LibreOffice dodawanie kodu C, C++, HTML itd. formatowanie cudzysłowu

Jest sposób we Writerze żeby poprawnie wyświetlało mi znaki cudzysłowu? Przydałoby się podczas jak np. podaję jakiś kod. Chodzi mi o taki cudzysłów prosty.

Domyślam się że pewnie można zmienić. A można jednocześnie zachować taki polski cudzysłów dolny i się przełączać między nimi?

1. Możesz wyłączyć zupełnie dolne cudzysłowy
    Narzędzia → opcje autokorekty → opcje zlokalizowane → cudzysłowy - wyłącz zamień
  2. Możesz wpisać dwa razy „” a następnie skasować ten pierwszy - pozostanie tylko górny
  3. Wklej kod z innego programu np z Notatnika - cudzysłowy nie będą zmienione, wtedy autokorekta nie działa
1 polubienie

Mam jeszcze następujący taki problem:
--> zamienia się na →

Jak to zrobić? (wyłączyć)

Próbowałem tak bez skutku:
1. Byłem w: → opcje autokorekty → wyjątki dla języka: Polski → zakładka: Zamień
2. I usunąłem tam: Zamień Na --> →
3. Niestety nie pomogło. Robi mi się -→ ale tylko wtedy jak wpiszę -->, ogólnie zamienia -> na →

Jak to rozwiązać?

Może wklejaj gotowy kod z np. Visual C++ do Writtera zamiast w LO pisać pseudokod gdzie nie masz gwarancji, że coś nie pokiełbasiłeś i kod się nie skompiluje lub ma błędy.

Gdybym pisał coś z większą ilością elementów to oczywiście skorzystałbym ze środowiska :slight_smile: Bo ręcznie nie sposób byłoby to ogarnąć, tak żeby nie popełnić błędu. To co akurat robiłem jest prostsze od C++, takie fragmenty sobie dodawałem zaczerpnięte z HTML. Zwykły komentarz <!-- --> chciałem sobie wstawić.

Wolałbym to jednak wyłączyć w programie. Bo jak zacząłbym coś poprawiać to samo mi zmieni formatowanie, sam rozumiesz.

napisz - > coś coś a potem wykasuj spację między - i >. Jak byś chciał być bardziej pro, to wypróbuj markdown a potem konwertuj do docx lub pdf za pomocą https://pandoc.org/, więcej pracy na początku ale jak się wciągniesz to fajnie idzie i kod elegancko się komponuje z tekstem.

1 polubienie

Rozwiązanie dla ciekawskich:
[SOLVED] Wyłączenie znaku → (zamienia się z --> i ->) na LibreOffice