Przyznaje się dla mnie ta umowa jest średnio zrozumiała.
Jak wszystkie “software’owe”. Dlatego wolę soft na licencjach GPL
Nie rozbawiło. Raczej zażenował brak rozumienia zapisu licencji przez autora tematu.
Cóż, takich “kwiatków” coraz więcej…
Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.
Zapis na opakowaniu “dla jednego komputera z systemem Windows” czy “for 1 Windows PC” jest jak najbardziej manipulacyjny i niejednoznaczny a dopiero EULA to wyjaśnia.
Czy taki komentarz pod adresem kolegi Judykatora potrzebny?
Tak.Ponieważ wtracanie sie w dyskusję nie przeczytawszy jej całego wątku,od jej początku a poczatkiem był wpis “W opisie jest Licencja na 1 komputer”.
Moja druga odpowiedz była następujaca
"Komputer to sprzęt a nie użytkownik sprzętu.Myślę że jedno od drugiego łatwo rozróżnić.
Jeśli w Licencji nie na dodatkowych zapisów ograniczających ilość użytkowników, to dotyczy wyłącznie ilości komputerów na których można dany program zainstalować.
Podany opis jest jasno sformułowany.
“Licencja na 1 komputer”.
Jesli ktoś tego nie potrafi zrozumieć niech to niech wraca do szkoły.
P.S.Ja licencji nie czytałem w związku z tym.oparłem się na tekscie który dostarczył zainteresowany a ten podał tylko tyle.
Wystarczy zerknąć do EULA, żeby stwierdzić, iż sformułowanie “komputer” nie jest jasne i oczywiste jak się wydaje. Dopiero lektura EULA rozjaśnia wątpliwości.
Wyzywanie forumowiczów od głupków może przejdzie na głównej stronie DP, na której liczą się kliknięcia, ruch i odsłony reklam. Na forum kultura wypowiedzi i szacunek do dyskutantów jest na wyższym poziomie.
Ręce opadają.
“Wystarczy zerknąć do EULA, żeby stwierdzić, iż sformułowanie “komputer” nie jest jasne i oczywiste jak się wydaje. Dopiero lektura EULA rozjaśnia wątpliwości.”
No to jak?Jest w EULA jasne czy nie jest jasne?
Czy w pierwszym poście od którego się zaczęło podano pęłną treść licencji czy tez zapytano jak rozumieć ten wpis “Licencja na 1 komputer”.Tylko ten wpis.
Moja druga odpowiedz
""Komputer to sprzęt a nie użytkownik sprzętu.Myślę że jedno od drugiego łatwo rozróżnić.
Jeśli w Licencji nie na dodatkowych zapisów ograniczających ilość użytkowników, to dotyczy wyłącznie ilości komputerów na których można dany program zainstalować.
Podany opis jest jasno sformułowany.
“Licencja na 1 komputer”.
.
Nie jest. Dopiero EULA wyjaśnia co się kryje pod pojęciem “komputer”.
No to proszę o to wyjasnienie.
EULA:
" Urządzenie. W rozumieniu niniejszej umowy termin „urządzenie” oznacza fizyczny lub wirtualny system sprzętowy wyposażony w wewnętrzne urządzenie magazynujące dane, który służy do uruchamiania oprogramowania. Partycja sprzętowa lub dysk typu blade są uznawane za urządzenie"
Konia z rzędem temu, kto powie ile licencji potrzeba, jeśli Office jest zainstalowany na partycji współdzielonej przez Windows i Linux zainstalowane na tym samym dysku - Windows jako host, Linux jako wirtualka.
A więc jednak nie człowiek
No to teraz przeczytaj
" a. Licencja. Oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. Na mocy tej umowy Microsoft udziela Licencjobiorcy prawa do zainstalowania (jeżeli oprogramowanie zostało zakupione od sprzedawcy) i uruchomienia na urządzeniu (licencjonowane urządzenie) jednej kopii oprogramowania w celu korzystania z niej przez jedną osobę w danym czasie pod warunkiem zachowania zgodności z wszystkimi postanowieniami niniejszej umowy."
Proste jak drut.Jedna kopia, na jednym urządzeniu dla jednego uzytkownika w tym samym czasie
Mam znowu powtórzyć.
“Komputer to sprzęt a nie użytkownik sprzętu.Myślę że jedno od drugiego łatwo rozróżnić.
Jeśli w Licencji nie na dodatkowych zapisów ograniczających ilość użytkowników, to dotyczy wyłącznie ilości komputerów na których można dany program zainstalować.”
Rozumiem, że to odpowiedź na zagadkę z koniem z rzędem jako nagrodą?
To taki dodatek cos ograniczajacy
“(i) oddzielnie używać lub wirtualizować funkcji oprogramowania;”
Prawnika potrzeba by to zrozumieć?
No popatrz. A chwilę wcześniej nawyzywałeś OPa od głupków.
Zapomniałem znak zapytania wstawić.Juz poprawiam
Czyli nie jest na jeden komputer a na jedną instancję? Uważasz, że jest OK ze strony MS taka manipulacja?
Idźcie lepiej zagłosować, szkoda niedzieli. Już wiem to co chciałem wiedzieć
Zatrzymajcie tą karuzele … Licencji…