Witajcie.
Otóż dostałem laptop (Lenovo ThinkPad X201)
Niepotrzebny, więc przeznaczony do odsprzedania.
Laptop rozkręciłem, wyczyściłem, poskładałem i zabrałem się za ostatni cel przed sprzedażą - zainstalowanie świeżego, fabrycznego Windowsa 7 Pro. W tym miejscu zaczęły się schody.
Laptopy Lenovo słyną ze swoich partycji Q, na której często mają fabryczną wersję systemu, gotową do odtworzenia. Jakby tego było mało, przy użyciu Narzędzi Lenovo ThinkVintage utworzyłem pendrive z fabryczną wersją oryginalnego systemu przeznaczonego dla X201 (Factory Recovery).
Krok 1.
Zmiana hierarchii bootowania: pendrive USB na samą górę.
Efekt: informacja “Brak systemu operacyjnego” przy boocie.
Wniosek: To wcale nie jest bootowalny pendrive Windows, bo nie jest to .iso - tylko .wim
Tutaj pojawił mi się pomysł, aby przerobić ten .wim na bootowalne .iso, którego nie zrealizowałem, bo właściwie nie do końca wiem jak to zrobić dla tej mojej konkretnej sytuacji.
Krok 2.
Po przeszukaniu bazy internetowej wiedzy przyswoiłem, iż przy użyciu niebieskiego przycisku “ThinkVintage” i w dalszej kolejności - naciśnięciu F11: skorzystam z dobrodziejstwa przywracania systemu do ustawień fabrycznych.
Wniosek: Key 01 to Enter, Enter uruchamia tę samą funkcję co niebieski przycisk “ThinkVintage”, internet twierdzi, że powinienem zmienić klawiaturę, ale ja widzę iż wcale nie powinienem.
Krok 3.
Pobieram zatem nowe, najbardziej aktualne sterowniki - tzn. program Rescue and Recovery i instaluję, kolejna próba z ThinkVintage zakończona niepowodzeniem.
Efekt: “Error 0210 Stuck Key 01”
Krok 4.
Przywracam system do jedynego, możliwie najstarszego punktu o nazwie “Scheduled”, datowanego na rok 2015 z poziomu Windowsa, przy użyciu narzędzi Lenovo ThinkVintage.
Uruchamiam komputer ponownie i traktuję go przyciskiem “ThinkVintage”.
Efekt: Otwarcie ThinkVintage Rescue and Recovery
Krok 5.
Klikam kolejno: Lunch advanced Rescue and Recovery -> Restore your system -> Restore my hard drive to the original factory state -> I do not want to save any files -> okienko “System will restart to Windows Recovery Enviroment. Also, you can press F8 to enter Windows Recovery Enviroment, when you start your system. Do you want to restart now?” -> OK
Efekt: System Windows 7 x64 Pro uruchamia się jak gdyby nigdy nic i pokazuje pulpit.
Wniosek: restart i próba zalecanego F8
Krok 6.
Atakuję komputer przyciskiem F8 przy starcie.
Efekt: Klasyczne Windows F8 Menu, w którym nie widzę żadnej interesującej mnie pozycji.
Krok 7.
Aktualizacja programu Lenovo Rescue and Recovery do najnowszej wersji i powtórzenie Kroku 5.
Efekt: Dotarcie do tego samego punktu -> krótki pokaz okienka z niejasnym błędem (schemat: 0x12345678), komputer sam robi restart i zaczyna pracę jak gdyby nigdy nic.
Spostrzeżenia: w każdej sytuacji z poszukiwania rozwiązania, gdy tylko miałem opcję wyboru źródła “do przywracania/instalowania/reinstalowania/odtwarzania” - ani po wybraniu pendrive, ani po wybraniu dysku lokalnego - nie były dostępne ani widoczne żadne pozycje. Każda próba przywrócenia do stanu fabrycznego to zaznaczenia ptaszka “Restore to the original factory state”. Jak dotąd zatem nie widziałem jeszcze poważnej okazji, aby odwołać się do pendrive, który zawiera wszystko co potrzebne do transformacji systemu w ten fabryczny.
Nie mam już pomysłów co robić dalej, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do forum.
Pozdrawiam