zepsuła mi się płyta główna po okresie gwarancj i wymieniłem ją we własnym zakresie i tu pytanie czy straciłem w ten sposób licencję OEM na Windows XP Home?
Jeżeli tak to czy uda mi się uruchomić Angielski z Cambridge i inne programy dla Windows na Linuksie? Może Wine?
Może coś się zmieniło albo trafiłem w M$ na osobę niekompetentną/nieżyczliwą (niepotrzebne skreślić), ale mi kazali niestety kupować nową windę jak 2 miesiące po gwarancji siadła mobo u kolesia…:mrgreen:
mkkorek , klucz z naklejki licencyjnej nie będzie działał.
System nie będzie dał się aktywować, ponieważ przy pierwszej aktywacji systemu został zapamiętany BIOS poprzedniej płyty głównej. Podczas aktywacji zostaje porównywany BIOS płyty głównej z tym, który był podczas pierwszej aktywacji. Jeżeli się zgadza, zostaje dokonana aktywacja, jeżeli nie zgadza się (czyli włożona jest inna płyta główna), aktywacja nie zostanie dokonana.
Zapomniałem napisać, że chodziło o wersję windy OEM czyli przy padzie po gwarancji mobo M$ miał podstawy do kupienia nowego egzemplarza systemu. Przy okazji sprawdzę czy coś się zmieniło na infolinii MS…:mrgreen:
dziewczyna ma plytke xp’ka z 2005 roku, ja mam xp’ka z sp2, oba Home, czy jeśli zainstaluję u niej na komputerze z mojej płyty, z jej kluczem to bedzie wszystko legalnie i ok?