Lepiej jak wiatraczek wssysa czy wyssysa powietrze?

Witam!

Chciałbym domontować dodatkowe chłodzenie do mojego komputera, wiatraczek mam ze starego komputera był przymocowany z tyłu obudowy.

I tu moje pytanie:

Zamontować ten wiatraczek tak by wsysał powietrze do środka, czy tak by wysysał to powietrze ze środka obudowy?

I jeszcze gdzie go najlepiej zamontować ??

na tyle budy i ma wiać na zewnątrz czy jak wolisz wysysać…

Witaj.

Zerknij np.tutaj http://www.night-modders.com/index.php? … &pageid=10

Ja niedawno u siebie dołożyłem wentylator z przodu obudowy,który zasysa do środka chłodne powietrze-temp.spadła ok 2-3’C.

Ale nie wiemy jak masz rozmieszczone podzespoły w obudowie?

Niestety zdj. obecnie wstawić nie mogę (postaram się to zrobić jutro) ale proszę sobie wyobrazić komputer z boku ^^ po prawej na dole dysk twardy na górze napęd CD/DVD. Płyta główna z drugiej strony (drugi bok) na samym dole karta graficzna i na samej górze po lewej stronie zasilacz :slight_smile: Mam nadzieję że jakoś w miarę dobrze opisałem ale postaram się dodać zdj jeśli to konieczne lub przydatne :wink:

Dodane 08.04.2012 (N) 12:23

Dobra zamontowałem wiatraczek z tyłu obudowy pod zasilaczem tak aby wysysał ciepłe powietrze. Temperatura spadła około 5-10 stopni.

Komputer trochę głośniej zaczął chodzić (przez wiatraczek) niestety wiatraczek wydaje czasami dziwne dźwięki tak jakby coś tam się obluzowało lub nie było naoliwione czy jakoś tak???

Jak to jakiś starszy i standardowy wentylator, to się nie dziw. Jakiś standardowy w miarę cichy wentylator to np. SilentiumPC Zephyr 120 :slight_smile: (test)

Stary tak a firmy Intel :slight_smile:

Nie firmy Intel a z naklejką firmy Intel :wink:

Hahaha :wink: