Licencje gier i programów - instalacja na innym komputerze

W warunkach użytkowania większości gier i programów komputerowych (o ile nie we wszystkich) jest informacja, że użytkownik może korzystać z gry/programu na 1 komputerze. Ale tutaj chodzi o korzystanie w tym samym momencie, tak? W sensie mogę odinstalować daną grę/dany program z jednego komputera i zainstalować na innym przy użyciu tego samego klucza produktu? Chodzi mi tutaj o kwestię legalności (czy takie postępowanie jest właściwe), ale i ewentualnych ograniczeń (czy takie coś jest możliwe). I jeszcze sprawa gier obsługiwanych przez Steam bądź Games For Windows LIVE. Jak sprawa ma się tutaj?

O ile dobrze pamiętam gry na Steam są przypisane do konkretnego konta i możesz je odpalać z każdego komputera na którym jest internet.

Co do programów, trzeba dokładnie czytać licencję :wink:

W przypadku Steama tak jak napisał @rgabrysiak gry są przypisane do konta i można je instalować bez problemu na innym komputerze, jedynym ale jest IP. Jak Steam stwierdzi, że zmieniło się IP, z którego zazwyczaj się łączysz poprosi o uwiarygodnienie twojej osoby poprzez podanie kodu, który przyjdzie Ci na maila.

Co do innych programów, np. Total Commander czy Adobe Photoshop, z tego co pamiętam możesz mieć zainstalowane na więcej niż jednym kompie, ale używać możesz tylko na jednym w danym czasie. Nie wiem niestety czy te zapisy się nie zmieniły, byś musiał poczytać licencję.

Steam to w ogóle mnie prosi o uwierzytelnienie nawet jak ponownie go instaluję na tym samym komputerze albo loguję się po dłuższej nieobecności. Co do licencji to właśnie czytam i jest napisane, że wolno używać na 1 komputerze i właśnie pytam czy ogólnie na jednym mogę zainstalować czy po prostu nie mogę mieć na więcej niż jednym kompie jednocześnie.

Gry z platform Steam Origin Games For Windows LIVE są przypisane do danego konta i „można je instalować na dowolnej ilości komputerów”, bo i tak pograsz jednocześnie tylko na jednym komputerze. Konto/gra jest przypisana do użytkownika i tyle.

Jeżeli chodzi o IP. To wcale nie ma takiej opcji jak uwiarygodnienie użytkownika. Posiadacze Neostrady mają losowo zmienne IP, więc za każdy razem po zmianie IP i odpaleniu gry musieliby potwierdzać oryginalność gry a taka sytuacja nie występuje.

Osobiście jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Neostrady oraz konta na platformie Steam i nigdy tego typu problemów nie miałem.

Teraz, jeżeli będziesz chciał sprzedać daną grę, (co nie do końca według niektórych jest legalne) to będziesz musiał ja sprzedać wraz z kontem. W takich wypadkach nie zaleca się instalowania więcej niż jednej gry na danym koncie.

Jeżeli chodzi o oprogramowanie.

Wszystko jest zawarte w licencji takiego oprogramowania – czy można instalować na dowolnej ilości komputerów czy tylko na jednym etc.

Nie chodziło mi o potwierdzenie oryginalności gry. Ostatnio logując się na platformie Steam z innego IP jak zwykle wyskoczyła mi informacja, że loguje się z innego IP niż zwyczaj i czy mogę potwierdzić, że ja to ja podając kod, który został przesłany na mojego maila, więc takie zabezpieczenie jest.

Nie każda gra korzystająca z Games For Windows LIVE jest przypisana do konta. Wiem bo jakiś czas temu postanowiłem zrobić nowe konto na GFWL i w GTA IV bez problemu się zalogowałem na nowe konto i mogłem grać, a w Colin McRae DIRT 2 wyskoczyło, że jest powiązane z innym kontem (tym moim starym) i musiałem kupić nową grę… Trochę to głupie wg mnie, że jest to tak powiązane w niektórych grach, ale no cóż…