Mam takie pytanko. Mam firmę, na którą zakupiłem komputer, Windowsa, Corela (oprogramowanie graficzne, cały pakiet) itp (na działalność gospodarczą). I teraz planuję otworzyć 2 firmę… Czy mogę używać tego komputera, wraz z oprogramowaniem w 2 firmie (obydwie firmy byłyby moje)?
Nie wiem jak jest w przypadku Corela ale w przypadku Windows to nie robi różnicy, ponieważ licencję masz na jedno stanowisko komputerowe a nie na jedną firmę a czy komputera używasz w jednej czy dwóch firmach to nie robi różnicy, licencja na używanie Windowsa nie narzuca takich ograniczeń. Chyba, że masz jakąś licencję korporacyjną lub coś w tym stylu, no to już w tym wypadku może być inaczej. Nie wiem jak jest w przypadku Corela, to musisz zajrzeć do umowy licencyjnej ale myślę, że będzie podobnie jak z Windowsem.
Termin “stanowisko” określa dany komputer, na którym zainstalowany jest Windows. Jeżeli licencja ogranicza się do jednego stanowiska to nie można tego samego oprogramowania używac jednocześnie na dwóch komputerach (poza licencją grupową). Błędne jest myślenie, że jak w drugiej firmie mam stanowisko to też jest ono jedno i mogę zainstalowac na nim ten sam program - Według licencji FPP (Produkt detaliczny - Full Packaged Product — FPP) oraz OEM jest to następne stanowisko, wymagające nowej kopii programu. Inna zasada obowiązuje przy zakupie oprogramowania dla przedsiębiorstw lub szkolnictwa, są to licencje grupowe.
Jeżeli laptop z systemem operacyjnym był zakupiony na firmę (faktura wystawiona na firmę) to laptop może pracowac tylko dla tej firmy. Jeżeli natomiast był zakupiony na osobę prywatną to można używac go tu i tu.