[LG L9] Problem z uruchomieniem aplikacji z paska QSlide

Witam.

Pisałem już na innym forum lecz na odpowiedź chyba się nie doczekamy.

Zauważyłem wczoraj dość dziwną przypadłość z moją L9taką. Odinstalowałem z preinstalowanych aplikacji “QSlide” jakimś z dopiskiem, uruchomiłem telefon, co prawda pasek QSlide mi nie zniknął (a irytuje mnie co nie miara) ale za to problem mam z kalkulatorem który po uruchomieniu daje komunikat:

“Niestety, Kalkulator został zatrzymana” (dokładnie taki).

Dodam, iż problem jest z pozostałymi aplikacjami z paska QSlide, nie to, że z paska nie działają, z którego w ogóle nie korzystam ale i normalnie z menu wywołane też dają taki komunikat.

Mówię tu o Notatniku, Wideo, Internecie. Kalendarz o dziwo działa.

Zastanawia mnie to jak usunięcie samego paska może mieć wpływ na aplikacje zainstalowane co ciekawe w systemie a nie w dodatkowych nakładkach systemowych.

Pytanie do Was, drodzy forumowicze, czy moja ingerencja mogła mieć wpływ na działanie aplikacji?

Nie chcę robić przywracania do ustawień fabrycznych bo to jest irytujące, ustawienia wszystkich aplikacji, telefonu etc. Oczekuję jakiejś pomocy w przywróceniu działania tych aplikacji o ile to możliwe, rzecz jasna.

Jeśli nie ma takie opcji to usunę nie działające aplikacje, zastąpię je pobranymi z Sklepu Google’a.

Tylko jeszcze jedna sprawa, przy usuwaniu Kalkulatora jest jasno napisane że to Kalkulator, Notatnik, Internet, Kalendarz, a jak to jest z resztą aplikacji bo przeglądając te które dostałem z telefonem czasem mają nieco inne nezewnictwo.

Co do aplikacji Internet. Czy można ją usunąć? Czy jest to w ogóle wykonalne i czy nie naruszy stabilności systemu?

Jak zlokalizować aplikację Wideo (w sensie jak jest podpisana aplikacja) z której również nie korzystam, i ją usunąć?

No i co mnie jeszcze bardzo zastanawia - jak prosto, ale na prawdę prosto usunąć ten QSlide bo dostaję białej gorączki na jego widok…

Pozdrawiam.

Aplikacje, na pozór ze sobą nie spokrewnione, w przypadku gdy są systemowe mogą być ze sobą powiązane.

Dałeś sam sobie odpowiedź, myśl logicznie.

Trzeba było pomyśleć przed grzebaniem w telefonie i zrobić kopię zapasową.

Niech ci ktoś wyciągnie ze swojego romu aplikację QSlide i wtedy przywróć ją na swoje miejsce z uprawnieniami 644.

Użyj TitanumBackup, aplikacje zaznaczone na czerwono są aplikacjami systemowymi, titanumbackup często nie zmienia ich nazw i wyświetla je tak jak wyświetla je system.

Wszystkie pliki systemowe w których gmerasz mogą naruszyć stabilność systemu.

Zanim zaczniesz grzebać pobaw się w zamrażanie aplikacji przez TB.

10 sekund szukania w google: http://forum.android.com.pl/f764/v20-usuniae-cie-aplikacji-qslide-z-paska-notyfikacji-277886/

EDIT : usuwanie bloatware z LG L9: http://androidforums.com/optimus-m-all-things-root/253523-list-apps-safe-remove.html

Wszystko fajnie pięknie ale czy aplikację Internet można usunąć? Jedni piszą że nie, inni że tak.

Reszta mi nie potrzebna więc wywalam.

Jak to jest z Titanium Backup?

Aplikacje na czerwono to te systemowe, na nie należy uważać, tak? Zaś te na zielono? Jak należy je traktować?

Jeśli nie wiesz to nie wywalaj.

Chwila, nie działa mi Internet, Chrome i Firefox działają bardzo dobrze.

Internet jak nawet zamrożę to zniknie z menu?