Lenovo Z710 - dysk zamiast DVD

W dniu dzisiejszym zakupiłem adapter do podłączenia drugiego dysku w miejsce napędu optycznego w moim Z710. Niestety po włożeniu adaptera z dyskiem pojawia się tylko logo Lenovo, następuje restart i tak w kółko. Podstawowym moim dyskiem jest SSD Samsunga, w adapterze jest standardowy HDD 1000GB.

Próbowałem zmieniać już wszystkie ustawienia w BIOS, zamieniać miejscami dyski i ponownie zmieniać ustawienia i niestety zainstalowany na SSD WINDOWS 10 się nie uruchamia. Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

Rozumiem że po wyjęciu dysku HDD wszystko wraca do normy.

Proszę sprawdzić kolejność bootowania w BIOS.

Po wyjęciu HDD wszystko działa. Po włożeniu innego HDD też wszystko działa.

Kolejność zmieniałem już na wszelkie możliwe sposoby.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale jest to SSHD czyli 8GB FLASH + 1000GB HDD.

Zaktualizuj BIOS http://support.lenovo.com/pl/en/products/Laptops-and-netbooks/IdeaPad-Z-Series-laptops/IdeaPad-Z710-Notebook?tabName=Downloads&linkTrack=Mast:SubNav:Support:Drivers and Software|Drivers and Software&beta=false

Ten laptop jest pewnie kupiony z tym SSHD więc z samym tym dyskiem się uruchamia (jeśli nie usuwałeś z niego systemu)?

Te “możliwe sposoby” są dość ważne. Czasem płyta daje do wyboru konkretny dysk co informuje o tym czy jest wykrywany. Można je jeszcze sprawdzić Linux-em nagranym na pendrive lub DVD.

1. Bios mam aktualny na tyle ile daje producent
  2. Dysk oczywiście działał jak był na nim zainstalowany system
  3. Dysk jest wykrywany przez komputer.
  4. Dysk widać w Windows jeżeli po włączeniu komputera wybierze się opcję skąd ma się uruchomić komputer i ręcznie wskaże mu się dysk ssd z systemem. Niestety po kilku takich uruchomieniach Windows 10 “umiera” i już nie wstaje.
  5. Dysk SSHD (1000GB + 8GB FLASH) jest czysty (wyzerowany) i ma jedną dużą partycję
  6. Komputer współpracuje z innymi dyskami, które wsadzam zamiast tego SSHD. Teraz mam 250GB i nie ma żadnego problemu.