Lenovo: ThinkPad T530, Z510 czy może coś zupełnie innego?

Witajcie,

mam pewien dylemat, jak w tytule. Co lepiej wybrać, sprawdzonego ThinkPada T530, który można sobie rozbudowywać, jest konstrukcyjnie mocny i może się okazać komputerem na wiele lat czy może Z510, coś z niższej półki, tańszy, ale niekoniecznie gorszy.

Czego oczekuję od sprzętu? Na pewno mobliności, sprawnego działania na baterii (ale to nie jest priorytet), wydajności na studiach informatycznych. Wymagam, żeby sprzęt nie psuł mi się za każdym razem, żeby każde wyjście z nim nie wiązało się z ryzykiem, że coś się uszkodzi. Chcę fajnego komputera, na którego jestem w stanie na początku wyłożyć nieco ponadprzeciętną kwotę, by mnie nie zawiódł i bym ja od czasu do czasu mógł czerpać z niego radość.

Czego nie oczekuję? Na pewno nie oczekuję megawydajności w grach. Nie gram w ogóle w najnowsze pozycje, jeśli już to moje granie zakończyło się na poziomie SimCity 3000 albo Colina 2. :wink: Czyli nic megawymagającego. Nie jestem też jakimś biznesmenem, który potrzebuje nie wiadomo jakiego sprzętu, by mieć pieczę nad korporacją, a z drugiej strony trochę lansu wśród współpracowników i partnerów. :stuck_out_tongue:

Jeszcze raz zaznaczam, chcę by ten komputer starczył mi na najbliższe kilka lat (jakaś drobna rozbudowa, konserwacja - oczywiście wchodzi w grę). Czytałem recenzję ich obu, mam już wyrobione jakieś zdanie, chciałbym Was, Drodzy, posłuchać. Jestem również otwarty na inne propozycje, które z wielką przyjemnością będę sobie rozważał. Chcę się po prostu nieco rozeznać w tym rynku komputerów przenośnych, z którym nie miałem de facto styczności od 7 lat. Z góry dziękuję. :slight_smile:

Janek

Nie wiem w jakij konfiguracji ten thinkpad i jaki masz budżet ale zdecydowanie stawiał bym na laptopa z serii biznesowej a t530 to klasa premium wśród biznesówek…

z510 to zwykła masówka… multimedialna

Jaki budżet? Koło 3000 zł, ale jakby trafiło się coś fajnego, to mogę troszkę dopłacić. Chcę mieć wreszcie coś porządnego, ale znowu nie na tyle, żeby nie wykorzystać wszystkich jego możliwości.

Dell Vostro 3560 z intel i5  - eria biznesowa Della z 4 letnią gwarancjąnext business day. elegancka aluminiowa obudowa z podświetlaną klawiaturą

Dell latitude 3540 z i5 ulv i matrycą Full hd - seria biznes z 3 letnią gwarancja nbd. Laptop znacznie mobilniejszy, ma procesor energooszczedny oraz znacznie mocniejsza bateria , przebiegi na baterii praktycznie 2x dłuższe. Matryca znacznie wyższej jakości

Laptop Dell Latitude 3440 - 2699zł

Procesor Intel Core i5-4200U (2 rdzenie, 4 wątki, 1.6-2.6 GHz)

Matryca 14,1" matowa - 1600x900 (HD+)

Grafika NVIDIA GeForce GT 740M (2GB GDDR3) + Intel HD Graphics 4400 - przełączana

RAM 4 GB (jedno wolne gniazdo, wystarczy dorzucić 1 kość 4GB lub 8GB jeśli 4 to za mało)

Dysk 500 GB (możesz go wyjąć i wsadzić zamiast niego SSD a ten do kieszeni USB 3.0)

Bateria 5200 mAh - waga z baterią 2,10 kg

PLUSY gwarancja 36 miesięcy, rozdzielczość ekranu, aluminiowa konstrukcja, mobilność - gabaryty, pojemna bateria

MINUSY procesor niskonapięciowy, pojemność dysku (nie SSD)

Zastosowanie dom, szkoła, uczelnia