Lenovo Legion czy HP Omen 15?

Witam was.

Gdybyście mieli wybierać laptopa do gier, spośród tych dwóch:

Który waszym zdaniem byłby lepszy?

Acer lub Asus, jakby ktoś pytał. Lenovo ma dużo crapu i czasem gdy pousuwasz za dużo z tego śmiecia, Windows może nie wstać. Serwisowo też nie napawają optymizmem na długie użytkowanie. HP jest zawsze piękny ale masz zauważalnie krótszy czas gwarancji producenta. Nie bez przyczyny.

1 polubienie

Lenovo, choć osobiście brał bym Acera

1 polubienie

HP nie jest “nowy” tylko po serwisowy, program renew od HP. Nie jest tez z Polskiej dystrybucji.
Legion z 1060 (3GB) oraz dołożonym dyskiem SSD SATA 2,5" a nie dysk SSD M.2 PCIe NVMe!

Z modeli bardziej budżetowych (wykonanie z tworzywa i średnie chłodzenie) z 1060-tką masz np.

MSI GL62MVR i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060 IPS

ASUS FX503VM-E4069 i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060

1 polubienie

Jak chcesz dobry dysk SSD M.2 to sorry ale musisz sobie do samodzielnie dokupić.

Niebawem wyjdą nowe HP-ki na 2018 r. jak chcesz możesz się postarać o voucher na 650zł, wyszukaj: voucher HP promocyjny dla wymieniających laptopa.

1 polubienie

HP OMEN 15 i7-7700HQ wiadomo ten lepszy

1 polubienie

brałbym lenovo. generalnie dobre laptopy, legiony mają wiele zalet, ogólnie używam i nie mam z nim problemu. a serwisowo - powiem tak, zawsze może się coś zdarzyć,ale ich serwis działa sprawnie i moja ocena jest pozytywna.

1 polubienie

Ja bym wziął Lenovo. Sam mam Lenovo Ideapad 520-15IKB i jestem zadowolony, choć do gier się nie nadaje, bo to inny typ maszyny. Tylko pamiętaj, że tam masz wersję bez systemu, więc dochodzi koszt systemu jeszcze.

1 polubienie

Wszystko zależy jakie masz preferencję. Z najwyższą wydajnością dostaniesz
MSI GL62MVR i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060 IPS
Z procesorem i7HQ 7 generacji i GTX1060 pełny 6 GB, lecz niestety dana konfiguracja jest bez dysku SSD oraz systemu.

Z lepszym wyposażeniem lecz słabszą grafiką:
ASUS TUF Gaming FX504GE i5-8300H/8GB/240+1TB/Win10
MSI GV62 i5-8300H/8GB/1TB+120 GTX1050Ti
Dream Machines G1050Ti-15 i5-8300H/8GB/512 GTX1050Ti
Acer Aspire 7 i5-8300H/8G/240+1000/Win10 GTX1050Ti FHD

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi i wasze propozycje!

Cena jednakże może nieznacznie przekroczyć 4k. Bez dysku SSD, nagrywarki oraz systemu skazuję się na kolejne wydatki i to nie małe. Wprawdzie mam dysk SSD w obecnym laptopie.

Poczekam jeszcze na inne propozycję jeśli się pojawią, ale w takiej sytuacji zostałbym przy Lenovo.
Jeśli chodzi o tę ciekawą propozycję:

To mógłby w sumie włożyć swój dysk SSD już z systemem. Tylko czy to wszystko dobrze podłączę?

A jeśli biorę kompa pod gry, to lepiej postawić na procesor i7 ale z kartą 1050ti czy i5 z kartą 1060?

zależy w jakie gry planujesz grać- są takie, które mocno wsiadają na procesor np gta v, pubg, battlefield, total wary, cities itp. a są takie, które raczej nacisk kładą na gpu. Ja chyba wziąłbym i5 i 1060 ale 6gb
Tak jak kolega wyżej pisał, obczaj jeszcze te Acery Nitro bo świetne są. Teraz masz na nie 300zł cashbacku dodatkowo https://www.x-kom.pl/szukaj?q=acer_nitro

1 polubienie

O ile masz dysk M.2 jeżeli SATA musisz wymienić za HDD.
GTX1060 jest wydajniejsza.

1 polubienie

Acery mają podobno tandetny serwis. Podczas, gdy Lenovo, który też miał z tym problem jeszcze 2 lata temu, już się poprawił, to Acer wciąż ma problem.

1 polubienie

No ja mam dysk SATA czyli za HDD musiałby iść, faktycznie.

Mam tu sporo tych propozycji i już nie wiem już na co miałbym się zdecydować.