Witajcie,
Od dłuższego już czasu borykałem się z częściowo niesprawną klawiaturą (kilka istotnych przycisków nie działało). Serwisy mają dość wysokie stawki, tj. 500 - 600 zł wymiana + palmrest ok 350. Postanowiłem więc wymienić palmrest samodzielnie. Procedura udała się. Klawiatura ładnie działa, podświetlenie również, ale no właśnie ale zauważyłem jakby spadek wydajności przesyłu plików. Kopiowanie / Odczyt.
Nawet SSD NVME Samsung 960 EVO spadł mi to śmiesznych prędkości, co nigdy wcześniej nie miało miejsca… dziwna sprawa.
Czy palmrest może mieć na to wpływ ? dodam, że jest to dar chińczyka zakupiony na chińskim portalu aukcyjnym. Lenovo już takowych nie posiada, a te na Alle są z tego samego źródła…
Dziwna sprawa, sam palmrest nie powinien mieć tutaj żadnego wpływu. Przecież laptopa można odpalić całkowicie bez obudowy. Chyba, że coś gdzieś przywiera i robi się zwarcie. Sprawdź ułożenie dysku SSD w slocie, odłącz wspomnianą małą taśmę od płyty - jej umiejscowienie i kształt może wskazywać, że odpowiada za podświetlenie klawiatury ale tylko mój domysł z uwagi na niską jakość zdjęcia. Następnie sprawdź pracę dysku. Sprawdź jeszcze ułożenie taśmy flex od klawiatury, czy dobrze siedzi w slocie i dolega. W tym modelu laptopa występowały dwie wersje palmrestu, ze szczeliną na kardę SD i bez tej szczeliny. Zamówiłeś identyczną z oryginałem jeżeli chodzi o kompletność otworów?
Sprawdź też dla pewności te dyski w innym kompie np. stacjonarnym?
Palmrest bez wpływu. Wpływ może mieć np. nieprawidłowe chłodzenie KBC/CHIPSETU CPU.
Przekroczenie pojemności niektórych dysków SSD ponad 60-70%. Ewentualnie sterowniki płyty, chipsetu (jak 10-11 zobacz czy są opcjonalne aktualizacje).
Wydajność SSD z tego co widać na teście jest prawidłowa. HDD również. 960 EVO realnie wyciąga ok. 2150 odczyt, na trochę słabszym sprzęcie jakim jest laptop wydajność może być niższa. Zwłaszcza po zapisaniu pewnej ilości danych na dyskach.
Tam gdzie jest termopad ma być termopad, nie zastępuj go przypadkiem pastą. Jeżeli termopad jest mokry, klei się i nie jest porwany to teoretycznie możesz go zostawić. Jeżeli musisz go wymienić to pamiętaj o parametrach takich jak przewodność cieplna i grubość. Przykładowo na mostek nie dajemy termopada o najniższej przewodności cieplnej.
Jak masz termopad, NIE STOSUJESZ pasty.
Pamiętaj, że termopady mają różne parametry, musi być co najmniej o takiej samej przewodności cieplnej, lub lepszej.
Widziałem już takie ulepy, nawet jakiś gość stary termopad polewał alkoholem izopropylowym, mieszał w kulkę i nakładał ponownie na układ . Tak się nie robi, tak jak napisał @wasabi1084 - stosujesz sam termopad o odpowiednich parametrach. Pasty pod termopad się nie stosuje. Stary termopad, który jest wyschnięty lub popękany zastępuje się nowym. Ogólnie to nie jest duży koszt, chociaż niektóre termopady o wyższych parametrach np. oryginalne od Gelida potrafią sporo kosztować. Z drugiej strony tego nie wymienia się tak często jak np. pastę na CPU.