Licencje Windows 10 na koncie Microsoft - gdzie znaleźć?

Witam serdecznie,
Parę dni temu ożywiłem dwa sprzęty komputerowe dla rodziców i zakupiłem dwie nowe licencje. Ponieważ komputery są moje to i te licencje chciałbym podlinkować pod swoje konto MS. No więc zalogowałem się na swoje konto MS ale w zakupach oraz w licencjach widnieje tylko Office (który kupiłem wraz z pierwszą licencją Windows).
Dlaczego więc nie widzę tam swojej licencji Windows?
Zakładam, że dlatego, iż korzystam obecnie z konta lokalnego. Jestem jednak pewien, że w międzyczasie zalogowałem się na komputer przez konto Microsoft, właśnie po to by połączyć licencję z kontem. Być może przenosząc się na konto lokalne zmuszony byłem odlinkowac konto od licencji?

Co zatem zrobić by korzystać z kont lokalnych (są znacznie łatwiejsze, nie wymagają żadnego ‘logowania’, żadnego hasła) jednak licencje z kluczami mieć podpięte pod konto Microsoft?

Pozdrawiam serdecznie,
Sheaker

Licencja na Windows nie podpina się pod konto M$. Jest powiązana z płytą główną więc teraz zawsze jak na tych komputerach zainstalujesz system nawet nie podając klucza (oczywiście wybierając taką samą wersję jaką zakupiłeś) to się on z automatu aktywuje. Spokojnie możesz korzystać z kont lokalnych a aktywacja zostanie.

Nie no ja mam tą wersję box, wieczystą. Mogę ją przeinstalować. Już raz to robiłem.

U mnie jest raczej:
obraz

Pytanie więc:

Pozdrawiam,
Sheaker

@FadeMind to że można zmienić klucz produktu aktywowanego to wiem. Nie zmienia to faktu że system aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej ponownie sam się aktywuje na tym samym komputerze po ponownym zainstalowaniu i nie będzie nawet klucz potrzebny.

Chyba wszytki licencje na WIN10 są wieczyste. Jak masz wersję BOX to masz pudełko, klucz produktu i nie musisz tego podpinać pod konto M$. Podajesz ten klucz przy każdej instalacji i to wystarczy.

Ok. To chyba rozwiązuje sprawę wobec tego.
Dodatkowo co gdzieś w międzyczasie wyczytałem to, że trzeba się raz podłączyć z licencją pod konto aż na stronie, w zakładce ‘urządzenia’, pojawi się drugie (lub kolejne) urządzenie.

Jak ktoś ma coś jeszcze do dodania (np jak mimo wszystko wyciągnąć klucz produktu z konta microsoft) to chętnie przeczytam.

Pozdrawiam serdecznie,
Sheaker

Tam są chyba tylko zalogowane urządzenia. Jak ktoś korzysta z chmurowych rozwiązań M$ to się z tego korzysta. W twoim wypadku nie ma znaczenia.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.