Licencja uaktualnienia Win 7

Witam

Zakupiłem Windows 7 HP BOX Upgrade PL i zainstalowałem jako uaktualnienie do mojego laptopa na którym była Vista OEM. Jak wiadomo wersja BOX upgrade nie ma klucza licencyjnego naklejanego na obudowe tylko jest w pudełku na tekturce. I trochę niejasna jest dla mnie sprawa licencjonowania - czy np. będę mógł w przyszłości na tym laptopie powrócić do Visty i to uaktualnienie Windows 7 zainstalować na innym laptopie na którym też mam Vistę? Chodzi mi o to, czy Upgrade można, tak jak zwykłą wersję BOX, odinstalować (tzn. wrócić do poprzedniego systemu) i zaisntalować na innym kompie, czy też może, skoro wcześniej miałem Viste OEM, przypisze się na stałe do kompa (aczkolwiek nie ma naklejki z kluczem do naklejenia na komputerze)?

Pozdrawiam

Licencja OEM jest przypisana do konkretnej płyty głównej komputera,nie można jej normalnie przenosić na inny komputer chyba że za zgodą Microsoftu.Tej na której po raz pierwszy była aktywowana.Licencja Upgrade łączy się z OEM i przy ewentualnych zmianach z komputerem powinny być razem przenoszone.Możesz wrócić do Visty.Punkt przywracania systemu lub czysta instalacja.Ale Upgrade w takim wypadku za osobną zgodą Microsoftu.

No dobra, ale to w takim razie czemu uaktualnienie jest drozsze od wersji OEM, gdzie się nie wymaga żadnego systemu? Wg mnie Win 7 Upgrade to czysta wersja BOX, a wiesz po aktualizacji dotychczasowego systemu (nawet jeśli była to wersja OEM) mam prawo odinstalować go i przywrócić system, a potem sobie zainstalować na innym kompie. Rzecz jasna, nie można używać Win7 jednocześnie na więćej niż jednym komputerze. Zresztą, zapytam MS jak to jest, a wcześniej dokładniej przezcytam Umowe Licencyjną.

A i prosiłbym o wypowiedź osoby rzeczywiście orientujące się w tej kwestii.

Wypowiedzi użytkownika z jakiegoś tam forum:

OEM możesz zakupić tylko z nowym komputerem.Bardziej przypomina to promocje.

Po pierwsze co to ma do rzeczy ? Ja pytam czy instalując Win7 Upgrade na Viste OEM, dalej będę miał OEM.

Po drugie: możesz sobie złożyć komputer i zakupić sam Windows OEM, było już o tym.

Podałem Ci wypowiedzi, wyglada na to, że tak.

Dzieki za informacje hevet.

W sumie to zacytowana przez Ciebie sytuacja mnie dziwi, bo tak ludzie mieliby za pół ceny w zasadzie wersje BOX (no bo praktycznie komp ma juz preisntalowaną Viste lub XP). Pozdrawiam

Podejrzewam, że wiele osób jednak źle to zinterpretuje i kupi wersję upgrade a potem się rozczaruje. Wszędzie widziałem tylko informację, że można “zupgradować” wersję OEM Visty, ale że po tym zabiegu będziemy mieli dalej wersję OEM to już nikt nie dopisze.

A ja mam zupełnie inne informacje. Według mojej wiedzy BOX upgrade zachowuje się tak jak każdy normalny BOX, czyli można go normalnie odinstalować i przenieść na inny komputer spełniający wymogi licencji upgrade.

Najprościej będzie zadzwonić na 0 801 MSINFO i zapytać konsultanta albo napisać maila.

:roll:

SilberPunkt , po części masz racje, jeśli np. zainstalujesz upgrade do Windows 7 na Viste i po jakimś czasie sformatujesz partycje z systemem a następnie zainstalujesz samą Viste i nie będziesz instalował upgrade to mamy możliwość zainstalować je na innym komputerze, inny system zaktualizować czyli sam upgrade jest wersją BOX i można przenosić do woli na inny komputer/stacje roboczą ale sama Vista dalej pozostaje OEM