LibreOffice 7.0.1 - hasło w dokumentach [naprawiono w 7.0.4 & 7.1.0]

Witam,
Jakiś czas temu wysyłałem znajomej dokument tekstowy LibreOffice. Dla bezpieczeństwa wstawiłem hasło i zapisałem. Na co dzień nie potrzebuję hasła do tego tekstu, więc pomyślałem, otworzę i ponownie zapiszę dokument bez hasła.
I tu zaczęły się schody…

Przy próbie ponownego zapisywania takiego dokumentu, choć jest on z hasłem, nie mamy opcji odznaczenia pola “Zapisz z hasłem”, a tym samym zrezygnowania z hasła dla danego pliku.

zapis

Czy ktoś jeszcze spotkał się z tym problemem? Jak z dokumentu z hasłem zrobić ponownie bez hasła? A może to błąd w LibreOffice?

CTRL A aby zaznaczyć całą treść dokumentu,
następnie CTRL C aby go skopiować,
potem CTRL N aby utworzyć nowy dokument,
potem CTRL V aby wkleić zawartość do nowego dokumentu,
i na koniec CTRL SHIFT S aby zapisać nowy dokument bez hasła tym razem.

Sprawdzałem: po zapisaniu dokumentu z hasłem, otwieram go podając hasło a następnie wybieram zapisz i odznaczam zapisz z hasłem program zapisuje nowy plik.
Otwiera się bez hasła.

A wątek czytałeś?
Bo z tego co tu napisałeś wynika że chyba nie.

No właśnie o tym piszę. Chyba nie rozumiesz.

Jaka to wersja LO (nr i OS)? “Zapisz jako” pod inną nazwą z opcją bez hasła też nie działa?

Dzięki za odpowiedź. Rozwiązanie, które podałeś działa. Podobnie próbowałem sam wcześniej, gdy nic potrafiłem usunąć hasła w pliku. Jedyny “drobiazg”, który mnie zniechęcał do jego zastosowania to to, że z oryginału, który miał np. 16 stron, kopia miała ich 18… Oczywiście całe formatowanie tekstu jest identyczne jak w oryginale, ale wydłużenie objętości powodowało, że na końcach wersów pozostawały samotne: i, z, w, o.
Zastanawiałem się skąd to się bierze i znalazłem wyjaśnienie. Oryginał miał we właściwościach strony marginesy wąskie, a gdy kopiujemy jak opisałeś to wklejamy do standardu, czyli strony o marginesach normalnych. Stąd wydłużenie tekstu i efekty jak opisałem. Ale wystarczy, by zmienić szerokość marginesu i mamy kopię o wyglądzie i objętości oryginału.

Używam na Win10:

Version: 7.0.1.2 (x64)
Build ID: 7cbcfc562f6eb6708b5ff7d7397325de9e764452

“Zapisz jako” pod inną nazwą z opcją bez hasła też nie działa?

Można zmieniać nazwę, ale plik pozostanie chroniony hasłem. Więcej, próbowałem modyfikować treść, ale to nie ma wpływu, jak przypisałeś hasło, to ono pozostawało…

Nie zrozumieliśmy się - zapisujesz pod nową, inną nazwą i odznaczasz to, co poniżej:

Sprawdziłem na wersji 6 - działa jak należy.

Zapisywanie tego pliku z inną nazwą nie powoduje pojawienia się zaznaczonego pola “Zapisz z hasłem”, które moglibyśmy odznaczyć. Tak jak w pliku oryginalnym, to pole nie jest zaznaczone. Plik choć o innej nazwie, zostanie zapisany z hasłem oryginału.

Pole ma zablokowane odznaczanie?

Jak tak to zaszaleli w LibreOffice 7 z bezpieczeństwem.

W wersji 7.1.0.1 można użyć “Zapisz jako… jak plik nie musi mieć daty sprzed kilku tygodni i nikt nie patrzy na czas tworzenia pliku (zapisz jako może oba parametry przekłamać).

Czyli za około 6 tygodni się naprawi zapisz jako…, skoro teraz w 7.0.1.2 macie to zbugowane: https://ask.libreoffice.org/en/question/146051/remove-file-password-protection/?answer=271899#post-id-271899.

Pole ma zablokowane odznaczanie?

Nie, nie ma blokady pola, ale skoro w dokumencie z hasłem nie jest ono zaznaczone, to nie ma możliwości jego odznaczenia, by utworzyć nowy dokument przez “Zapisz jako…” już bez hasła.

Ale jeśli w wersji 7.0.4 już to naprawiono, nie pozostaje mi nic innego jak zaktualizować pakiet i powinno być ok.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc, pozdrawiam :slight_smile: