Witam posiadam monitor http://www.proline.pl/sklep.php?p=LG+24+W2443T-PF (nawet kupiony w proline bo było blisko) i mój problem polegał na tym że oglądając film ciągle występowało smużenie (poziome paski lekkie zciny przy dynamiczniejszych scenach)i to całkiem spore.Na początku po zakupie monitora zmieniałem trochę ustawienia częstotliwości rozdzielczości itp i problem udało mi się rozwiązac. Niestety nagle bez powodu wrócił. Teraz problem jest tylko gdy oglądam filmy w przeglądarce (megavideo itp) bo filmy z dysku chodzą bez problemu. Próbowałem już wielu metod: zmiany rozdzielczości (obecnie 1920x1080) , głebi kolorów (16/32 bit) , częstotliwości odświeżania (60 Hz, 75 Hz , 85 nie próbowałem bo nie obsługuje jej niby monitor a nie chce czegoś zepsuc). Opcja “Reduce DVI frequency on high-resolution display” w sterownikach ATI także nie pomogła, przeinstalowałem kodeki (próbowałem większośc możliwych) flash playera , próbowałem na 4 różnych przeglądarkach i nadal nic.
Mój komp
Radeon 9000 Pro Podkręcony core 275 na 320 pamięc 250 na 260
Amd athlon XP 2200+ 1.8 GHz Podkręcony na 2,0 Ghz
512 ram
Monitor podłączony z kartą przewodem DVI (aż dziw że tak stara karta ma to gniazo), ponieważ na D-Sub z początku także miałem smużenie które znikło dopiero na DVI . Teraz też zmiana kabla nie rozwiązuje problemu.
Komputer podkręcałem dośc niedawno ale raczej to nie tego wina bo po powrocie do orginalnych ustawień problem nadal występuje.
Jak sądzicie co może byc winą tego smużenia i co mogę zrobic aby je zlikwidowac ?
RTC w ustawieniach monitora masz włączony? Problem występuje tylko w filmach, czy też grach? Jak tylko filmy to miałem identyczną sytuację z laptopem. Pomógł dopiero format. Mimo, że wgrałem te same aplikacje po formacie nie pojawiły się “lagi”.
Przeszukałem właśnie wszystkie ustawienia monitora / sterowniki i nigdzie tego RTC nie mogę znaleśc. Tak tylko w filmach i tylko tych z przeglądarki bo tych z dysku już nie.
Wlaśnie dodam tylko że smuży jeśli jest włączony pełny ekran bo jeśli jest w tle przeglądarki to nic sie nie dzieję ale to chyba normalne .
qwerty01 rozumiem że ty z monitorem dostałeś też jakiś program gdzie masz tą opcje najwyraźniej Niestety ja dostałem tylko płytkę z której się same zainstalowały sterowniki i instrukcja (w dodatku nie po polsku) Mógłbyś podać nazwę tego programu albo zuploadować go ? Tzn jeżeli to nie pomoże też to spróbuje zrobić format ale to w ostateczności.
– Dodane 09.03.2010 (Wt) 15:00 –
Jestem właśnie świeżo po formacie z zainstalowanymi tylko sterami do karty graficznej , dźwiękowej, monitora, kodeków firefoxa i flash playera (najnowszego). Niestety smużenie nadal występuję i nadal tylko w przeglądarce
Przy okazji odświeżam bo temat się zakopał trochę … warna mi nie szkoda ale problem chcę rozwiązać o ile to możliwe (dodam że po kupieniu monitora na początku smużenie nie występowało wcale :/)
– Dodane 12.03.2010 (Pt) 19:01 –
Znowu trochę grzebałem i znowu się inaczej zrobiło… teraz monitor smuży w każdym filmie (niezależnie od tego czy z neta czy z dysku) ale smużenie występuje tylko w jednym miejscu (linia przecinająca na skos górną częśc monitora) za która obraz się jakby przesuwa lekko w bok. W grach tego nie zauważyłem więc to napewno nie wina monitora Za miesiąc bedę wymieniał kartę graficzną (ew najpierw sprawdzę na innej czy występuje smużenie ale teraz nie za bardzo mam okazję jak :/). Może ktoś jednak się znajdzie kto umiałby rozwiązac ten problem ? Jak juz wyzej wspomnialem na poczatku po kupieniu monitora smużenie nie występowało wcale póki nie zacząłem grzebac przy kompie. Czego to moze byc wina procesora / karty graficznej czy czego jeszcze ? ;d