Witam!
Mój brat ma poważny problem z w/w laptopem. Otóż w niedzielę chciał sobie zagrać w grę, więc uruchamia sprzęt, próbuje się logować do Windowsa 10 i… czarny ekran, po czym restart i komunikat jak na zdjęciu:
Zostawił lapka na kilka godzin w spokoju, jednak to naprawianie trwało nadal. Postanowił zostawić włączony w tym stanie komputer na całą noc, ale rano ten komunikat był nadal wyświetlany. W końcu wyłączył komputer guzikiem, po czym spróbował włączyć ponownie, ale nic to nie dało - Windows nadal coś naprawiał.
Brat nie chciałby reinstalować Windowsa, gdyż na tym komputerze są ważne dla niego pliki i nie chce ich stracić.
Liczę na szybką pomoc z Waszej strony.
Pozdrawiam.
Jeśli tylko chodzi o zachowanie plików to można na innym komputerze zrobić pendrive z linuxem i uruchomić z niego system i przegrać potrzebne dane. Można też przepiąć dysk do innego komputera i tam zgrać pliki. Potem można przeinstalować laptopa.
Co do systemu jeśli jest potrzebny sprawny to najlepiej byłoby włożyć płytkę instalacyjną albo pendriva z windowsa 10, z poziomu którego można by spróbować automatycznej naprawy, wykonać polecenia “sfc /scannow /offbootdir=d:\ /offwindir=d:\windows” gdzie d: jest literą dysku i “chkdsk c: /f” gdzie c: jest literą dysku
W czym problem zgrać dane z linuxa na inny dysk i po instalacji nowego systemu, w grze zamiast pobierania sprawdzić integralność przekopiowanych plików?
Po wykonaniu chkdsk system nadal nie uruchamia się, próbowałem wykorzystać funkcje przywracania systemu i to nic nie daje. chkdsk robiło się bardzo wolno zostawiłem komputer na całą noc z uruchomioną tą operacją. Czy jest jakaś szansa na uruchomienie systemu bez ponownej instalacji
Śmierć systemu plików!
Ratuj ważne pliki i profil użytkownika (folder imienny użytkownika w całości - może dane gier się zachowają?), kopiując je na inny nośnik lub co najmniej na partycję niesystemową przy pomocy np. bootowalnego programu “linuxowego”. Potem, niestety, reinstalacja systemu operacyjnego i po niej (po zainstalowaniu gier!) skopiowanie zachowanych danych użytkownika i gier z powrotem tam, gdzie były.