek nie jest dla ozdoby i tu rodzi się pytanie, od czego dokładnie jest ta wtyczka? Podłączyłem taśmę z trzema kabelkami i efekt był taki, że podświetlenie matrycy było o wiele gorsze. Czy ktoś może jest w posiadaniu takiej taśmy i chciałby ja sprzedać, albo wie gdzie mogę taką zakupić?

Mam jeszcze jedno pytanie. Podczas wymiany taśmy odłamał mi się zaczep na taśmę w miejscu zawiasu. Taśma teraz w tym miejscu jest luźna i ponownie się uszkodziła prawdopodobnie podczas zamykania klapy. Czy mogę ją w tym miejscu przykleić w jakiś sposób np. klejem na goraco? Czy jest to niewskazane. Czy uszkodzenie mogło nastąpić w wyniku braku tego jednego kabelka, o którym pisałem wyżej?

Zdjęcie opisywanej wtyczki, tutaj oryginalna z czterema kabelkami.

Tak matryca sściekła sie i ułamała, i pogniotła złą taśmę z braku 1 kabelka…, to mechaniczne uszkodzenie wykonane pzrez użytkownika (Ciebie). I nie, żadnego lutowania czy klejenia na goraco po zawiasach… lepiej podklej zwykłą taśmą. Jak zaczniesz lać kleje, to cały zawias unieruchhomisz zaraz…;-))

Prawdopodobnie, sam sobie odpowiedziałeś, rodzaj wtyczki zasilajaćej… Zobacz, czy w sieci jest instrukcja serwisowa, ale tak stawiam. :wink:

Aliexpress sprawdziłeś?

Sprawdziłem instrukcje serwisowa i okazuje się, że ta wtyczka jest od kamerki. Kupiłem i zamontowałem nową taśmę i dalej to samo. Przed wymianą taśmy zmieniałem matrycę, bo córeczka zrobiła sobie z lapka krzesełko i pękła. Po zmianie matrycy pojawiły się kreski pionowe i poziomie na ekranie więc zmieniłem taśmę. Było ok przez pierwsze włączenie (włączenie tylko do sprawdzenia) a później znowu to samo. Druga taśma i dalej nie działa. Zauważyłem, że po zamknięciu i otwarciu klapy coś widać (zdjęcie 1) i po chwili z górnego lewego rogu zaczyna schodzić “mgła” zostawiając za soba paski (zdjęcie 3). Nawet jak po otwarciu klapy poruszam kursorem to jego położenie aktualizuje się tylko po ponownym zamknięciu i otwarciu klapy. Czy możliwe, że matryca jest wadliwa? Czy to coś jeszcze innego?

Zdj. 1

Zdj. 2

Zdj. 3

Czy ktoś może pomóc w rozwiązaniu tej zagadki? :slight_smile: