Witam serdecznie, tak jak w temacie, tylko rozszerzę zagadnienie które mnie frapuje. Mówiąc o tym skąd lepiej mam na myśli oprogramowanie które jest w telefonach operatorów: T-mobile, Orange, Plus GSM, itp…
Pytanie moje tyczy się smartfonów, jak wiadomo producent co jakiś czas szczególnie mam tutaj na myśli szczególnie sprzęty postawione na androidach wydają różnego rodzaju aktualizację. Aktualizację dają nam zmiany w oprogramowaniu, dlatego też grono hobbystów, wyczekuję na daną aktualizację i następnie aktualizuję sprzęt. Z tego co wiem, operatorzy komórkowi wydają, a w zasadzie nie wydają żadnego albo bardzo rzadko aktualizację do smarftonów. Jedyna praca operatorów polega na obrandowaniu softu do maszynki i nic więcej, czyli logo przy uruchamianiu, ikonki do internetu, i jak w przypadku orange, tragiczne logo z tyłu telefonu, oraz straszna ingerencja w oprogramowanie - brzydka estetycznie i mało funkcjonalna. Mam dobre informację, że aktualizację operatora nie są na równi z aktualizacjami dla producenta, czy coś się w tej kwestii zmieniło? Jaka jest polityka operatorów w takich sprawach? Co wy na ten temat sądzicie, oprogramowanie operatora jest bardziej ograniczone, nieaktualne? Czekam na Wasze opinie =D>
Tak jak napisałeś - aktualizacje systemowe bywają u operatorów opóźnione lub nie ma ich wcale, a ponadto powrzucają do telefonu sporo śmiecia (oprogramowania), którego bez rootowania nie można usunąć.
W Nexusach masz oryginalnego, czystego Androida, w iPhonach masz czystego iOSa - tutaj aktualizacje masz na bieżąco.
Jeśli chodzi o Samsungi i pewnie inne marki z Androidem na pokładzie, to można instalować oryginalny system ale niebrandowany. Dla Samsunga robi się to przez Odin i ROM z np. samfirmware.com, ale pewnie są też inne możliwości.
Jeśli chodzi znowu o telefony w abonamencie, to znacznie bardziej opłaca się je brać w wysokich abonamentach. Dla niższych abonamentów może to być mniej opłacalne, choć jeśli kogoś nie stać aby zapłacić gotówką to i takie rozwiązanie nie jest najgorsze.
A telefon od operatora powiedzmy plusa, idzie w jakiś sposób załatwić temat, aby na urządzeniu działał soft wydawany przez producenta, czy wszystkie inne próby zmiany oprogramowani poza tymi serwisowymi producenta będą brane jako ingerencje w oprogramowanie i gwarancja automatycznie leci do kosza?
Słyszałem o takich przypadkach, że telefon jest oddawany na gwarancję i w autoryzowanym serwisie przy okazji wymienili soft na producenta i gwarancja pozostała, na to wychodzi, ze to jest jedyny sposób na posiadanie oprogramowania producenta na urządzeniu od operatora. Dobrze kombinuje? :razz: